Reportāža: Vecmīlgrāvī lielākā daļa balso "PRET"

© F64 Photo Agency

Vecmīlgrāvī visos piecos vēlēšanu iecirkņos balsošana referendumā par divvalodību norit mierīgi un bez starpgadījumiem.

156. vēlēšanu iecirknī SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" iecirknis "Vecmīlgrāvis" pirmajā vēlēšanu stundā nobalsoja 60 cilvēki, bet līdz plkst. 12.00 – 725 cilvēki. "Mēs uzskatam, ka 12.00 apritēja tikai trešdaļa dienas, un šis cilvēku skaits, kas līdz tam nobalsoja ir daudz. Cilvēki ir ļoti korekti un viss norit mierīgi,” stāsta vēlēšanu iecirkņa komisijas sekretārs Normunds Treijers.

Tomēr vēlēšanu telpās bija arī pārpratumi. Uz jautājumu – kā balsos, kāda vecāka gadu gājuma sieviete atbildēja: "Par latviešu valodu, jo visu mūžu nodzīvoju te.”

Arī citu vēlēšanu iecirkņu pārstāvji atzīst, ka vēlētāju aktivitāte ir liela, un viss norit mierīgi. 153. un 154. vēlēšanu iecirknī Rīgas 31.vidusskolā kopumā līdz plkst 12.00 bija nobalsojuši ap 1850 cilvēku. Pirmie ieradās jau plkst. 7.00, taču lielākais vēlētāju skaits bija manāms sākot no plkst. 11.00.

152. vēlēšānu iecirknī Augusta Dombrovska mūzikas skolā līdz plkst. 12.00 bija nobalsojuši 501 iedzīvotāji, ap plkst. 15.00 – 900.

155. vēlēšanu iecirkņa Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas pārstāve Sandra Puķīte ziņo jaunākos datus, ka līdz plkst. 16.00 ir nobalsojuši 1381 iedzīvotāji. Vislielākā aktivitāte bija novērota no plkst. 11.00 – 13.30.

Lielākā daļa aptaujāto vēlētāju atzina, ka balsos "pret", jo uzskata to par pašsaprotamu latviešu pienākumu. "Es balsoju kā latvietim pienākas. Vispār uzskatu, ka šis referendums ir diezgan liela iedzīvotāju pazemošana, ka mums nodzīvojot tik ilgus gadus neatkarīgā valstī kaut kas vēl jāpierāda savā zemē, kur esmu dzimusi un augusi. Jūtos apvainota. Te rodas jautājums, ko darīja valdība, ka tik tālu to visu pieļāva. Mums ir pārāk liela vārda brīvība," stāsta vecmīlgrāviete Ilga.

Pārējie aptaujātie nevēlējās atklāt savu izvēlo referendumā. Tikai vēlētājs Andrejs atzina, ka balsos par: "Mēs te dzīvojam un ir ļoti daudz problēmu ar dokumentiem. Ja es lūgšu dokumentu tulkojumu krievu valodā, tad man par to būs jāmaksā."

Svarīgākais