Alušta kļūst par Jūrmalas sadraudzības pilsētu

Šodien Jūrmalas pilsēta noslēdza sadraudzības līgumu ar Krimas Autonomās Republikas Aluštas pilsētu, tādējādi Alušta kļūst par trīspadsmito Jūrmalas sadraudzības pilsētu.

Jūrmalas pilsētas domē šodien viesojās un ar domes priekšsēdētāja vietnieci pilsētsaimniecības jautājumos Larisu Loskutovu un domes izpilddirektoru Valdi Vītoliņu tikās Krimas Autonomās Republikas kūrortu un tūrisma ministrs Aleksandrs Lijevs, kā arī Ukrainas lielāko viesnīcu un tūrisma uzņēmumu pārstāvji, kas Latvijā ieradušies uz izstādi "Balttour 2012".

Līgumu Jūrmalas pilsētas domē parakstīja domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja, priekšsēdētāja vietniece pilsētsaimniecības jautājumos Larisa Loskutova un Aluštas pilsētas galva Staņislavs Kolots. Līgums noslēgts pēc iepriekšējas vienošanās pagājušā gada septembrī, kad Aluštas pilsētas vadības pārstāvji viesojās Jūrmalā un pārrunāja iespējas nodibināt sadraudzības saites starp abām kūrortpilsētām.

Tūrisms, kūrortārstniecība un kultūras nozare - tie ir trīs galvenie virzieni, kuros abas pilsētas saskata potenciālas sadarbības iespējas.

"Jūrmala un Alušta ir kūrortpilsētas, tām ir līdzīgas intereses gan tūristu piesaistē, gan infrastruktūras attīstībā, un savā darbībā tās saskaras ar līdzīgām problēmām, kuru risināšanā savstarpēja pieredze būs noderīga," atzina L. Loskutova. "Piemēram, Jūrmalai noteikti būs noderīga Aluštas pieredze, kas gūta, veiksmīgi īstenojot nozīmīgus investīciju projektus un saņemot valsts atbalstu kūrortpilsētas infrastruktūras attīstībai."

Savukārt Aluštas pilsētas mērs uzsvēra, ka tas nav formāls sadarbības līgums, viņš tajā saskata lielu potenciālu, jo abām pilsētām jau ir savstarpējas intereses. Jūrmalā ar katru gadu pieaug tūristu skaits no Ukrainas - Ukraina pērn bija 10. vietā tūristu skaita ziņā, kuri apmeklē Jūrmalu. S. Kolots pauda pārliecību, ka ir iespējas veicināt tūristu skaita pieaugumu abās pilsētās. Piemēram, sadarbībā ar lidsabiedrību "airBaltic" Ukraina ir panākusi lidojumu skaita palielinājumu maršrutā Rīga-Simferopole, un tādējādi arī Latvijā un Jūrmalā pieaudzis tūristu skaits no Ukrainas.

Tikšanās laikā tāpat tika pārrunāts, ka abas puses ir interesētas arī kūrortārstniecības pakalpojumu dažādošanā, pētījumu veikšanā par dabas dziedniecisko resursu izmantošanu veselības uzlabošanā, gan arī kultūras programmu apmaiņā un pieredzē dažādu starptautisku kultūras pasākumu, koncertu un festivālu rīkošanā.

Līdz ar līguma noslēgšanu Alušta kļūst par trīspadsmito Jūrmalas sadraudzības pilsētu. Jūrmalas sadraudzības pilsētas ir Anādija (Portugālē), Chaltubo (Gruzijā), Eskilstūna (Zviedrijā), Jakobštate - Pietarsāri (Somijā), Jevle (Zviedrijā), Kabūra (Francijā), Kazaņa (Tatarstānā), Maskavas Dienvidrietumu apgabals un Sanktpēterburgas Admiralitātes apgabals (Krievijā), Palanga (Lietuvā), Pērnava (Igaunijā), Teračīna (Itālijā) un Alušta (Ukrainā).

Pielikumā attēlā - līguma parakstīšana. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja, priekšsēdētāja vietniece pilsētsaimniecības jautājumos Larisa Loskutova un Aluštas pilsētas galva Staņislavs Kolots paraksta sadraudzības līgumu starp Jūrmalu un Aluštu.

Svarīgākais