Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tiesa sāk skatīt pēdējā laika skaļāko lietu par iespējamu cilvēktirdzniecību Latvijā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Daugavpils tiesā, tiesas procesā, kuru izskata tiesnesis Vladimirs Isajevs, uz apsūdzēto krēsla trīs personas, divas klātienē – grupas līderis un pats Latgales konditorejas uzņēmuma "Adugs" vadītājs Jāzeps Zukuls un viņa līdzgaitnieks Mārcis Baltmanis, bet attālināti videokonferences režīmā vēl viens apsūdzētais – Vitālijs Jefimovs, vēsta Latvijas Radio.

Lieta smaga, apsūdzības nopietnas, apsūdzētajiem inkriminēts Krimināllikuma pants par cilvēku tirdzniecību ekspluatācijas nolūkā, skaidroja apjomīgās lietas prokurors Aivars Bergmanis.

"Mēs esam pašā tiesas izmeklēšanas sākumā. Lieta ir apjomīga, liela - 29 sējumi. Apsūdzētie ir apsūdzēti par cilvēku tirdzniecību, no kuras ir cietuši septiņi ārvalstnieki. Minētā panta, kas ir inkriminēta apsūdzētajiem, sankcija paredz brīvības atņemšanu no 5 līdz 15 gadiem. Tātad bargu un brīvības atņemšanas sodu, ar mantas konfiskāciju vai bez mantas konfiskācijas."

Portāls NRA jau rakstīja, ka 2020. gada vasarā Latviju pāršalca ziņa, ka Līvānu uzņēmums "Adugs Production" un tā īpašnieks Jāzeps Zukuls tiek vainots cilvēktirdzniecībā, kas Krimināllikumā apzīmē paverdzināšanu.

Izrādījās, ka izmeklēšana sākusies jau 2020. gada aprīlī, kad Valsts policijā ar sūdzību vērsusies Indijas vēstniecība, jo 12 Indijas pilsoņi, kuri nodarbināti šajā uzņēmumā, vēstniecību informējuši, ka īpašnieks neregulāri izmaksājot algu, bet pārmetot strādniekiem tehnikas sabojāšanu, iedzenot parādu jūgā; vairākiem indiešiem esot atņemtas pases, liegta pārvietošanās brīvība, dažiem draudēts, bijusi pat fiziska vardarbība…

Uz notikušo toreiz reaģēja arī sabiedrībā zināmi cilvēki, un viens no pirmajiem bija Dailes teātra aktieris Imants Strads, kurš savā "Facebook" profilā ierakstīja: "SIA Adugs sakarā. Vai pierādījumi ir? Ja ir, viss kārtībā, bet pagaidām izklausās pēc - viena tante teica... Visi lauž līgumus, bet medijos info ļoti vispārināts. Tas ir liels uzņēmums un gards kumoss kādam. Neaizstāvu, bet pagaidām apsūdzība baltiem diegiem šūta.» Savukārt žurnālam viņš atklāja, ka pats ir viesojies Līvānu uzņēmumā laikā, kad piedalījies filmas tapšanā par šo Latvijas novadu: «Viena no sadaļām bija "Adugs" ‒ milzīga rūpnīca ar 200 darbiniekiem. Dažu indiešu (neesmu redzējis un nezinu, kādi strādnieki šie bija) dēļ darbu var zaudēt 200 mūsu cilvēki…"

Pazīstamie mūziķi - brāļi Atis un Jānis Auzāni , kuru dzimtā puse ir Līvāni, uz jautājumu, ko zina par šo ražotni un tā īpašnieku, toreiz atbildēja, ka jau vairākus gadus no turienes ir prom, tāpēc incidentu nevarot komentēt: "Neviens no mūsu paziņām šajā uzņēmumā nestrādā, tāpēc ne par Zukulu, ne pašu ražotni neko nevaram pateikt. Bet neko sliktu arī par viņiem neesam dzirdējuši."