Arhīviem vadītājs būs tikai nākamgad

Juridisko nianšu dēļ valdībai nav iespējams apstiprināt jaunā Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) vadītāju. Kultūras ministrija (KM) apgalvo, ka LNA vadīšanu uzticēs pašreizējai Latvijas Valsts arhīva direktorei Mārai Sprūdžai.

Oktobra beigās KM izsludināja konkursu uz vakanto vietu, jo atbilstoši Arhīvu likumam, kas stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra, reorganizēs 18 valsts arhīvu sistēmas iestādes, tās apvienojot. Šī būs vērienīgākā strukturālā reforma kultūras jomā.

"Ministru kabinetā (MK) apstiprināšanai rīkojums par M. Sprūdžas iecelšanu iesniegts 1. decembrī. Par iesniegto projektu KM ir saņēmusi Valsts kancelejas (VK) Juridiskā departamenta atzinumu. Tajā norādīts, ka pirms Arhīvu likuma spēkā stāšanās MK nav tiesiska pamata lemt par M. Sprūdžas apstiprināšanu un jautājums virzāms tikai pēc 2011. gada 1. janvāra. Papildus KM tika lūgts iesniegt rīkojuma projektu par pašreizējā Valsts arhīvu ģenerāldirektora Valda Štāla atbrīvošanu," Neatkarīgajai skaidro kultūras ministres preses sekretārs Andris Saulītis.

Rīkojuma projektu par V. Štāla atbrīvošanu KM VK iesniedza 10. decembrī. "Arī par šo projektu ir saņemts VK Juridiskā departamenta atzinums, kurā lūgts precizēt rīkojuma projektu par V. Štāla atbrīvošanu. Tādējādi jautājuma iekļaušana par M. Sprūdžas apstiprināšanu šobrīd atkarīga no saskaņošanas rezultāta ar VK Juridisko departamentu," precizē A. Saulītis.

KM izsludinātajā atklātajā konkursā uz LNA direktora amata vietu pieteicās septiņi pretendenti

Svarīgākais