Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš sola rast finansējumu Covid-19 testu skaita palielināšanai

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ir bažas, ka Covid-19 ierobežošanas plāns nav saprotams.

Piektdien atklājot valdības sēdi, kurā ministri lemj par jaunu ierobežojumu ieviešanu, premjers atzina, ka divas nedēļas Krīzes vadības padomes sēdē tika dzirdēts, ka Covid-19 ierobežošanā nekas īpašs neesot jādara, tomēr tagad Veselības ministrija piedāvā ieviest jaunus ierobežojumus.

"Mani sāk uztraukt, ka plāns [Covid-19 ierobežošanai] nav saprotams," piebilda Kariņš.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sola rast finansējumu Covid-19 testu skaita palielināšanai.

Piektdien valdības ārkārtas sēdē vērtējot Covid-19 izplatības tendences, ministri skāra jautājumu par Covid-19 testēšanas kapacitāti.

Sēdes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicināja kolēģus domāt par to, kādus lēmumus valdība vēl varētu pieņemt, lai ierobežotu Covi-19 izplatību. Kā piemēru ministrs minēja risināt jautājumu par slimnīcu un testēšanas kapacitātes stiprināšanu. Rinkēvičs aicināja vērtēt, vai šiem pasākumiem nevajadzētu rast papildu līdzekļus.

"Man nav ilūziju, ka decembrī būsim uzveikuši Covid-19. Mēs vēl pāris mēnešus šādi dzīvosim. Galvenais jautājums ir par to, vai būs pieejama medicīniskā aprūpe," atzina ārlietu ministrs.

Premjers piekrita Rinkēviča paustajam un aicināja vērtēt nepieciešamību paaugstināt Covid-19 veikto testu skaitu. "Ja testēšanas kapacitāte ir jāpaaugstina, neredzu iemeslu, kāpēc mēs to negribētu darīt. Ja tas ir naudas jautājums, to var viegli atrisināt," sacīja Ministru prezidents.

Premjers aicināja Veselības ministriju vērtēt, vai tiešām tiek darīts viss iespējamais, lai paplašinātu testēšanu.

Covid-19 epidēmijas laikā valsts pārvaldei ir jāstrādā attālināti, piektdien pēc valdības ārkārtas sēdes preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Piektdien valdības ārkārtas sēdē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) kā vienu no Covid-19 ierobežojošiem pasākumiem minēja attālinātā darba veicināšanu valsts pārvaldē un pašvaldībās.

Ministra ieskatā, to amatu veicējiem, kuru darbs nav saistīts ar cilvēku apkalpošanu klātienē, vajadzētu strādāt attālināti, jo valsts pārvaldē šāda iespēja tiek nodrošināta. "Te nav jāpieņem likums, bet gan mums [ministriem] savos resoros ir jāizdod rīkojums," piebilda Pūce.

Kariņš šādu priekšlikumu novērtēja kā saprātīgu, jo tam nebūs negatīva ietekme uz valsts ekonomiku, bet gan tādējādi tiks samazināta drūzmēšanās.

Tāpat premjers piebilda, ka attālinātā darba iespēja jau patlaban ir paredzēta spēkā esošajos noteikumos par epidemioloģisko drošību Covid-19 apstākļos. Minētajos noteikumos ir teikts, ka atbilstoši iespējām un darba specifikai tiek veicināta attālinātā darba veikšana, attālināta saimniecisko vai publisko pakalpojumu sniegšana un izmantošana.

Pēc valdības sēdes premjers precizēja, ka eksperti līdz nākamai nedēļai vēl precizēs konkrēto formulējumu noteikumos, lai attālinātais darbs valsts pārvaldē tiktu regulēts specifiski. "Ja nav precīzs legāls teksts, viens otrs tiek paralizēts. Bet te ir jāņem vērā veselais saprāts. Ja ir iespējams, valsts pārvaldei ir jāstrādā attālināti. Punkts! Ja kaut kas būs jāprecizē - precizēsim," uzsvēra Kariņš.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pievienojās paustajam par attālinātā darba nepieciešamību valsts pārvaldē, piebilstot, ka šīs pieejas aktivizēšana ir komunikācijas jautājums. "Mums savās ministrijās un padotības iestādēs ir jāseko līdzi, vai ir izdots rīkojums, kas vēlreiz uzsver nepieciešamību strādāt attālināti," sacīja ministre.

Arī Tieslietu ministrijas pārstāve Laila Medina piebilda, ka attālinātā darba veicināšana ir iestāžu vadītāju atbildības sfērā.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī atklāti 250 Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais vienā diennaktī atklātais inficēto skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Tāpat pagājušajā diennaktī mirusi ar Covid-19 inficēta persona vecumā no 55 līdz 60 gadiem.

Kopš Covid-19 parādīšanās Latvijā inficēšanās laboratoriski apstiprināta 4208 personām, bet 1357 personām apstiprināta izveseļošanās.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušās diennakts laikā slimnīcās ievietoti 17, bet no tām izrakstīti astoņi Covid-19 pacienti, līdz ar to kopumā stacionāros ārstējas 113 saslimušie, no kuriem 103 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet desmit - ar smagu slimības gaitu.