Policijai sūdzas par neielaišanu naktsklubā un izdzīšanu no autobusa

Ik dienu vairāk kā trešdaļai no tiem, kuri zvanījuši uz policijas palīdzības tālruņiem, operatori spiesti kārtības sargu atbalstu atteikt. Vairums no šādiem gadījumiem saistāmi ar cilvēku nepamatotu darbību alkohola vai psihotropo vielu ietekmē.

Tomēr policija skaidro, ka ne vienmēr patiesa incidenta risināšanā nepieciešams iesaistīt kārtības uzturētājus.

Rīgas reģiona policijas pārvaldes Operatīvas vadības biroja priekšnieks Andrejs Šilaks norāda, ka ne likumā, ne darba kārtībā nav precīzi atrunāts, kādos apstākļos policijas ekipāžai uz notikuma vietu ir vai nav jādodas. Tādēļ katrs gadījums tiekot izvērtēts individuāli, uzklausot visus zvanītājus.

Visbiežāk nepamatoti zvanīts pēc neielaišanas kafejnīcā vai naktsklubā, ko nolēmusi iestādes apsardze. A. Šilaks norāda, ka pakalpojumu sniedzējiem šādas tiesības ir, un policija iesaistīties nevar. Tāpat cilvēki sūdzas par izraidīšanu no sabiedriskā transporta, kad pārkāpts bagāžas izmēru limits un nav nopirkta papildus biļete. Policija aicina interesēties par iespējām lēmumu apstrīdēt tiesībsargājošajās iestādēs, nevis policijā.

Vislielākā iedziļināšanās nepieciešama sadzīves un ģimenes strīdu gadījumos. „Konflikts dažu minūšu laikā no nevainīgas nesaprašanās par ledusskapja izmantošanu ir pāraudzis asinspirtī,” atceras A. Šilaks. Viņš aicina iedzīvotājus bez bailēm var vērsties pēc palīdzības, zvanot uz 110 vai 02, gadījumos, kad jūtams apdraudējums personas veselībai vai dzīvībai.

Visos neskaidrību gadījumos konsultācijas sniedz tālruņa 110 operatori.

Krīžu un konsultāciju centra „Skalbes” psiholoģe Inese Ruka, kas ikdienā uzklausa cietušo piedzīvoto, lielu nozīmi pievērš policijas darbinieka iepriekšējai pieredzei. „Palīdzības tālruņu operatori parasti ir ļoti pretimnākoši un izprotoši. Taču tie, kas darbā pieņemti nesen, vēl nav atbilstoši apmācīti un ne vienmēr zina, kā pareizi reaģēt,” norāda I. Ruka.

Psiholoģes pieredzē bijis arī nepatīkams gadījums, kad izvarota meitene šoka stāvoklī pārnākusi mājās, un tikai kopā ar māti devusies uz policiju. Tur abas nosūtītas uz iecirkni, kas atbild par teritorijā notikušajiem incidentiem. „Policisti ievērojuši likumu, bet cietušie sagaida arī cilvēcību,” atzīst I. Ruka.

Policijas pārstāvis piekrīt, ka zvanu uzņemšanā cilvēcīgums ir ļoti nozīmīgs, tādēļ policisti ikdienā tiek iepazīstināti arī ar citu pieredzi.

Svarīgākais