Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa izbeidz Tautas partijas maksātnespējas procesu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien pēc Tautas partijas (TP) administratora Valerija Andrejeva pieteikuma izbeidza partijas maksātnespējas procesu, aģentūru LETA informēja tiesas kancelejas vadītāja Ingrīda Ņeveska.

Šodien pieņemtais tiesas lēmums nav pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka pērn par maksātnespējīgu atzītās TP administrators Andrejevs iesniedza tiesā pieteikumu par partijas maksātnespējas procesa izbeigšanu.

Andrejevs aģentūrai LETA sacīja, ka organizācijai nav mantas, kas būtu pārdodama, lai apmierinātu kreditoru prasījumus. Viņš informēja, ka TP pieteikušies divi kreditori, no kuriem lielāko prasījumu par vairāk nekā miljonu latu iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), bet otrs kreditors nebija saņēmis samaksu par pakalpojumiem. Andrejevs neatklāja otra kreditora prasījuma apmēru, piebilstot, ka tā gan bijusi samērā neliela summa.

Administrators atzina, ka likumā noteiktajā kārtībā par mantas neesamību informējis TP kreditorus un pēc tam iesniedzis tiesā pieteikumu par TP maksātnespējas procesa izbeigšanu. Ja tiesa šo pieteikumu apmierinās, tad tālāk šis lēmums tiks nosūtīts Uzņēmumu reģistram, kas TP svītros no organizāciju reģistra.

LETA jau ziņoja, ka TP par maksātnespējīgu tiesa atzina pērnā gada decembra vidū. Par administratoru tika iecelts Andrejevs, kurš atzīmēja, ka TP sanācija, visticamāk, netiks veikta, jo to var veikt vai nu īpašnieks, vai kreditori, un diez vai KNAB varētu būt ieinteresēts TP darbības atjaunošanā.

TP maksātnespējas pieteikumu iesniedza pērn novembra beigās.

TP likvidatore un bijusī ģenerālsekretāre Ramona Pitena iepriekš sacīja, ka TP kasē ir apmēram 3000 latu, bet ir pieteicies viens kreditors - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) -, kas vēlas no partijas piedzīt 1 027 366 latus.

Pērn 22.septembrī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments pēc TP kasācijas sūdzības izskatīja administratīvo lietu saistībā ar KNAB priekšnieka 2008.gada 22.aprīļa lēmumu par pārsniegtā pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēra - 235 856,17 latu - un prettiesiski saņemto ziedojumu - kopsummā 791 510,50 latu - ieskaitīšanu valsts budžetā. Nepārsūdzamā spriedumā Senāts atstāja spēkā KNAB lēmumu.

Pirmā bilance, kas tika iesniegta KNAB pēc lēmuma par TP likvidēšanu, liecināja, ka TP kasē bija apmēram 9000 latu, sacīja Pitena. No šiem līdzekļiem tika maksāts auditoriem, naudu prasījusi arī partijas slēgto līgumu laušana un darbinieku atlaišana, pastāstīja likvidatore.

TP pārkāpumu KNAB konstatēja pēc 2006.gada 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas. Toreiz KNAB uzdeva partijai ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām pozitīvisma kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildu atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi tika pieskaitīti TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 000 latu.