Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Levits grib liegt krievu valodu skolās mācīt kā otro svešvalodu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valsts prezidents Egils Levits ir vienisprātis ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci, ka tuvā nākotnē jāatsakās no krievu valodas kā otrās svešvalodas, vēsta LTV raidījums "Dienas ziņas".

Pirmajai svešvalodai jābūt angļu un otrai - kādai no Eiropas Savienības lielo valstu valodām.

"Mēs esam Eiropas Savienībā, līdz ar to ir loģiski un dabiski - kā svešvaloda tiek mācīta Eiropas Savienības valoda un, protams, starptautiskā saziņas valoda - angļu valoda. Es uzskatu, ka otrajai svešvalodai vajadzētu būt Eiropas Savienības valodai (..) - franču, vācu, itāļu, spāņu. Tas, es domāju, nav iespējams uz šī gada 1. septembri, jo mums nav vienkārši to skolotāju," norādīja Levits.

Prezidenta vērtējumā krievu valodas nezināšana nemazina darba iespējas Latvijā.

Viņš teica: "Latvijā valsts valoda un vienīgā valsts valoda ir latviešu valoda. Mēs izejam no tā, ka visiem tā ir jāprot, un faktiski visi to prot. Tas nevarētu būt negatīvs faktors darba atrašanā."

Savukārt ministre teica, ka plānots runāt ar augstskolām par to, kā mainīt šī brīža skolotāju izglītības programmas, lai tuvāko gadu laikā pedagogi būtu sagatavoti pasniegt Eiropas Savienības lielo valstu valodas. Izglītības sistēmā krievu valoda varētu saglabāties tikai kā trešā - izvēles - svešvaloda vidusskolā.