Aptauja: 65% jauniešu, kas strādājuši praksē, nav ticis par to maksāts

© Pixabay

Vairāk nekā pusei jeb 65% jauniešu, kas strādājuši praksē kādā no uzņēmumiem, netika par to maksāts, secināts mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" veiktajā aptaujā.

Gandrīz ceturtdaļai jeb 24% no tiem, kuriem par darbu netika maksāts, gan saņēma dažādus bonusus, piemēram, apmaksātas pusdienas vai ceļa izdevumus.

"Tele2" personāla vadītāja Aija Bite-Ozere atzīmē, ka šis noteikti ir sensitīvs jautājums daudziem darba devējiem, bet viņas ieskatā pašreizējā darba tirgus situācija, visticamāk, liks daļai uzņēmumu, kas šobrīd praktikantiem nemaksā, uz šo tēmu paraudzīties nedaudz citādāk.

"Daudzās pasaules valstīs praktikantam, piemēram, tiek maksāta vismaz minimālā alga par padarīto darbu, jo viņš tiek uztverts ne tikai kā reāls darba darītājs, bet arī nākotnes darbinieks. Diemžēl Latvijā ne vienmēr praktikants tiek uztverts kā kolēģis, kurš var palīdzēt, bet gan kā apgrūtinājums," stāsta Bite-Ozere.

Pēc viņas paustā, iemesls tam ir gan nepārdomātās prakšu programmas, gan pieredzes trūkums.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka visbiežāk samaksa par prakses darbu veikta strādājošajiem Latgalē. Savukārt dažādus bonusus, piemēram, ēdināšanu vai apmaksātus ceļa izdevumus, visbiežāk saviem praktikantiem piedāvāja uzņēmumi Zemgalē un Kurzemē.

Aptauja sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat" veikta 2021.gada novembrī. Tajā piedalījās 501 jaunietis vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kas ir gājis praksē kādā no uzņēmumiem Latvijā.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.