Reorganizēs valsts arhīvu sistēmas iestādes

Valdība ir pieņēmusi rīkojumu par 18 valsts arhīvu sistēmas iestāžu reorganizāciju, tās apvienojot un izveidojot Latvijas Nacionālo arhīvu (LNA). Tā ir vērienīgākā strukturālā reforma kultūras jomā. Saskaņā ar Arhīvu likumu reorganizācija jāveic līdz 2011.gada 1.janvārim.

Reorganizācijas rezultātā valsts arhīvu sistēma tiks centralizēta, līdz ar to privātpersonām un pārvaldes iestādēm atvieglojot un vienkāršojot pieeju Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrātajiem dokumentiem.

Arhīvu likums nosaka šādas Latvijas Nacionālā arhīva funkcijas:

uzkrāt Latvijā un ārpus Latvijas radītus dokumentus ar arhīvisko vērtību un nodrošināt Latvijas Nacionālajā arhīvā glabāto dokumentu pieejamību, veicot to izvērtēšanu, aprakstīšanu un uzziņu sistēmu veidošanu.Pieņemt glabāšanā un saglabāt Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrātos dokumentus ar arhīvisko vērtību,nodrošināt arhīva dokumentu pieejamību un izmantošanu, popularizēšanu un sabiedrības informēšanu, izsniegt arhīva izziņas, apliecinātas dokumentu kopijas, izrakstus un norakstus.

Tāpat arī uzraudzīt dokumentu pārvaldības kārtības ievērošanu institūcijās, veikt pētījumus un metodisko darbu dokumentu un arhīvu pārvaldības jomā, izsniegt rakstveida licences to Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrāto dokumentu izmantošanai, kuru autortiesības vai blakustiesības pieder valstij.

KM izsludinātajā atklātajā konkursā uz LNA direktora amata vietu pieteikušies septiņi pretendenti.

Pretendentu vērtēšanas komisija kā piemērotāko kandidāti LNA direktora amatam izvirzījusi patreizējo Latvijas Valsts arhīva direktori Māru Sprūdžu, kura kopš 1995.gada strādā arhīvu nozarē. Par viņas apstiprināšanu LNA direktores amatā atbilstoši Arhīvu likumam vēl jālemj Ministru kabinetam.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais