Simtlatnieki nonākuši kritikas virpulī

© f64

Ja valdība simtlatnieku nodarbināšanas programmai nepiešķirs papildu finansējumu, tad nākamgad jaunas darba praktizēšanas vietas bezdarbniekiem netiks izveidotas, Neatkarīgajai apstiprināja Labklājības ministrijā (LM).

Tādā gadījumā nākamgad par simt latu stipendiju turpinās strādāt tikai tie bezdarbnieki, kuri sākuši darbu šogad, un apmēram 2000 bezdarbnieku, kuri būs ielēkuši programmā, ja kāds no bezdarbniekiem būs saslimis, atteicies vai atskaitīts no programmas. Neraugoties uz ļoti lielo pieprasījumu no pašu bezdarbnieku puses pēc šā darba, kas daudziem bez pabalsta palikušajiem cilvēkiem ir vienīgā iztika, programma saņem kritiku – vai Latvijai aizdotā nauda jātērē darbiem, kurus varētu arī neveikt.

Simtlatnieku darbs jeb darba praktizēšana ar stipendiju pašvaldībās tiek īstenots par Eiropas Sociālā fonda un Sociālās drošības tīkla stratēģijas, kas izstrādāta ar Pasaules bankas tehnisko palīdzību, īstenošanai paredzētajiem finanšu līdzekļiem. Pašlaik LM gatavo priekšlikumus Ministru kabinetam aktīvās darba tirgus politikas īstenošanai 2011. gadā, kuri ietvers arī rīcības virzienus pakāpeniskai pārejai no īstermiņa – krīzes sekas mazinošiem – pasākumiem uz ilgtermiņa pasākumiem, attiecīgi veicot arī novērtējumu par papildus tam nepieciešamajiem finanšu resursiem, Neatkarīgajai pastāstīja LM speciāliste Marika Kupče.

Laikā, kopš darbojas simtlatnieku programma, tajā bijuši iesaistīti teju 60 000 bezdarbnieku, no tiem pašlaik strādā 20 000 cilvēku. Līdz gada beigām plānots iesaistīt vēl 10,5 tūkstošus bez pabalsta palikušo bezdarbnieku. Šāgada projekta finansējums ir 26,6 miljoni latu, bet ar nākamā gada finansējumu vēl ir neskaidrības.

Kā skaidro LM, tad pašlaik apstiprinātais (jau zināmais) finansējums ir 4,6 miljoni latu un tas paredzēts tikai tā saukto "pārejošo saistību finansēšanai" – par šo naudu jāpabeidz tās darba vietas, kuras izveidotas vai tiks izveidotas šogad. Ja kāds bezdarbnieks šā finansējuma ietvaros iesaistīsies no jauna, tad tie būs tikai tā sauktie apmaiņas bezdarbnieki. Projekta koordinētājs no galvenās atbildīgās iestādes Nodarbinātības valsts aģentūras Edgars Vidžups Neatkarīgajai skaidro, ka visi bezdarbnieki simtlatnieki dalību programmā nepabeidz un izstājas ātrāk – tas notiek slimības dēļ, tāpēc, ka atrasts pastāvīgs darbs, arī darba kavējumu vai darba noteikumu pārkāpumu dēļ. Tad šo aizgājušo bezdarbnieku vietā stājas citi no gaidīšanas rindas un strādā tik, cik iepriekšējais bezdarbnieks nav nostrādājis.

Tajā pašā laikā zināms, ka LM izteikusi priekšlikumu valdībai, lai papildus šiem 4,6 miljoniem piešķirtu vēl desmit miljonus latu simtlatniekiem 2011. gadā, jo tad no jauna programmā varēs iesaistīt vēl aptuveni 18 500 bezdarbnieku. Pēc LM datiem, pašlaik rindā uz dalību programmā gaida teju 50 000 bezdarbnieku.

Simtlatnieku programma pēdējā laikā saņēmusi dažādu vērtējumu, arī kritiku. Kopš Pasaules bankas vadītāja Roberta Zēlika viesošanās Siguldā pie simtlatniekiem, kuri cenšas iznīcināt latvāņu audzes, klīst anekdotes saistībā ar simtlatnieku atalgojumu. Tobrīd radās jautājums, vai kāds cits jebkādos citos apstākļos piekristu par 100 latiem strādāt tik smagu darbu. Tagad valsts kontroliere Inguna Sudraba izteikusies, ka naudas tērēšana simtlatniekiem par mazkvalificētu darbu ir absurds un kaitniecība. "Tā vietā, lai radītu jaunas pastāvīgas darba vietas, valdība Pasaules bankas naudu tērē pabalstiem. Mēs ņemam kredītu, izmaksājam bezdarbniekiem 100 latu, bet kā mēs atdosim kredītu? Un ko darīsim, kad nauda beigsies un cilvēki atkal paliks bez darba un iztikas līdzekļiem," tā radio sacīja I. Sudraba.

Labklājības ministrs Uldis Augulis gan norāda, ka "darba praktizēšana pašvaldībās plānota kā īstermiņa ārkārtas sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākums ilgstošiem bezdarbniekiem, kuri palikuši bez jebkādiem iztikas līdzekļiem. Līdz nākamā gada beigām programma turpināsies, bet iespēju robežās pakāpeniski atsakoties no tās vietās, kur samazinās bezdarba līmenis un bezdarbnieku skaits.

***

Bezdarbnieku simtlatnieku programma

Līdz šāgada septembrim programmā bija iesaistīti 57 162 bezdarbnieki

No tiem 19 957 pašlaik strādā šajā programmā

Līdz gada beigām plānots iesaistīt vēl 10 500 bezdarbnieku

Rindā uz programmu gaida 47 128 bezdarbnieki

118 000 cilvēku nesaņem bezdarbnieka pabalstu jeb 70% no visiem reģistrētajiem

Avots: Labklājības ministrija

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.