Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Biedrība: Īsā laikā iesaistīt farmaceitus vakcinēšanā pret Covid-19 nav iespējams

© AP/Scanpix/Leta

Īsā laikā iesaistīt farmaceitus iedzīvotāju vakcinēšanā pret Covid-19 nav iespējams, pauda Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) prezidente Dace Ķikute.

Viņa atzina, ka farmaceitu iesaiste vakcinēšanas procesā un vakcinēšana kā aptiekas pakalpojums ir komplekss un nopietns jautājums. "Atslēgas vārdi ir apmācīts personāls un pilna epidemioloģiskā drošība," komentēja organizācijas vadītāja.

Ķikute skaidroja, ka farmaceiti nav mediķi, un ir apmācīti darbam ar produktu, medikamentu, nevis cilvēku. Pasaulē ir valstis, kur farmaceiti ir iesaistīti vakcinēšanā, taču tās ir trešās pasaules valstis, kur ārsti bieži vien nav pieejami, stāstīja LFB prezidente.

"Konceptuāli par to, vai aptiekās sniegt vakcinēšanas pakalpojumu, runāts ir ļoti sen," atzina Ķikute. Pēc viņas domām, drīzāk varētu runāt par revakcinēšanu pret ērču encefalītu vai potēšanu pret gripu vai citām slimībām, pret kurām cilvēks jau ir saņēmis vakcīnu un tā nav izraisījusi kādas blakusparādības. Taču arī šī pakalpojuma sniegšana apgrūtinātu aptieku darbu, norādīja Ķikute.

LFB ir aplēsusi, ka vakcinēšanu pret Covid-19 teorētiski varētu nodrošināt vien desmit aptiekas, kurām ir atbilstošas telpas. Lai arī daļa aptieku veic, piemēram, asinsspiediena mērīšanu, lielākoties telpas nav pielāgotas medicīnisko manipulāciju veikšanai, trūkst izlietņu, vietu, kur pacients pirms vakcinēšanas varētu atstāt virsdrēbes. Arī farmaceiti esot noslogoti, un, ieviešot jaunus pakalpojumus, jānodrošina, lai aptieku darbs netiktu traucēts, uzsvēra LFB vadītāja.

"Nesaskatu iespējas ātrā laikā iesaistīt farmaceitus šajā procesā," komentēja Ķikute, piebilstot, ka drīzāk būtu jārisina jautājums nevis par vakcinācijas kabinetu skaitu, bet loģistiku un iedzīvotāju informēšanu.

Pēc viņas paustā, sabiedrības informēšanā par pošu nozīmīgumu nozare gan varētu iesaistīties.

Kā vēstīts, trešdien preses konferencē veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzina, ka visaptverošas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanai plānots mobilizēt visus iespējamos ar medicīnas nozari saistītos profesionāļus, tostarp arī ginekologus un farmaceitus.

Viņš atzina, ka, sākot vakcināciju, tās jauda nebija pietiekama, bet tagad situācija uzlabojas. Taču, kad tiks sākta visaptveroša vakcinācija, būs jāsasniedz pavisam cits vakcinācijas jaudas līmenis, teica ministrs, uzsverot, ka no marta Latvijā būtu jāspēj savakcinēt 100 000 cilvēku nedēļā.

Viņš atzina, ka tas prasīs pārkārtot darbu industriālā mērogā un lai to paveiktu, tiks mobilizēti visi iespējamie profesionāļi, kuri saistīti ar medicīnu, ieskaitot, piemēram, ginekologus, aptieku darbiniekus un citus.

Ministrs piebilda, ka tiks rīkotas apmācības un tiks saglabāta mediķu uzraudzība vakcinācijas procesam.

Pavļuts atgādināja, ka vakcinācijas īstenošanai pašlaik tiek veidots vakcinācijas štābs, kas ikdienā nodarbosies tikai ar šī procesa organizēšanu.