Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

"Adugs" noraida izvirzītās apsūdzības un turpina ražošanu

© Kaspars Krafts/F64

Konditorejas uzņēmums "Adugs Production", kura pārstāvjus policija tur aizdomas par cilvēku tirdzniecību, turpina ražošanas darbību un noraida izvirzītās apsūdzības,  norādīja uzņēmuma attīstības vadītāja Anna Lencberga.

Viņa uzsver, ka "Adugs Production" rīcībā ir informācija, lai noraidītu izvirzīto apsūdzību un pierādītu, ka darba apstākļi visiem darbiniekiem bija vienādi un atbilstoši likumam.

Pēc Lencbergas teiktā, uzņēmums "šajās dienās pārvar spēcīgu stresa testu un pat digitālā laikmeta "linča tiesu"", tomēr vienlaikus tiekot saņemti arī daudz atbalsta vārdu gan no darbiniekiem, gan sadarbības partneriem, piemēram, izejvielu piegādātājiem. Uzņēmums izmeklēšanas gaitā nodrošina institūcijām visu nepieciešamo informāciju.

Komentējot tirdzniecības ķēžu paziņojumu par sadarbības apturēšanu, Lencberga atzīmēja, ka kompānija pilnībā saprot un respektē sadarbības partneru biznesa ētikas principu, tomēr aicina nepaļauties uz publiski izplatītajām spekulācijām un skandaloziem apgalvojumiem. "Mudinām balstīties uz faktiem, objektīvi izvērtēt situāciju, lai pieņemtu konstruktīvus un nesasteigtus lēmumus par turpmāko sadarbību. Augstu vērtējam ilglaicīgo un veiksmīgo partnerību ar daudziem tirdzniecības jomas pārstāvjiem - kopīgiem spēkiem mūsu produkti ir kļuvuši tik populāri un pieprasīti, ka no veikalu plauktiem tie pazūd ātri. Arī pašlaik pieprasījums kāpj, un mūsu ražošanas jaudas ļauj nodrošināt līdz 2000 tonnām produkcijas mēnesī," teica attīstības vadītāja.

Lencberga piebilda, ka konkrētā situācija jārisina ar vēsu prātu, balstoties uz pārbaudītiem faktiem, lai nenodarītu kaitējumu biznesam, kas ilgtermiņā var apdraudēt vairāk nekā 270 cilvēku darba vietas kompānijā.

"Katrs pasūtījums, ko tagad saņemam, mums ļauj saglabāt darbavietas," sacīja Lencberga.

"Adugs Production" pārstāve uzsver, ka ir veiktas visas nepieciešamās darbības, ko nosaka Latvijā spēkā esošie normatīvi saistībā ar ārvalstu darbinieku nodarbināšanu, tostarp darbiniekiem, par kuriem ir strīds, oficiāli tika noformētas darba vīzas un uzturēšanās atļaujas, nokārtojot visas nepieciešamās procedūras Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Tāpat parakstīti darba līgumi un veikta visa darba līgumos paredzētā samaksa gan darba alga, gan minimālā valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa (VSOAI), gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), netika ierobežotas viņu tiesības pārvietoties, ko varētu apliecināt daudzi Līvānu iedzīvotāji.

"Adugs" arī norādīja, ka tika nodrošināti vienādi darba apstākļi un vienādas prasības visiem 278 rūpnīcā nodarbinātajiem; gadījumā, ja no kādu darbinieku darba algas tika veikti ieturējumi, tad tas notika Darba likuma 79. pantā noteiktajā kārtībā.

Pašlaik uzņēmums veltos "visus spēkus, lai likuma kārtībā cīnītos par savām tiesībām uz taisnīgu situācijas izvērtēšanu gan juridiski, gan publiski". "Esam uz sadarbību vērsti, lai nosargātu darbavietas un lai līdzīga rakstura paņēmieni, izmantojot likumu nianses, nākotnē netiktu vērsti pret citiem Latvijas darba devējiem, kas ir īpaši svarīgi šajā ārkārtīgi sarežģītajā vīrusslimības laikā," komentēja Lencberga.

Kā ziņots, Valsts policijā aizvadītajā piektdienā aģentūru LETA informēja, ka policija bija saņēmusi informāciju no kādas ārvalsts vēstniecības par to, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Reaģējot uz saņemto informāciju, aprīlī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa, un par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot viņiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.

Policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir šā konditorejas izstrādājumu ražotāja valdes priekšsēdētājs.

"Adugs Production" advokāte Viktorija Jarkina apsūdzības noliedza, paužot viedokli, ka pret "Adugs" varētu būt noticis reiderisma mēģinājums un "konkurentu cīņa par lielveikalu plauktiem".

Piektdien par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu jau paziņoja Latvijas mazumtirgotāji "Maxima Latvija", "Rimi", "Elvi Latvija", "top!" un "Citro". "Rimi" norādīja, ka šis lēmums attiecas uz visām Baltijas valstīm.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Zukuls ir īpašnieks kompānijās SIA "Adugs Production", SIA "Adugs Latvija", SIA "Adugs", SIA "Astar", SIA "Ražošanas komercfirma "Vidzus", SIA "Debess ūdens zeme" un SIA "Asond". Tostarp lielākā kompānija ir "Adugs Production", kuras apgrozījums 2019.gadā samazinājās par 1,4% un bija 12,842 miljoni eiro. Kompānija pēdējos trīs gadus strādājusi ar zaudējumiem, kas pārsniedz 500 000 eiro, tostarp 2019.gadā "Adugs Production" zaudējumi bija 523 134 eiro, 2018.gadā - 590 242 eiro, bet 2017.gadā - 547 831 eiro.

"Adugs Production" reģistrēta 2014.gadā, un tās pamatkapitāls ir 67 050 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Kipras "Silobrands Limited", bet patiesais labuma guvējs - Zukuls.