Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lietuvas un Latvijas zemkopības ministri tikušies ar EK lauksaimniecības komisāru; prasa naudu piena nozarei

© Ģirts Ozoliņš/f64

Šodien trīspusējās tikšanās laikā zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks aicināja Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski sniegt atbalstu piena nozarei, piešķirot Latvijai 11 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) krīzes rezerves fonda, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Zemkopības ministrija (ZM).

Finansējumu iecerēts gūt no Kopējās Lauksaimniecības politikas Lauksaimniecības rezerves.

Tāpat Šmits pirms ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmes Briselē medijiem uzsvēra, ka piena cena Latvijā pēdējo četru mēnešu laikā ir samazinājusies par vairāk nekā 30% un prognozes liecina, ka piena krīze varētu turpināties līdz pat vasarai.

ZM aģentūrai LETA skaidro, ka Latvijā nepārtraukts ražošanas resursu sadārdzinājums bijis kopš 2021.gada jeb pandēmijas sākuma. Tostarp enerģijas cenu pieaugums Latvijā ir divas reizes lielāks nekā ES vidēji, un augsta ir arī lopbarības kviešu iepirkuma cena - februāra pirmajā nedēļā tā bija virs 263 eiro par tonnu, kas ir par 12,6% vairāk nekā pirms gada. Savukārt vidējā svaigpiena iepirkuma cena Latvijā pazeminās jau sešus mēnešus pēc kārtas, februārī sasniedzot 34 centus par kilogramu, uzskaita ZM.

Kopumā ministrijā norāda, ka divu mēnešu laikā vidējā svaigpiena iepirkuma cena ir samazinājusies par 32%, savukārt ražošanas izmaksas pieaugušas par 50%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

"Mēs jau vairākkārt esam norādījuši, ka nepieciešams sākt ES līmeņa atbalsta pasākumus ekonomiski cietušajiem sektoriem," uzsver Šmits. Viņš norāda, ka, līdztekus ārkārtas finanšu atbalstam piensaimniekiem, Latvija un Lietuva prasa arī paaugstināt cenu vājpiena pulvera un sviesta iepirkumam valsts intervencē.

Tāpat dalībvalstu ministri sanāksmē arī diskutēja par EK ieteikumiem ES zivsaimniecības politikai, lai šī politikas ietekmē nākotnē atjaunotos jūras ekosistēmas ilgtspējīgai un noturīgai zvejniecībai.

Ministrijā pauž, ka EK ieceres kopumā Latvija vērtē atzinīgi, tomēr norāda, ka vienlaikus ar zivju krājumu atjaunošanās veicināšanu ir nepieciešams pasargāt arī zvejnieku sociālās un ekonomiskās intereses. "Vides un klimata prasības nedrīkst pasliktināt nozares ekonomisko un sociālekonomisko izturētspēju un samazināt konkurētspēju globālajā tirgū," uzsver ministrijā, atzīmējot, ka tāpat nedrīkst aizmirst arī par situācijām, kad jāpārvar ekonomiskās krīzes.

Jau ziņots, ka pēc 9.marta tikšanās Biržos Šmits un Navicks vienojušies saskaņot darbības un kopīgi vērsties EK pēc palīdzības piena nozarei.

EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Vojcehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".