Karavīri un zemessargi sakops Brīvības cīņu piemiņas vietas

Rīt Nacionālie bruņotie spēki (NBS), turpinot pērn atjaunoto tradīciju, organizē Brīvības cīņu un piemiņas vietu sakopšanas talku. Vairāk nekā 1000 karavīru un zemessargu kopā ar ģimenēm Latvijas novados sakops vairāk par 40 piemiņas vietu.

NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube piedalīsies piemiņas vietas sakopšanā pie Vīķu kroga, kur 1919.gada 3.novembrī Rīgas atbrīvotāji izcīnīja smagu kauju ar Bermonta karaspēku, nra.lv informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Dace Kundrāte

NBS komandieris norāda: „Šāda tradīcija, sakopt piemiņas vietas, ir apliecinājums cieņai pret mūsu brīvvalsts veidotājiem.” Latvijā ir vēl daudz nozīmīgu kaujas vietu, kuras joprojām nav sakoptas un izrādīts tām atbilstošais gods. NBS turpina tās apzināt. „Arī Vīķu kroga apkārtni karavīri sakops jau otro gadu, kur vēl pērn piemiņas vieta bija plašākai sabiedrībai nepieejama un nepelnīti aizmirsta,” uzsver ģenerālmajors R.Graube.

Pērn, svinot Latvijas armijas 90.gadadienu, tika atjaunota tradīcija karavīriem un zemessargiem piedalīties Brīvības cīņu vietu, 1.un 2.pasaules kara piemiņas vietu un karavīru kapu vietu sakopšanā. Kopumā talkā piedalījās 1800 karavīru un sakopa vairāk nekā 40 piemiņas vietu. NBS aicināja arī sabiedrību iesaistīties aktīvā talkošanā.

Brīvības cīņu piemiņas vietu un karavīru kapu sakopšanas talkas tradīcija aizsākās 20.gadsimta 30.gados. Tad katrs Latvijas armijas pulks piedalījās tā tuvumā esošo cīņas vietu un kritušo karavīru piemiņas vietu sakopšanā, uzskatot to par goda un cieņas apliecinājumu. Šajās talkās aktīvi iesaistījās visa sabiedrība - skolēni, jaunieši, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības, pilsētu un lauku iedzīvotāji.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)