Šī nedēļa Latvijā bijusi aptuveni 11 grādu aukstāka par normu

Šīs nedēļas vidējā gaisa temperatūra Latvijā kopumā bijusi aptuveni -16 grādu, kas ir 11 grādu zemāk par normu. Par to liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Februāra temperatūras norma jeb ilggadējā vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā ir -4,8 grādi. Parasti februāra vidējā temperatūra Latvijā ir no -6,8 grādiem Latvijas austrumos līdz -2,8 grādiem Baltijas jūras piekrastē. Janvāris un februāris ir gada aukstākie mēneši, martā gaisa temperatūra jau paaugstinās par pieciem grādiem - diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā pieaug no -4 grādiem marta sākumā līdz +1 grādam mēneša beigās.

Visu šo nedēļu diennakts minimālā gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā bija zemāka par -20 grādiem, katru rītu vismaz dažviet Latvijā termometra stabiņš noslīdēja līdz -25 grādu atzīmei un zemāk.

Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem zemākā gaisa temperatūra reģistrēta otrdienas, 15.februāra, rītā Lielvārdes novada Kaibalā, kur termometra stabiņš apstājās pie -31 grāda, kā arī piektdienas rītā Kārsavā, kur tika reģistrēti -30,4 grādi.

Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra - -30,1 grāds - fiksēta 15.februāra rītā Zosēnos, Vidzemes augstienē. Aptuveni -30 grādu torīt bija arī Daugavpils un Jelgavas meteoroloģiskajā stacijā.

Savukārt augstākā gaisa temperatūra šonedēļ reģistrēta Pāvilostā, kur ceturtdienas pēcpusdienā saule gaisu sasildīja līdz -5,2 grādiem. Lielākās temperatūras svārstības konstatētas otrdien Vidzemes augstienē: Zosēnos gaisa temperatūra, pateicoties spožajai saulei un bezvējam, dienas laikā paaugstinājās par 22 grādiem - no -30 grādiem agrā rītā līdz -8 grādiem pēcpusdienā.

Sinoptiķi prognozē, ka ļoti auksts un lielākoties saulains laiks saglabāsies visu nākamo darba nedēļu, pēc tam kļūs siltāks.