Kurzemē vētrā gājis bojā sešus gadus vecs zēns

Aizvadītā nedēļas nogale un to pavadījušais negaiss prasījis vairāku cilvēku dzīvības. Svētdien vien dažādos negadījumos bojā gājuši astoņi cilvēki. Svētdien Kurzemē bojā gāja kāds sešus gadus vecs zēns, kuram pa galvu trāpījis no fermas jumta vēja norauts šīfera gabals.

Savukārt Rīgā dzīvību zaudēja 70 gadu veca sieviete, kurai uz galvas uzkritis vēja nolauzts koks.

Nelaimes nedēļas nogalē nesusi ne tikai dabas stihija. Svētdienas vakarā Gulbenes novada Beļavas pagastā divu vieglo automašīnu sadursmē cietuši 11 cilvēki no vienas automašīnas, tostarp seši nepilngadīgie. Negadījums noticis svētdienas vakarā kāda pievedceļa līkumā, netālu no autoceļa Auguliena–Beļava–Litene piektā kilometra. 1981. gadā dzimis vīrietis vadījis automašīnu VW Passat ar desmit pasažieriem. Pārpildītais auto sadūries ar pretimbraucošo Audi A6 Avant, kuru stūrējis 1958. gadā dzimis vīrietis. Negadījumā miesas bojājumus guvuši visi 11 automašīnā VW Passat sēdošie cilvēki, viņi ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Savukārt sestdien traģiski beigusies kāda siena talka Grobiņā, kur 70 gadu veca sieviete nokritusi no siena vezuma un gūto traumu dēļ mirusi.

Svētdien neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi devušies arī uz deviņiem slīkšanas gadījumiem, no kuriem četri beigušies traģiski. Glābējiem izdevās izglābt kādu 57 gadus vecu sievieti, kura, peldoties jūrā, nokrita no matrača un sāka slīkt. Palīdzēt izdevās arī kādai sievietei, kura nirstot guva kakla traumu.

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izbraucis uz 152 notikumiem, tajā skaitā 98 izsaukumi bija svētdien, kad pār Latviju jau otro dienu pēc kārtas vēlās gaisa temperatūras rekordus nesošais karstuma vilnis. Kopumā dzēsti 48 ugunsgrēki, veikti 83 glābšanas darbi. Ugunsgrēkos viens cilvēks gājis bojā, trīs – cietuši, trīs cilvēkus ugunsdzēsēji no bojāejas izglābuši. Atbilstoši laika apstākļiem, kaulainā bijusi arī pie ūdenstilpēm, kur cilvēki, nereti pārgalvīgi būdami, meklēja iespēju atvēsināties. No ūdeņiem izcelti seši noslīkuši cilvēki, vēl veikti divi meklēšanas darbi zem ūdens, kur noslīkušos diemžēl neizdevās atrast.

Šogad no ūdens krātuvēm VUGD darbinieki izcēluši 74 noslīkušus cilvēkus. Faktiskais noslīkušo cilvēku skaits varētu būt lielāks, jo VUGD statistikā reģistrēti tikai tie gadījumi, kad uz notikuma vietu izbrauc tā darbinieki. Dienests arī saskaitījis, ka šogad nelaimes gadījumos bojāgājušo skaits ir lielāks nekā ugunsgrēkos. Ugunsgrēkos gājuši bojā 63 cilvēki.

Latviju par labu dzīvošanai atzinusi tikai viena indīgā čūska odze, bet šajā vasarā par tās upuriem kļuvuši jau 29 cilvēki. Turklāt puse no šiem negadījumiem reģistrēti jūlijā. Puse šo gadījumu notikuši Rīgas apkārtnē un Latgalē. Latgales pusē no odzes kodiena cietusi 11 gadu veca meitene, kura nogādāta slimnīcā ar dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju – anafilaktisko šoku, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša. Čūska meitenei iekoda pēdā, kad viņa uz lauka palīdzēja vākt sienu, raksta tvnet.

Mediķi atgādina, ka Latvijas mežos un purvos mīt tikai viena indīga čūska – odze, bet cilvēki ar šo rāpuli sastopas ne tikai tur, bet pat savu māju teritorijās un dārzos. Parasti čūskas cenšas izvairīties no saskarsmes ar cilvēku un pašas neuzbrūk. Taču, laikus nepamanot čūsku vai cilvēkam rīkojoties pārdroši, tā aizsargājoties var uzbrukt un iekost.

***

Uzmanību – odzes

Odžu kodumi var radīt tik smagu alerģisku reakciju, ka nekavējoties ir vajadzīga mediķu palīdzība, lai novērstu draudus veselībai un dzīvībai. Tā, piemēram, jūnija beigās Pierīgā kādu sievieti rokā sakoda odze, kad viņa netālu no mājas mežmalā lasīja meža zemenes. Jau pēc desmit minūtēm koduma vietā strauji attīstījās tūska un sākās ļoti smaga organisma alerģiska reakcija. Sievietes dzīvību izglāba laikus izsauktās neatliekamās medicīniskās palīdzības profesionāļi, kuri pēc stāvokļa stabilizēšanas viņu nogādāja slimnīcā tālākai ārstēšanai. Ja cilvēkam nav izdevies izvairīties no čūskas uzbrukuma, mediķi piekodina, ka obligāti jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113, jo cietušajam palīdzība jāsaņem pēc iespējas drīzāk.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.