Ukrainas kara 642. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:26]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:26 Laika apstākļu pasliktināšanās Ukrainā īpaši jūtama frontes līnijā. Neskatoties uz sliktajiem laikapstākļiem, Ukrainas militārpersonas turpina atvairīt Krievijas agresorus - šis darbs neapstājas ne mirkli.

92. atsevišķās brigādes Ahileja uzbrukuma bruņumašīnu rotas komandieris Jurijs Fedorenko 24. kanālā sacīja, ka laikapstākļi ietekmē sakaru maršrutus. Tāpat kā ienaidnieks, arī mūsu aizstāvji pārvietojas galvenokārt pa zemes ceļiem - labvēlīgos laikapstākļos brauciens ilga stundu, izmantojot noteiktu transporta veidu. Tagad tas aizņem ilgāku laiku, un ir jāizmanto apvidus transportlīdzekļi. Tas viss ietekmē kaujas operāciju dinamiku.

21:43 Šoziem Krievijas okupanti Melnajā jūrā var īstenot trīs draudu scenārijus. Viens no tiem ir kuģošanas traucēšana, sacīja Ukrainas Jūras spēku 1.pakāpes rezerves kapteinis, kompānijas Sonata stratēģiskais eksperts Andrejs Riženko.

Kā eksperts skaidroja televīzijas kanālā Espresso, šie draudi ir aktuāli, jo okupanti turpina ķerties pie līdzīgām darbībām. Lai to izdarītu, krievi izmanto kuģus, lidmašīnas un raķešu sistēmas.

20:56 Krievijas okupācijas spēki veica uzbrukuma operācijas vairākos frontes virzienos. Visvairāk ienaidnieks šodien uzbruka Avdijevkas un Bahmutas virzienos - tur Ukrainas aizsardzības spēki atvairīja 47 uzbrukumus.

Par to ziņots Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba vakara ziņojumā. Kopumā diennakts laikā notikušas 79 militārās sadursmes.

18:44 Krievijas okupācijas spēki sāka aktīvus uzbrukumus Avdejevkai vēl no diviem virzieniem. Par to paziņoja Avdejevkas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs.

Espresso televīzijas kanāla ēterā amatpersona atzīmēja, ka Avdejevska virzienā tas ir kļuvis vēl grūtāks. Iebrucēji izmanto daudz artilērijas un - neskatoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem - daudz lidaparātu.

18:05. ASV Kongress norāda, ka, visticamāk, nespēs apstiprināt palīdzības paketi Ukrainai līdz gada beigām, ziņo pravda.com.ua.

17:20. Amerikāņu izdevums "The Wall Street Journal" raksta, ka šis gads Ukrainai būs grūts gads aizsardzībā un tās pozīcija kaujas laukā šoziem var mainīties, taču lielas uzvaras, neskatoties uz visām priekšrocībām, Krievijai neizdosies izcīnīt. Kijivai ieteikts uzlabot karaspēka mobilizāciju un apmācību, atteikties no ofensīvas un nostiprināt savas aizsardzības līnijas.

16:20. Krievu okupanti gatavo jaunus ukraiņu bērnu sarakstus viņu izsūtīšanai no okupētajām Ukrainas teritorijām, raksta pravda.com.ua. Okupanti neatgriež bērnus uz Ukrainu, pat neskatoties uz viņu radinieku atrašanos Ukrainas kontrolētajā teritorijā, un vienkāršo šo bērnu adopcijas procesu Krievijā.

15:40. Ukraina karā pret valstī iebrukušo Krievijas armiju nodarījusi tai smagus zaudējumus, neraugoties uz to, ka pēdējā laikā fronte nav pavirzījusies, pirmdien Briselē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. "Protams, mēs gribam, lai viņi atbrīvotu tik daudz teritorijas, cik vien iespējams, tik ātri, cik vien iespējams, tomēr, kaut arī fronte nav pavirzījusies, ukraiņi spējuši nodarīt smagus zaudējumus krievu iebrucējiem," sacīja Stoltenbergs.

14:20. Kijivā uz Jauno gadu būs izrotāta Ziemassvētku eglīte, citas publiskas izklaides netiek plānotas, norāda Kijivas mērs Vitālijs Kļičko, ziņo pravda.com.ua.

12:55. 2023.gada novembrī Krievijas karaspēka zaudējumi atbilstoši Ukrainas ģenerālštāba datiem vidēji bijuši 931 vīrs dienā, vēsta britu militārais izlūkdienests. Pēdējo sešu nedēļu laikā upuru skaits frontē krieviem ir viens no lielākajiem visa pilna mēroga kara gaitā.

Iepriekš lielākie Krievijas zaudējumi bija 2023.gada martā Bahmutas operācijas kulminācijas laikā. Tad tie vidēji bija 776 karavīri dienā. Kaut arī par kritušo un ievainoto kopējā skaita aplēšu metodoloģiju nav iespējams pārliecināties, skaitļi izskatās samērā ticami, norāda britu izlūki.

12:48.Krievija ir pastiprinājusi sava spiegu tīkla darbību Ukrainā, savukārt Ukrainas Drošības dienests ir veicis plašus pasākumus tā apkarošanai, ziņo Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksis Daņilovs.

11:46. Ungārija devusi mājienus Eiropas Savienībai, ka tai nevajadzētu ne apspriest, ne ieviest 12 sankciju paketi pret Krieviju, kamēr netiks apzināta un izanalizēta iepriekšējo sankciju efektivitāte, ziņo pravda.com.ua.

10:34. Krievijas armija naktī uz 27. novembri frontes apgabalā uzbruka vienai no termoelektrostacijām (TTP), kas pieder Ukrainas galvenajam enerģijas ražotājam "DTEK Energo". Tas ir piektais uzbrukums TPP pēdējā mēneša laikā, ziņo pravda.com.ua.

08:44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 325 580 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 750 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 5520 tankus, 10 282 bruņutransportierus, 7875 lielgabalus, 907 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 597 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5905 bezpilota lidaparātus, 1565 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 299 automobiļus un autocisternas, kā arī 1113 specializētās tehnikas vienības.

08:03. Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs pirmdienas rītā paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki pēdējo 24 stundu laikā Avdijivkas tuvumā atvairījuši 30 Krievijas uzbrukumus. "Avdijivkas virzienā ienaidnieks ar aviācijas atbalstu neatstāj mēģinājumus aplenkt Avdijivku. Mūsu karavīri nelokāmi turas aizsardzībā, radot ievērojamus zaudējumus okupantiem," teikts ģenerālštāba kopsavilkumā. Ģenerālštābs norādīja, ka krievi ir uzbrukuši Avdijivkai tieši un no abiem flangiem.

07:02. Naktī uz 27. novembri piecos Ukrainas apgabalos izsludināts brīdinājums par gaisa uzlidojumiem saistībā ar Krievijas raķetes "Kh-59" palaišanu, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Krievijas pilsētā Čeļabinskā nodegusi rūpnīca, kas ražo militārās tehnikas dzinējus, ziņo pravda.com.ua.