Ķemeru sanatorijas investoru nespēj ietekmēt

Pagājuši 14 gadi kopš Ķemeru sanatoriju iegādājās SIA Ominasis Latvia, taču joprojām tā nav sākusi darboties. Visu laiku tiek solīts, ka tūlīt viss būs. Pēdējā gada laikā gan nav noticis nekas, ja neskaita nepārtraukto tiesāšanos. Latvijas puses instances tikai plāta rokas – nekā iespaidot šo investoru nevarot.

«12 mēnešu laikā, kā rāda Ominasis gada pārskats, objektā nekas nav mainījies, tas ir, nekas nav darīts,» apliecina Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Rīgas reģionālās nodaļas inspektore Ausma Pētersone. Pašlaik tur ir paveikta vairāk nekā puse no restaurācijas darbiem un atlikušajai daļai vajadzētu vien pāris mēnešu, lai to pabeigtu. «Nevaram neko pārmest Ominasis, jo objektu apkurina, arhitektoniskās un kultūras vērtības bojā neiet. Varam iejaukties tikai tad, ja ēka bojājas,» uzsver A. Pētersone.

Neko nespēj ietekmēt arī Jūrmalas dome, jo nodokļu parādu Ominasis neesot. Ir arī noslēgts sadarbības līgums starp investoru un domi, taču pilsētai nav skaidri Ominasis mērķi un rezultāti, tāpēc dome nolēmusi vienpusēji no līguma atteikties. Jūrmalas mērs izteicis vēlmi tikties ar Ķemeru sanatorijas īpašnieku, bet līdz šim nav saņēmis nekādu atbildi.

Privatizācijas aģentūra (PA) nevar investoru piespiest. 2009. gadā Ķemeros beidzot tika ieguldīti 10 miljoni latu, tāpēc aģentūrai vairs neesot tiesību ko prasīt, ne arī inspicēt būvobjektu. «Šo īpašnieku savādāk nevar ietekmēt kā tikai tiesas ceļā, lai gan tas ir ilgs un apgrūtinošs process. Jo solījumi bijuši nebeidzami, taču rezultāta nekāda,» teic PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Tiesas prāvas Ominasis notiek nebeidzami. Vienā no pēdējām Augstākā tiesa apmierināja PA prasību likt SIA Ominasis atmaksāt valsts sociālajā fondā 173 880 latu par 115 neizveidotajām darba vietām, kuras uzņēmums bija solījies radīt desmit gadu laikā. Līgumā minētais termiņš beidzās pirms trim gadiem, tad pagarināts vēl uz gadu.

Ominasis advokāts Artūrs Spīgulis uzskata, ka no viņa klienta prasa nesamērīgu summu. «Faktiski taču objektā visu laiku strādāja celtnieki, tad kā mēs varējām tai pašā laikā pieņemt darbā, piemēram, medmāsas. Taču izrādās, ka celtnieki neskaitās radītās darba vietas, tāpēc mums aprēķināja sodu,» saka Ominasis pārstāvis. Turklāt PA neesot ņēmusi vērā 40 000 latu soda naudu, kas aprēķināta virs normas. Ominasis pirms mēneša esot sūtījis PA vēstuli, lai to atgādinātu, taču aģentūra nereaģē.

PA uzskata, ka uzņēmums pelnījis soda naudu – tāpat visi termiņi pārkāpti. «Ja investors visu darītu laikā un pildītu solījumus, nevajadzētu tiesāties,» teic G. Kārkliņš. Par tālākiem Ķemeru sanatorijas īpašnieka plāniem ziņu nav. Arī projekta vadītājs Edgars Veveris ir mazrunīgs un atsakās sniegt komentārus.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais