Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Šorīt vēsākais laiks kopš marta; meteoroloģiskā ziema nākamnedēļ iestāsies visā Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Trešdienas rītā gaisa temperatūra valstī ir -1..-5 grādi, līdz ar to šis kļuvis par vēsāko rītu Latvijā kopš marta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra šajā rudens - ziemas sezonā bija -3,9 grādi 9.novembrī Madonā.

Līdz saullēktam gaisa temperatūra daudzviet pazemināsies. Valsts lielākajā daļā debesis ir skaidras, galējos austrumu novados - mākoņainas.

Nav nokrišņu. Daudzviet valstī dūmaka. Atsevišķos ceļu posmos saglabājas apledojums.

Pūš lēns dienvidu, dienvidaustrumu vējš.

Rīgā pārsvarā skaidrs rīts, gaisa temperatūra -2..-4 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -0,5 grādiem Dagdā līdz +4,8 grādiem Ainažos.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 1.decembrī bija +22..+23 grādi Portugālē un Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -19 grādi Zviedrijā un -25 grādi Krievijas Eiropas daļas dienvidaustrumos.

Apledojums šorīt vietām Kurzemē un Zemgalē apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 62 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir uz Liepājas šosejas posmā no Apšupes krustojuma līdz Blīdenei un no Kalvenes līdz Liepājai, kā arī uz Ventspils šosejas posmā no Kūdras līdz Ventspilij.

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Dobeles, Kuldīgas, Liepājas, Talsu, Tukuma un Ventspils apkārtnē.

Šādos laika apstākļos autobraucējus aicina būt īpaši piesardzīgiem, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.

Svētdien, 29.novembrī, vairākās novērojumu stacijās valsts austrumos sākās meteoroloģiskā ziema, bet Dagdā tā iestājās dienu agrāk, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.
Meteoroloģiskā ziema iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir nulle grādu vai zemāka, un ziemas sākums ir pirmā no šīm dienām.

Alūksnē, Gulbenē, Rēzeknē, Zosēnos un Līvānu novada Rožupē kopš svētdienas vidējā gaisa temperatūra ir nedaudz zemāka par nulli, un līdz ceturtdienai tā saglabāsies negatīva.

Daugavpilī un Jēkabpilī, kā arī valsts centrālajā un rietumu daļā meteoroloģiskā ziema nav sākusies.

Nedēļas nogalē arī austrumu novados gaisa temperatūra pakāpsies virs nulles, bet nākamnedēļ gaidāms lielāks sals nekā šonedēļ, prognozē "Global Forecast System".

Līdz decembra vidum Latvijā, visticamāk, būs maz nokrišņu. Siltākais laiks gaidāms 5. un 6.decembrī, kad valsts rietumu un centrālajā daļā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +3..+8 grādiem.

Sagaidāms, ka ilgstoši pūtīs brāzmains dienvidaustrumu vējš, šīs nedēļas nogalē gaidāmas vēja brāzmas līdz 10-15 metriem sekundē.

Nākamnedēļ meteoroloģiskā ziema var iestāties jau visā Latvijā.