Latvijā plosās spēcīga vētra. Aktuālākā un jaunākā informācija [papildināts 18:20]

© unsplash.com

Latviju kopš svētdienas vakara šķērso aktīvs ciklons. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts centrālajos rajonos izsludinājis oranžo brīdinājumu, Rīgā un tās apkārtnē - sarkano brīdinājumu.

18:20. Vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde pirmdien plkst.17 ir traucēta apmēram 25 000 sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem. Plašākie traucējumi ir Olaines, Jelgavas, Ķekavas un Dobeles pusē.

17:52. Rīgas lidosta pirmdien pēcpusdienā atsākusi darbu ierastā režīmā, aģentūrai LETA sacīja lidostas pārstāve Ilze Salna.

Salna sacīja, ka vētras dēļ tika atcelts reiss no Viļņas, bet ielidojošie reisi no Mančestras un Helsinkiem sākotnēji aizlidoja uz rezerves lidostām, bet pēc kāda laika atlidoja uz Rīgu.

Vienlaikus pagaidām joprojām jūtama ietekme no rīta pusē kavētajiem reisiem, tāpēc pasažieriem jāseko līdzi izmaiņām savos lidojumos, sacīja Salna.

17:41. Aizvadītās diennakts laikā vētrā cietušas vairākas kultūras iestāžu ēkas, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā. Līdz pirmdienas pēcpusdienai saņemta informācija, ka vētrā radīti postījumi Doma baznīcas jumtam un ēku apsekos Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes speciālisti.

Atsevišķi pagrabi applūduši arī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja ēkā Palasta ielā 4. Ūdens caur ēkas jumtu iekļuvis arī bēniņos un izveidojis notecējumus arī ekspozīciju zālē. Atsevišķās vietās ēkā ūdens tecējis arī caur logu rūtīm.

Par vētras radītiem postījumiem ziņots arī vairākās Latvijas Nacionālā arhīva ēkās, kur cietušas atsevišķas telpas gan ēkās Rīgā, gan Jelgavā. Vienai no ēkām Rīgā arī cietis jumts.

17:25. Vētras izraisīto postījumu dēļ četros valsts autoceļu posmos satiksme ir slēgta, bet vairākos citos posmos tā ir apgrūtināta, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Satiksme bloķēta uz autoceļa Jelgava-Tērvete-Lietuvas robeža (Žagare) (P95), kur 12 kilometrus garā posmā vairākās vietās lūzuši koki.

Tāpat satiksme bloķēta uz autoceļa Zvirgzde-Misa-Dāviņi (V1012) pie Lūmaņiem. Apbraukšana iespējama caur Vecumniekiem un Misu.

Satiksme bloķēta arī uz autoceļa Ogre-Viskāļi-Koknese (V996) pie Silmačiem, un uz autoceļa Annenieki-Jaunpils (V1457) pirms Jaunpils.

Satiksme apgrūtināta un daļēji slēgta uz Liepājas šosejas (A9) pie Anneniekiem, kur satiksme notiek pa vienu joslu.

17:12. Līdz pirmdienas plkst.14 saņemti apmēram 1000 pieteikumi uz spēcīgā vēja un lietus radīto postījumu likvidēšanas darbiem, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Aizvadīto stundu laikā pieteikumu skaits pieaudzis par gandrīz 150. Lai gan jaunu zvanu skaits nedaudz ir mazinājies, tas joprojām ir ļoti liels un vairākkārtīgi pārsniedz ikdienā saņemtos.

Šobrīd visvairāk pieteikumu jeb ap 420 ir no Rīgas iedzīvotājiem, savukārt par vēja postījumiem Jūrmalā un Rīgas reģionā ziņots ap 350 reižu. Zemgalē pieteikti 180 postījumi.

16:57. Vētra radījusi nelielus postījumus arī Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē, aģentūrai LETA pastāstīja prezidenta Edgara Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rezidences dārzā esot aplauzti koku zari, tāpēc nepieciešama sakopšana. Ņemot vērā minēto, Valsts prezidents otrdien strādās Rīgas pilī.

Rinkēvičam otrdien Jūrmalas rezidencē bija paredzēta tikšanās ar Luksemburgas Lielhercogistes premjerministra vietnieku, ārlietu un ārējās tirdzniecības ministru Ksavjē Betelu, kā arī iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (JV). Tomēr abas šīs tikšanās pārceltas uz Rīgas pili.

16:37. Vētra lielākos postījumus nodarījusi mežiem Zemgalē, aģentūru LETA informēja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) pārstāvji.

Uzņēmumā norāda, ka precīzāka informācija būs pieejama tuvākajās dienās, kad pierims vējš un teritorijas tiks apsekotas klātienē, kā arī ar bezpilota gaisa kuģiem.

Tiek atzīmēts, ka visvairāk cietušas teritorijas Jūrmalas, Jelgavas, kā arī Dobeles pusē uz Tukumu un Tērveti.

16:21. Pēc intensīvajiem nokrišņiem strauji paaugstinās ūdens līmenis upēs valsts centrālajā daļā, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Hidrologi norāda, ka intensīvie un ilgstošie nokrišņi zemākajās vietās un urbānajās teritorijās jau izraisījuši plūdus, sākušas applūst arī upju palienes un zemākās vietas upju krastos. Visstraujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās ir bijusi Lielupes baseina upēs.

Sagaidāms, ka krasāka ūdens līmeņa paaugstināšanās sāksies arī Salacas, Gaujas un Daugavas baseina upēs. Turpmākajās dienās paaugstināsies ūdens līmenis un applūdīs plašākas teritorijas ūdenstilpju tuvumā.

16:11. Pēc stiprajām lietusgāzēm Rīgas pašvaldība iesaka pagaidām nepeldēties galvaspilsētas peldvietās, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Kopš svētdienas vakara Rīgā turpinās ekstremālas lietusgāzes un nokrišņu daudzums līdz pusdienas laikam sasniedzis 115 milimetrus jeb 11 litrus uz kvadrātmetru, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējo rekordu un ir pusotra mēneša norma.

15:55. Lauksaimnieki no trešdienas, 31.jūlija, varēs Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā iesniegt informāciju par vētras un lietavu nodarītajiem postījumiem, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) publiskotā informācija tviterī.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka LAD patlaban strādā pie šādas iespējas ieviešanas, lai varētu apkopot datus par vētras un lietavu postījumu apmēru lauksaimniecībā.

15:43. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina pašlaik izvairīties no dabas taku apmeklējuma, jo pirmdienas spēcīgā vētra un lietusgāzes ir nodarījušas būtiskus bojājumus dabas tūrisma infrastruktūrai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, aģentūru LETA informēja DAP.

Īpaši stipri postījumi nodarīti infrastruktūrai Ķemeru Nacionālajā parkā, kur daudzviet lauzti koki vai tie izgāzti ar visām saknēm.

Nedroši apstākļi var saglabāties arī pēc vētras norimšanās, jo stiprais vējš ir aizlauzis kokus un to zarus un daudzviet var būt izcilātas arī koku saknes

15:25. Elejas apkaimē vētra un lielais nokrišņu daudzums nodarījis būtiskus postījumus nenokultajiem laukiem, aģentūru LETA informēja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka saimnieku vēl nenokulto rapsi ir izpostījis vējš, tāpat Elejā un daudzviet citur lauki ir ūdenī, un tuvākās nedēļas laikā uz lauka strādāt nevarēs.

Lazdiņš atzīmēja, ka spēcīgais lietus un vējš būs nopostījis daudzus hektārus labības un dārzeņu platības, taču patieso postījumu apmēru būs iespējams noteikt tikai pēc tam, kad laika apstākļi būs nostabilizējušies.

15:12. Jelgavā saņemti pieteikumi par stiprā lietus un vētras postījumiem no 120 daudzdzīvokļu mājām un ap 80 viendzīvokļa mājām, aģentūrai LETA pastāstīja Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Strods (NA).

Tā ir informācija, kas apkopota civilās aizsardzības komisijas sēdē, kas notika šorīt. Viņš norādīja, ka lietus un vējš turpinās un noteikti šādu pieteikumu būs vēl vairāk.

Viņš aicināja cilvēkus piefiksēt situāciju un rakstīt pieteikumus par palīdzību pašvaldībā. Savukārt pašvaldība apkopos visu informāciju un vērsīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas jau ir solījusi atbalstu.

14:57. Jūrmalā vētra nodarījusi lielus postījumus Kauguru parkā, kur nolauzti un ar saknēm izrauti daudzi koki, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte.

No svētdienas, 28.jūlija, plkst.19 līdz šodienai, 29.jūlija, plkst.12 Jūrmalas pašvaldības policija ir reģistrējusi vairāk nekā 50 izsaukumus par dažādiem vētras postījumiem.

Vētra izraisījusi postījumus daudzās Jūrmalas apkaimēs, bet sevišķi daudz postījumu konstatēts Kauguru, Jaunķemeru, Vaivaru, Slokas, Asaru, Mellužu, Majoru un Dzintaru apkaimēs.

14:44. Vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde pirmdien plkst.13 bija traucēta apmēram 30 000 sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Plašākie traucējumi joprojām ir Rīgā, Jelgavas, Tukuma un Dobeles novados.

Stihijas skartajās teritorijās darbus elektroapgādes atjaunošanai veic apmēram 130 operatīvā darba brigādes jeb kopumā apmēram 350 speciālistu.

14:29. Tukuma novadā vētrā visvairāk cietis Lapmežciems, kur joprojām lauzto koku dēļ vēl nav izbraucami visi ceļi, aģentūrai LETA pastāstīja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Gundras Važa (LRA).

Tāpat plaši vētras postījumi ir arī Slampē, Džukstē, Smārdē, Apšuciemā. "Esmu lūdzis pagastu pārvalžu vadītājiem apzināt visus vētras nodarītos postījumus," informē domes priekšsēdētājs.

Pirmdien pusdienlaikā bez elektroenerģijas apgādes joprojām bijuši 3700 sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" klientu. Elektroenerģijas neesamības dēļ nav iespējams izsūknēt ūdeni no applūdušajiem pagrabiem.

14:14. Kopš svētdienas vakara Rīgā nolauzti simtiem koku, norauti ēku jumti, bojāti žogi un vides objekti, aģentūru LETA informēja Rīgas domes ārējās komunikācijas nodaļa.

Vetrā bojātas automašīnas, luksofori, trolejbusu vadi, applūduši pagrabi, pagalmi un ielas.Lauzto koku un peļķu dēļ daudzviet nekursē vai kavējas sabiedriskais transports, tāpat tūkstošiem mājsaimniecību un uzņēmumu palikuši bez elektrības.

Nokrišņu daudzums līdz pusdienas laikam sasniedzis 115 milimetrus jeb 11 litrus uz kvadrātmetru, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējo rekordu un ir pusotra jūlija norma.

Tiek prognozēts, ka lietus un vējš turpināsies līdz vakaram, tāpēc Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un palikt mājās.

14:02. Aizvadītajā naktī piedzīvotā spēcīgā vētra radījusi nopietnus, vērā ņemamus postījumus AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dabas parkam Tērvetē, līdz ar to parks apmeklētājiem ir slēgts līdz postījumu apzināšanai un bīstamo koku novākšanai, aģentūru LETA informēja dabas parkā.

Dabas parka pārstāvji sola informēt par tālāko notikumu attīstību. Tāpat viņi aicina rūpēties par savu drošību un uz parku nedoties vienkāršas intereses vadītiem.

13:35. Vētras dēļ Jelgavas novadā 22 ciemos pārtraukta ūdens padeve, applūdušas vairākas izglītības iestādes, koki sabojājuši vairāku sabiedrisko ēku jumtus, traucēti interneta sakari, elektroapgāde, tostarp sociālās aprūpes centros, liecina SIA "Jelgavas novada komunālais uzņēmums" (JNKU) informācija.

Attiecībā uz ūdens padeves pārtraukumiem norit aktīva atjaunošana un meklēti risinājumi lokālu ūdens ģeneratoru nodrošinājumam.

Pašvaldībā informē, ka visu nakti turpinoties spēcīgām lietusgāzēm un vēja brāzmām, Jelgavas novadā pirmdienas rītā lauztu koku un applūdušu teritoriju dēļ vietām traucēta transporta kustība. Novadā bez elektroenerģijas padeves palikuši 6400 klienti.

13:20. Atkal apturēta transporta kustība caur Biķernieku mežu. 16. maršruta autobuss, kā arī 14. un 18. maršruta trolejbuss Biķernieku mežu apbrauc gar 80. vidusskolu, Lielvārdes ielā.

12:55. Plkst. 12:10 AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) speciālistiem izdevies atjaunot spriegumu pārvades tīklā Inčukalnā, kas varēja ietekmēt elektroapgādi Siguldas un Saulkrastu novados. Tehnoloģiskie traucējumi šajos novados tika fiksēti šodien plkst. 10:40.

Joprojām turpinās darbs pie vētras radīto traucējumu novēršanas pārvades līnijās uz AST apakšstacijām Vangažos, Ķemeros un Džūkstē. Minētie elektroapgādes traucējumi radījuši elektroapgādes traucējumus Ropažu, Siguldas, Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Engures novados, kā arī daļā Jūrmalas. Naktī Bauskā fiksētos tehnoloģiskos traucējumus pārvades tīklā jau plkst. 4:00 AST speciālisti novērsuši, atjaunojot elektroapgādi.

12:49. Nepilnas diennakts laikā nokrišņu daudzums galvaspilsētas centrā sasniedzis 115 milimetrus jeb 145% no jūlija normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

12:48. Līdz pirmdienas rīta plkst.11 saņemti apmēram 850 pieteikumi uz spēcīgā vēja un lietus radīto postījumu likvidēšanas darbiem, informē VUGD.

No plkst.8 līdz 11 VUGD saņēma apmēram 250 pieteikumus uz vēja un lietus radīto postījumu novēršanu. Kopumā kopš pagājušās nakts saņemti apmēram 850 pieteikumi, no tiem ap 350 Rīgā, 310 Jūrmalā un citviet Rīgas reģionā, bet Zemgalē apmēram 160.

Lielākā daļa izsaukumi ir par kokiem, kas nokrituši uz automašīnām un ēkām.

12:42. Bīstamo laikapstākļu dēļ pirmdien slēgti abi Botāniskie dārzi, liecina informācija Botānisko dārzu mājaslapās.

Apmeklētājiem ir slēgts Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs Rīgā un Nacionālais Botāniskais dārzs Salaspilī.

12:40. Laikapstākļu dēļ daudzviet Rīgā un Jūrmalā ir applūdušas ielas un nolūzuši koki un to zari, kas apgrūtina atkritumu izvešanu, jo transportlīdzeklis nevar piebraukt pie konteineriem, lai tos iztukšotu, informē atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "CleanR" Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

12:33. Pirmdien līdz plkst.11.45 novērsti vētras postījumi un atjaunota vilcienu kustība posmā Zasulauks-Dubulti, liecina VAS "Latvijas dzelzceļš" sniegtā informācija.

Vētras seku novēršanas darbi joprojām turpinās posmos Rīga-Zasulauks, Dubulti-Tukums un Olaine-Jelgava.

12:32. Zemkopības ministrs Armands Krauze uzdevis Zemkopības ministrijas ekspertiem sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, Lauku atbalsta dienestu un Valsts meža dienestu operatīvi apzināt 28. un 29.jūlija stiprās vētras un lietavu nodarītos postījums un to apmēru lauksaimniecībā (sējumi, augļudārzi, lauksaimniecības būves u.c.) un mežsaimniecībā (vējgāzes, vējlieces u.c.).

12:31. Līdz šim neviens cilvēks vētras dēļ nav cietis, paziņojumā vēsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD visā Latvijā devās 781 izsaukumā, kas ir par 100 izsaukumiem mazāk nekā ikdienā ierasts, kad ir aptuveni 900 izsaukumu diennaktī. NMPD atzīmē, ka cilvēki bija prātīgi, negāja ārā no mājas, un, iespējams, tādēļ izsaukumu skaits ir mazāks.

12:03. Augstā ūdenslīmeņa dēļ uz laiku slēgts Mežotnes tiltiņš pāri Lielupei, informē Bauskas novada pašvaldība. Patlaban Mežotnes tiltiņš pāri Lielupei ir izpeldējis no vietas.

12:00. Pirmdien vētra būtiski traucējusi taksometru kompāniju darbu, informē Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizācija.

Tostarp vairākus taksometrus brauciena laikā bloķējuši krituši koki. Pasažieri un taksometru vadītāji traumas nav guvuši. Šobrīd sarežģīto laika apstākļu dēļ problēmas ar taksometru pakalpojumiem ir Rīgā un Jūrmalā.

11:48. Saistībā ar vētras postījumiem un atcelto vilcienu satiksmi posmā Tukums-Torņakalns caur Tukuma autoostu tiks novirzīti divi reģionālās nozīmes autobusu maršruta Kuldīga-Rīga reisi, informē Autotransporta direkcija.

11:37. Elektroapgādes traucējumi pirmdien plkst.10.40 fiksēti pārvades tīklā Ropažu, Siguldas un Saulkrastu novados, vēsta pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) pārstāvji.

Plkst.10.40 vētras un spēcīgo lietavu dēļ fiksēti tehnoloģiski traucējumi AST elektroenerģijas pārvades līnijās uz apakšstacijām Inčukalnā un Vangažos, radot elektroapgādes traucējumus Ropažu, Siguldas un Saulkrastu novados.

11:34. Ropažu novadā lielākie vētras postījumi Garkalnes un Stopiņu pagastā, informē pašvaldība. No iedzīvotājiem visvairāk saņemta informācija par lūzušiem kokiem.

Stopiņu pagasta Upeslejās koks uzkritis automašīnai, Sauriešos vienai mājai nedaudz bojāts jumta segums.

Garkalnes pagasta Sužos ceļas ūdens līmenis, Skuķīšos iedzīvotāji ziņo par ūdens līmeņa paaugstināšanos ūdenskrātuvē. Pašvaldības atbildīgie dienesti seko līdzi situācijai.

11:22. Vētras izraisīto postījumu dēļ joprojām vairākos valsts autoceļu posmos satiksme ir apgrūtināta, kā arī slēgts autoceļš Tušķi-Kalnciems, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

LVC informē, ka uz ceļiem ir sagāzti koki, veidojas izskalojumi un ir luksoforu darbības traucējumi.

11:20. Rīgas lidostā vētras dēļ pirmdien pieaudzis kavēto reisu skaits, liecina informācija lidostas mājaslapā.

11:14. Ādažu novada Carnikavas pagastā no agra rīta darbu sākušas četras darbinieku grupas, kas dienas laikā cer novākt vētras nolauztos kokus un zarus, stāsta Carnikavas Komunālā servisa direktors Gunārs Dzenis.

"Šorīt redzējām, ka neatliekamos darbus jau naktī paveikuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji, bet mūsu darbinieki prioritārā secībā atbrīvo brauktuves un ietves no lauztajiem kokiem un zariem. Pēc tam tiks sakopti nolauztie koki parkos. Darbi plānoti, līdz pat iestāsies tumsa. Patlaban izskatās, ka tiksim ar darbiem galā, ja nebūs jauni postījumi," prognozēja Dzenis. Raksturojot vētras postījumus novadā, viņš atzīst, ka Carnikavas pagastā tie ir būtiski lielāki nekā no jūras attālākajos Ādažos, kur arī ir lauzti koki.

11:12. Dobelē bez elektrības un ūdensapgādes palicis sociālās aprūpes centrs "Tērvete", savā mājaslapā vēsta Dobeles novada pašvaldība.

11:09. Pagājušajā naktī vētras laikā Jelgavā palīdzība sniegta septiņiem cilvēkiem, lai evakuētu viņus no applūdušās mājas, informē pašvaldība. Cilvēki izmitināti dienesta viesnīcā Jāņa Čakstes bulvārī.

Jelgavā nokrišņu daudzums sasniedzis 180 milimetrus uz kvadrātmetru jeb divu mēnešu normu.

10:52. Vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde pirmdien plkst.10 ir traucēta apmēram 37 000 sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem, informē kompānija.

Uzņēmumā norāda, ka plašākie traucējumi joprojām ir Jelgavas, Tukuma, Olaines un Dobeles novadā. Pieaug arī bojājumu pieteikumu skaits no klientiem.

10:14. Pagājušajā naktī Ventspilī un Liepājā negaiss lauzis kokus, lietus appludinājis ielas, aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldību pārstāvji.

Ventspils Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks informē, ka sarežģītākā situācija pilsētā bijusi vakar, laikā no plkst.15 līdz 18, kad spēcīgais lietus appludināja ielas. Dažu stundu laikā nolijis vairāk par 70 milimetriem lietus, kā rezultātā kolektori nespēja uzņemt tādu lietus ūdeņu apjomu. Tomēr šorīt viss ūdens jau ir uzsūcies, viņš norāda. Pirmdienas rītā ap plkst.8 vēja brāzmas sasniedza 24 metrus sekundē (m/s), tādēļ pilsētā ir lūzuši pāris koki, bet nu jau vējš ir pierimis, norāda Kausenieks.

Arī Liepājā Pašvaldības policija saņēmusi informāciju par kritušiem kokiem, kā arī luksoforu bojājumiem.

09:51. Ekstremālie laikapstākļi Latvijas centrālajā daļā ir radījuši bojājumu “Bite Latvija” mobilā tīkla infrastruktūrā un valsts mēroga optiskajam tīklam - 80 ēkām ir ietekmēta infrastruktūra, no kuriem 60 saistīti ar elektrības zudumu, savukārt 50 bāzes stacijas šobrīd darbojas ar ģeneratoriem. Tīkla infrastruktūra galvenokārt traucēta Rīgā, Jelgavā un Dobelē.

09:50. Vētra sabojājusi Doma baznīcas jumtu, informē Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA/LRA). Ratnieks sociālajos tīklos publicējis video, kurā redzams, ka baznīcas metāla jumts ir daļēji atrauts un šūpojas vējā.

09:17. Rīgas lidostā vētras dēļ šorīt atcelti vairāki ielidojošie reisi, liecina informācija lidostas mājaslapā.

Tā piemēram, atcelti ielidojošie reisi no Viļņas plkst.9.55 un no Helsinkiem plkst.10. Kavējas reiss no Tbilisi, kam lidostā bija jāierodas plkst.8.55, un reiss no Pafosas, kam būtu jāierodas plkst.10.

No izlidojošajiem reisiem kavējas lidojums uz Londonu, kam bija jāizlido plkst.7.20, Briseli plkst.7.30, Amsterdamu plkst.7.45, Helsinkiem plkst.9.05 un Pizu plkst.9.35.

09:14. Vētras postījumu dēļ pirmdien slēgts Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, informēja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV). Zooloģiskajā dārzā, līdzīgi kā citviet Rīgā, vētra lauzusi kokus.

Kā aģentūra LETA uzzināja zooloģiskajā dārzā, dzīvnieki vētras laikā nav cietuši.

09:13. Aizvadītajā naktī vētra radījusi postījumus Ķekavas novadā, laužot kokus un zarus, bloķējot satiksmi, informē pašvaldība. Informācija par kritušajiem kokiem tiek apkopota, darbi pie to novākšanas sāksies tiklīdz tas būs iespējams, skaidroja pašvaldībā.

08:50. Laika apstākļu dēļ pirmdien var būt atcelti vai aizkavēti arī reģionālo autobusu reisi, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija.

Direkcijā norāda, ka vētras seku dēļ, kas ir saistīti gan ar plūdiem, gan ar pāri autoceļiem un sliedēm pārkritušiem kokiem, kā arī elektrības apgādes pārrāvumiem pirmdien var būt atcelti vai aizkavēti sabiedriskā transporta reisi.

08:49. Rīgā saņemti vairāk nekā 100 ziņojumi par vētras postījumiem, un iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās, informēja Rīgas domē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā līdz rītam no rīdziniekiem saņemti aptuveni 100 pieteikumi par postījumiem. Savukārt Rīgas pašvaldībā līdz plkst.6 saņemti 45 pieteikumi - par lauztiem kokiem, applūdušām ielām, plūdu dēļ izspiestiem aku vākiem.

"Laika apstākļu ietekmē 29.jūlijā tiek pārtraukta vilcienu kustība dzelzceļa posmos Zasulauks-Tukums II un Olaine-Jelgava līdz brīdim, kad tiks novērsti postījumi," teikts kompānijas paziņojumā.

08:38. Vētra, kas šodien turpinās Latvijas centrālajos rajonos, radījusi postījumus vairākās Mārupes novada teritorijās - nolūzuši vai izgāzušies koki, krituši liela izmēra zari, lūzušas galotnes, informēja pašvaldība. Pašvaldības īpašumu sakārtošanai šodien tiks organizēti darbi, kā arī tiks veikta pilsētas, ciemu un novada teritoriju papildu apsekošana.

08:35. Elektroapgādes traucējumi pirmdienas rītā fiksēti pārvades tīklā Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Engures novados, kā arī Jūrmalā, aģentūrai vēsta pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka vētras dēļ pagājušajā naktī fiksēti tehnoloģiski traucējumi AST elektroenerģijas pārvades līnijās uz apakšstacijām Ķemeros un Džūkstē, radot elektroapgādes traucējumus Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Engures novados, kā arī daļā Jūrmalas.

AST speciālisti strādā pie bojājumu operatīvas novēršanas, ko apgrūtina joprojām spēcīgā klātesošā vētra.

08:33. Pirmdienas rītā apturēta vilcienu kustība posmos Torņakalns-Tukums un Jelgava-Olaine, vēsta AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Tostarp kompānijā norādīja, ka vilcienu satiksme posmā Torņakalns-Tukums ir apturēta saistībā ar uz līnijas nokritušiem kokiem.

08:29. Tiek ziņots, ka apstājusies 5. un 10.tramvaja kustība, bet 11.tramvajs kursē maršrutā Ausekļa iela 2. Meža kapi. 3.trolejbusa maršrutā iespējami kavējumi, bet 9. un 25.trolejbusa kustība apstājusies. Vaidavas ielā nolūzuša koka dēļ apstājusies 13., 16., 17., 18. un 23. trolejbusa kustība. 2.autobuss kursē kā 24.autobuss. 9.maršruta autbusu kustība ir apstājusies.

Situācija bieži mainās, jo novācot uz ielas kritušos kokus, satiksme tiek atjaunota.

07:36. Rīgas lidostā pirmdien iespējamas izmaiņas lidojumu sarakstā, teikts lidostas paziņojumā. Lidostā norāda, ka spēcīgā vēja dēļ pirmdien ir iespējamas izmaiņas lidojumu sarakstā, tādējādi pasažieri ir aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai un lidojuma izmaiņu gadījumā sazināties ar aviokompānijām.

07:23. Zemgalē un Pierīgā vairākos autoceļu posmos vētras postījumu dēļ ir slēgta vai ierobežota satiksme, vēsta VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.

07:11.VUGD līdz plkst.6 dienests bija saņēmis apmēram 400 pieteikumus palīdzēt likvidēt spēcīgā vēja un lietus radītos postījumus. Visvairāk izsaukumu ir Jūrmalā, no kuras saņemti vairāk nekā 160 izsaukumi, kā arī Zemgales - Jelgavas pilsētas un novada, Tukuma un Dobeles novadiem, no kuriem kopumā saņemti vairāk nekā 100 izsaukumi.

06:53. Lietavu un vētras dēļ Rīgā daudzviet ir apgrūtināta satiksme, informē pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme". Laikapstākļu dēļ daudzviet pilsētā ir applūdušas ielas, kā arī nolūzuši koki, kas apgrūtina satiksmi. "Tāpēc lūdzam rēķināties ar ilgāku laiku ceļā," mudina uzņēmums.

06:45. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests līdz šim vētras un lietavu dēļ visvairāk palīdzības saucienu saņēmis no Jūrmalas un Zemgales.

06:31. Pirmdienas rītā ap plkst.6 vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde ir traucēta ap 30 000 klientu, informē "Sadales tīkls". Elektroapgādes traucējumi pamatā fiksēti valsts centrālajos rajonos. Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Tukuma, Jelgavas un Dobeles novadā, kam seko Ropažu, Mārupes un Olaines novadi.

05:52. Vētras radīto elektrības kontakttīklu bojājumu dēļ pirmdien ir apturēta vilcienu kustība dzelzceļa posmā Olaine - Jelgava un Jūrmalas virzienā, informē "Pasažieru vilciens". Pašlaik Jūrmalas virzienā vilcienu kustība ir iespējama tikai no Rīgas līdz Zasulaukam un atpakaļ.

05:45. Agrā pirmdienas rītā Rīgas centrā vērojami mēreni vētras postījumi, novēroja aģentūra LETA.

Stiprais vējš ir pamatīgi pluinījis kokus, pamatā laužot mazākus zarus, tomēr vietām redzami arī nogāzti koki. Intensīvā lietus rezultātā daudzviet vērojamas arī lielas peļķes, kas izveidojušās, notekūdeņu sistēmām netiekot galā ar lielo ūdens daudzumu.

05:38. Kopš lietavu sākuma svētdienas pēcpusdienā līdz plkst.5 pirmdien lielākais nokrišņu daudzums Latvijā reģistrēts Kalnciemā, kur tas sasniedzis 180 milimetrus jeb 203% no jūlija normas un 26% no visa gada normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tas provizoriski ir jauns Latvijas rekords. Iepriekšējais lielākais nokrišņu daudzums, kas valsts novērojumu stacijās reģistrēts vienā diennaktī, bija 160,2 milimetri 1973.gada 9.jūlijā Ventspilī.

05:32. Vētras radīto elektrības kontakttīklu bojājumu dēļ pirmdien ir apturēta vilcienu kustība dzelzceļa posmos Dubulti - Tukums 2 un Olaine - Jelgava, informē "Pasažieru vilciens".

Posmā Olaine - Jelgava atcelts vilciens Rīga - Jelgava, kas no galvaspilsētas izbrauc plkst.4.50, un vilciens Jelgava - Rīga, kas no Jelgavas izbrauc plkst.4.46. Savukārt posmā starp Tukumu un Dubultiem atcelts vilciens Ķemeri - Rīga, kas no Ķemeriem izbrauc plkst.4.40, un vilciens Tukums - Rīga, kas no Tukuma izbrauc plkst.4.48.

01:35. Stiprā lietus un vēja laikā naktī uz pirmdienu Zemgalē jau konstatēti ap 2000 neplānotu atslēgumu elektrotīklos, liecina informācija AS "Sadales tīkls" interneta mājaslapā atrodamajā atslēgumu kartē.

Saskaņā ar kartes datiem, visvairāk atslēgumu elektrotīklos ir Jelgavas, Dobeles, Bauskas un Tukuma apkārtnē.

01:29. Lai atvieglotu glābšanas dienestu darbu un mazinātu satiksmes intensitāti galvaspilsētā gaidāmo ļoti stipro lietavu un vētras laikā, autovadītāji šodien SIA "Rīgas satiksme" sabiedrisko transportu - autobusus, trolejbusus un tramvajus - var izmantot bez maksas.

Latvijā

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?