Ukrainas kara 937. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:12. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacījis, ka it kā vienojies ar ukraiņiem, lai "neatmaskotu" faktus par bezpilota lidaparātu ielidošanu Baltkrievijas teritorijā, vēsta valstij piederošā ziņu aģentūra BelTA.

"Jāsaka atklāti: esam vienojušies pa kanāliem ar ukraiņiem, ka faktus par bezpilota lidaparātu, gan krievu, gan ukraiņu, ienākšanu mūsu teritorijā, medijos neatklāsim. Jo abas puses ar šiem droniem lido slikti," sacīja Lukašenko.

21:16. Irānā ieradies Krievijas Federācijas Drošības padomes sekretārs Sergejs Šoigu, vēsta Krievijas valstij piederošā ziņu aģentūra TASS.

Saskaņā ar ziņojumiem, Šoigu tiekās ar Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes sekretāru Ali Akbaru Ahmadianu. Citu informāciju par braucienu TASS nesniedz.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Irāna ir piegādājusi Krievijai ieročus, ko izmanto, lai uzbruktu Ukrainas infrastruktūrai, piemēram, "Shahed" bezpilota kaujas lidaparātus.

19:29. Krievijas okupācijas spēki šodien nometuši divas vadāmās aviācijas bumbas uz Kijivas rajonu Harkivas pilsētā; viena no bumbām trāpīja mežā netālu no iepirkšanās centra.

Pagaidām zināms, ka ievainojumus guvuši septiņi cilvēki, tostarp četri avārijas seku likvidēšanas darbinieki, kuri netālu dzēsa ugunsgrēku.

18:02 Kopš dienas sākuma Ukrainas un Krievijas karavīru militāro sadursmju skaits sasniedzis 88, aktīvākās militārās operācijas reģistrētas Kurakhovska virzienā, kur ienaidnieks veica ceturto daļu no visiem uzbrukumiem.

16:40 Krievijas armija ar trim vadāmām bumbām uzbrukusi Sumu apgabalam, ievainojot tēvu un dēlu, viņi ir 64 un 34 gadus veci, raksta pravda.com.ua.

15:30. Krievijas kaujas zaudējumiem kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā ir 610 000 nogalināto un ievainoto, aplēsis Lielbritānijas militārais izlūkdienests. Ziņojumā nav paskaidrots, kā iegūts šis skaitlis un cik daudz bojāgājušo un ievainoto tas veido. Laikraksts "The Wall Street Journal" otrdien, atsaucoties uz Rietumu izlūkošanas avotiem, Krievijas zaudējumus lēsa uz 200 000 nogalināto un 400 000 ievainoto. Ukrainas armijas ģenerālštāba jaunākajā ziņojumā teikts, ka Krievijas armijas dzīvā spēka zaudējumi sasnieguši 635 880 karavīrus.

14:18. Ukrainas parlamenta pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Dmitro Lubinecs vērsies Starptautiskajā Sarkanā Krusta komitejā (SSKK) un ANO saistībā ar tīmeklī publicēto video, kurā, kā norāda tiesībsargs, redzams, kā "krievi ar zobenu nogalina neapbruņotu ukraiņu karagūstekni, kam ar līmlenti sasietas rokas". Kā vēsta izdevums "Ukrainska pravda", video parādījies sociālajos medijos 17.septembra rītā, un tajā redzams, kā ar zobenu, uz kura uzrakstīts "Par Kursku", tiek nodurts vīrietis Ukrainas karavīra formā. "Nav iespējams aptvert barbarisma un asinskāres līmeni. Šāda rīcība ir rupjš Ženēvas konvencijas par izturēšanos pret karagūstekņiem pārkāpums," platformā "Telegram" pauda Lubinecs.

12:59. Rietumvalstīm jādod tiesības ukraiņiem izmantot piegādātos ieročus, lai iznīcinātu mērķus Krievijā, Eiropas Parlamenta (EP) debatēs par Eiropas Savienības militāro un finansiālo atbalstu Ukrainai paudusi EP deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kamēr Rietumu sabiedrotie vilcinās dot atļauju Ukrainai izmantot to piegādātos ieročus triecieniem Krievijas teritorijā mērķiem, no kuriem Krievija uzbrūk Ukrainai, tikmēr ukraiņi ir spiesti cīnīties pret agresoru ar uz muguras sasietām rokām, situāciju vērtējusi Kalniete.

12:37. Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

ASD izplata dezinformāciju par Ukrainas vadību, kā arī izgatavo viltotus dokumentus, lai diskreditētu Ukrainas armiju, norāda pētījuma autori, kas ieguvuši ASD iekšējos dokumentus. Publiskotie dokumenti liecina, ka ASD analītiķi rūpīgi pēta Ukrainas informācijas lauku, identificē jūtīgās tēmas un izmanto tās, lai polarizētu sabiedrību. Tēmu vidū ir mobilizācija, kauju upuri, vārda brīvības ierobežojumi karastāvokļa laikā, militārās palīdzības samazināšana, korupcija un pretuzbrukumi.

11:18. 16. septembrī uz Bērnu slimnīcas fonda organizēto psiholoģiskā atbalsta nometni ieradās 20 Ukrainā lielākās bērnu slimnīcas Ohmatdyt pacienti kopā ar savām mammām un tētiem, kā arī trim slimnīcas ārstiem. Lielākā daļa bērnu un visi atbraukušie slimnīcas speciālisti pieredzēja neseno Krievijas uzbrukumu Ohmatdyt, tāpēc psiholoģisks atbalsts viņiem ir jo īpaši nepieciešams.

11:07. Nīderlandes aizsardzības ministrs Rubens Brekelmans uzskata, ka Krievijas un Ukrainas karš nebeigsies ne 2024., ne 2025. gadā, un tāpēc ir nepieciešams domāt, ko darīt ilgtermiņā, lai veicinātu kara beigas, raksta pravda.com.ua.

09:38. Naktī uz otrdienu ukraiņu karavīri notriekuši 34 no 51 drona "Shahed", ko Krievija raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. Vēl 12 dronu lokācija pazaudēta, bet divi atgriezušies Krievijā.

08:42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 635 880 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1020 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8685 tankus, 17 077 bruņutransportierus, 18 129 lielgabalus un mīnmetējus, 1188 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 947 zenītartilērijas iekārtas, 369 lidmašīnas, 328 helikopterus, 15 329 bezpilota lidaparātus, 2592 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 739 automobiļus un autocisternas, kā arī 3091 specializētās tehnikas vienību.

07:08. Jaunā Irānas valdība kopš pilnvaru uzņemšanās augustā Krievijai nekādus ieročus nav piegādājusi, paziņoja Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns. "Mēs neesam piegādājuši ieročus Krievijai," preses konferencē sacīja Pezeškiāns, vēsta ziņu aģentūra "Mehr".

Tomēr viņš piebilda, ka Irānai un Krievijai ir "tiesības" uzturēt attiecības.

00:10. Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis vakara uzrunā sacīja, ka Ukraina ir izsvērusi visus nepieciešamos punktus uzvaras plānā karā pret Krievijas Federāciju un ir gatava nākamnedēļ ar to iepazīstināt savus sabiedrotos.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais