Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Tautas partijas kongresā ievēlēs jaunu vadību

© AFP/SCANPIX/LETA

20. un 21. novembrī Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā notiks Eiropas Tautas partijas (ETP) kongress. Pasākumā laikā tiks ievēlēts partijas priekšsēdētājs, desmit viceprezidenti un ģenerālsekretārs. Uz priekšsēdētāja amatu kandidē Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. Kongresā piedalīsies daudzi ETP valstu vadītāji, tostarp Vācijas kanclere Angela Merkele, Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs un Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Starp dalībniekiem būs arī Eiropas komisāri un Eiropas Parlamenta deputāti, tostarp deputāte Inese Vaidere.

"Zagrebas kongress ir lielākās un ietekmīgākās Eiropas politiskās ģimenes - Eiropas Tautas partiju - tikšanās, kurā tiks diskutēts un lemts par dažādiem tematiem, kas tieši skar Latviju. Kā vienīgā Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas, pārstāvot arī "Jauno Vienotību", rūpēšos, lai mūsu valsts intereses tiktu ņemtas vērā, izstrādājot ETP pozīcijas tādos jautājumos kā klimata politikas un ekonomikas izaugsmes salāgošana, Eiropas Savienības ārpolitika, daudzgadu budžets un digitalizācija. Varam pamatoti sagaidīt, ka Zagrebā pieņemtie lēmumi tiks atspoguļoti Eiropas Savienības likumdošanā," uzsver Vaidere.

Eiropas Tautas partija apvieno labēji centriskās partijas Eiropā, Latviju tajā pārstāv politiskais spēks “Jaunā Vienotība”. ETP grupa ir lielākā politiskā frakcija Eiropas Parlamentā kopš 1999. gada. Patlaban frakcijā strādā 182 deputāti no 26 valstīm, tostarp Inese Vaidere un Sandra Kalniete, kura atkārtoti ir ievēlēta par frakcijas viceprezidenti.

Eiropadomē ir desmit ETP piederoši valstu vadītāji, tajā skaitā Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Arī jaunā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena ir no ETP politiskā spēka, savukārt Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis ir vienīgais ETP politiskās saimes komisārs no Ziemeļeiropas un Baltijas valstīm.