Marts Latvijā bijis grādu siltāks par normu

Pavasara pirmais mēnesis Latvijā bijis aptuveni vienu grādu siltāks par normu jeb ilggadējo vidējo rādītāju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā bija aptuveni -0,5 grādi, bet parasti marta vidējā temperatūra Latvijā ir -1,5 grādi ar teritoriālajām svārstībām no -2,7 grādiem Vidzemes un Alūksnes augstienē līdz -0,2 grādiem Baltijas jūras piekrastē.

Zemākā gaisa temperatūra, kas martā reģistrēta LVĢMC novērojumu tīklā, bija -19,2 grādi naktī uz 1.martu Daugavpils apkaimē. Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem -19 grādi tika fiksēti arī naktī uz 7.martu vietām Vidzemē. Pēdējā aukstā nakts bija 31.martā, kad rīta agrumā Zosēnu novērojumu stacijā termometra stabiņš pazeminājās līdz -14,5 grādiem.

Siltākais laiks valdīja mēneša vidū - 13. un 14.martā gaisa temperatūra daudzviet paaugstinājās līdz +10..+11 grādiem, tika uzstādīti vairāki siltuma rekordi. +11 grādi tika reģistrēti arī 22.martā Kolkā.

Marta pirmā dekāde Latvijā bija grādu, otrā dekāde - 2,2 grādus siltāka par normu. Savukārt mēneša pēdējā dekādē gaisa temperatūra valstī kopumā atbilda daudzu gadu vidējam rādītājam.

Marts bija arī saulaināks un sausāks nekā ierasts. Mēneša kopējais nokrišņu daudzums bija tikai puse no normas. Laikapstākļi martā bijuši labvēlīgi tam, lai šogad neatkārtotos pērnā gada plašie pali.

Arī aprīlis Latvijā varētu būt grādu siltāks par normu, lai gan šomēnes vēl iespējami cīruļputeņi, prognozē Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centrs.

Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) resoriskajā pārbaudē izvērtē informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar Zemkopības ministrijas (ZM) īstenoto elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidi, aģentūra LETA uzzināja birojā.