Tiesās par nacionāli naidīgu komentāru izteikšanu laikraksta "DDD" veidotājām

Rīgas apgabaltiesā 5. novembrī plānots sākt skatīt krimināllietu, kurā par nacionāli naidīgu komentāru izteikšanu "Gardas meitenēm" jeb Latvijas Nacionālās frontes (LNF) priekšsēdētāja Aivara Gardas vietniecēm apsūdzēts 21 gadu vecais Artūrs Rimša.

Šajā lietā ir pieteikta arī kompensācija par morālo aizskārumu. Laikraksta "DDD" veidotājas Liene Apine un Līga Muzikante no apsūdzētā par nacionāli naidīgu komentāru izteikšanu vēlas piedzīt morālo kompensāciju 50 000 latu apmērā.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra augustā sāka kriminālvajāšanu pret Rimšu. Apsūdzība puisim uzrādīta pēc KL 78.panta 2.daļas - par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Kā jau ziņots, Drošības policija 21.maijā sāka kriminālprocesu par iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, izsakot komentārus pret tā dēvētajām Gardas meitenēm.

19.maijā Drošības policijā tika saņemts Apines iesniegums par komentāriem, kas, iespējams, vērsti uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Iesniegumā tiek lūgts izvērtēt Apines un Muzikantes profilu albumos interneta portālā "www.draugiem.lv" ievietotus atsevišķus komentārus, kuri varētu būt vērsti uz nacionālā naida izraisīšanu.

Komentāri portālā esot ievietoti 15.maijā Apines un Muzikantes profilu albumos, kuros publicētas fotogrāfijas no 9.maija ziedu nolikšanas sēru noformējumā un laikraksta "DDD" eksemplāra ievietošanas Krievijas vēstniecības vainagā pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

Kāds "Aŗturs Ibrahim Nasser" ar komentāriem esot kūdījis uz fizisku izrēķināšanos ar Apini un Muzikanti, apvainojis visu latviešu nāciju un aicinājis uz vardarbību pret latviešiem. Kā norādījusi LNF iesniegumā Drošības policijai, šāda kūdīšana internetā vērsta ne vien pret konkrētām personām, bet arī pret latviešu nāciju un nacionālo drošību, kas var novest pie reālas asinsizliešanas Latvijā.

Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais