Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīvpusdienas kompensēs visiem pamatskolēniem

Gulbenes novada deputāti pirmo reizi domes sēdē ir piedalījušies attālināti. Tas notika 3. aprīlī. Sēdē piedalījās 15 no kopumā 17 deputātiem. Novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs sēdi vadīja no sava darba kabineta. Viņam asistēja pašvaldības datorspeciālists Intars Umbraško © Klinta Ezera

Gulbenes novada domes deputāti 3. aprīļa ārkārtas sēdē ir pieņēmuši drosmīgu lēmumu, kuru var uzskatīt par sava veida alternatīvu tam, ko paredz 31. marta  grozījumi Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Valdības viedoklis – brīvpusdienu piegāde bērniem mājās, pārtikas pakas bērna ģimenei, zupas virtuves pakalpojumi ir nodrošināmi 1. līdz 4. klašu skolēniem no valsts budžeta, kā arī pēc pašvaldības iniciatīvas no tās budžeta attiecīgo kategoriju 5. līdz 9. klašu skolēniem.

Gulbenieši to ir uzskatījuši par netaisnīgu variantu. Tāpēc no valsts budžeta līdzekļu izmantošanas šobrīd vispār ir atteikušies.

Brīvpusdienu kompensēšana novadā notiks pilnībā no pašvaldības budžeta un visiem obligātās izglītības vecuma bērniem: tiem, kuri iziet piecgadīgo un sešgadīgo apmācību, kā arī 1. līdz 9. klašu skolēniem - novadā tie ir 2103 skolēni. Un tas vēl nav viss. Tāpat brīvpusdienas kompensētas novada vidusskolēniem no daudzbērnu, no trūcīgajām ģimenēm, kā arī bērniem invalīdiem. Šādā veidā atbalstīti Ogres tehnikuma Rankas audzēkņi, kā arī novadā deklarētie bērni, kuri profesionāli tehnisko izglītību apgūst izglītības iestādēs ārpus savas pašvaldības teritorijas profesijās, kuras nav iespējams iegūt novada izglītības iestādē.

Katram - pārtikas kartes 70 eiro vērtībā

Deputāti līdz 3. aprīļa domes sēdei diskutēja par to, kā vislabāk palīdzēt skolēniem šajā ārkārtas situācijas laikā, kad mācības notiek attālināti un piecas dienas nedēļā viņiem nav iespējams saņemt līdz šim katrā izglītības iestādē nodrošinātās siltās brīvpusdienas. Tika apspriesti visi iespējamie varianti. Diskusija turpinājās vēl arī domes sēdē. Tikai viens no deputātiem - Intars Liepiņš - bija par to, lai pašvaldība gādātu par silto pusdienu piegādi mājās katram skolēnam piecas dienas nedēļā. Visbeidzot ar vairākuma balsojumu tika panākta vienošanās, ka skolēniem izdalīs pārtikas kartes. Tas ir variants, kuru ne īpaši atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija. Tomēr deputāti lēma pa savam. Paredzams, ka katrs novada skolēns, kuram līdz šim ir pienākušās brīvpusdienas, tagad saņems mēnesī trīs pārtikas kartes - katru 10 eiro vērtībā. Skolēniem dalīs vienu karti par martu, trīs kartes par aprīli un, visticamāk, vēl trīs kartes par maiju, paredzot, ka ārkārtas situācija valstī var ieilgt un šajā mācību gadā skolēni savās izglītības iestādēs mācības klātienē vairs neatsāks. Pārtikas kartes varētu poligrāfiski izgatavot jau šīs nedēļas sākumā, un pie skolēniem tās nonāktu nedēļas beigās, tātad pirms Lieldienām. Tiklīdz šo ziņu izplatīja publiski, iedzīvotāji uzreiz atsaucās, lielākoties pozitīvi.

Uzskatīja - Rīgā nepārzina lauku reālo situāciju

Novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs saka - pirms 3. aprīļa domes sēdes viņš vairākkārt ir sazvanījies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, apspriežot 31. marta valdības apstiprinātos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Grozījumu autore ir Izglītības un zinātnes ministrija. Pēc N. Audziša domām, ministrijas un līdz ar to valdības redzējums nav tas labākais un pareizākais. Gulbenes novada domes priekšsēdētājs saka vēl tiešāk: «Nav viņi adekvātu lēmumu pieņēmuši. Tas neatviegloja pašvaldībām rīcības izvēli un nepadarīja saprotamu situāciju. Drīzāk - sarežģīja. Lēmuma pieņēmēji nepārzina situāciju, kāda reāli ir laukos, un to, kā pašvaldības reāli ir nodrošinājušas skolēnu ēdināšanu.» Faktiski valdības lēmumu ir problemātiski īstenot, atzīt N. Audzišs.
3. aprīļa domes sēdē Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektore Lienīte Reinsone uzsvēra - brīvpusdienu kompensēšanu par valsts budžeta līdzekļiem 1. līdz 4. klašu skolēniem no mazturīgajām un daudzbērnu ģimenēm nav iespējams īstenot, jo pašvaldībā nav tāda reģistra. Tāda informācija esot saistīta ar personas datu aizsardzību. Tas nozīmējot rakstiskas atļaujas saņemšanu no katra šāda skolēna vecākiem. Ārkārtas situācijas laikā tas būtu problemātiski. Tieši tāpēc Gulbenes novada pašvaldībā administrācija atteicās no valdības piedāvātā varianta un vietējiem deputātiem lemšanai piedāvāja pilnīgi citādāku koncepciju.

Svarīgi!

* Gulbenes novada domes nodrošinātās pārtikas kartes skolēniem, kuri līdz šim ir saņēmuši brīvpusdienas, dalīs pašvaldības Izglītības pārvalde sadarbībā ar izglītības iestādēm, kā arī Gulbenes pilsētas un pagastu pārvaldēm.
* Katra pārtikas karte 10 eiro vērtībā būs obligāti jāatprečo vienā iepirkšanās reizē. Pārtikas karte būs paredzēta tikai pārtikas preču iegādei: piena produkti; maize un svaigi mīklas izstrādājumi; graudaugu produkti, ciete un cietes produkti; makaronu izstrādājumi; cukurs; augļi un dārzeņi; svaiga gaļa un gaļas produkti; augu eļļas; tēja; saldēti dārzeņi un zivis; olas, konservētas un citādi apstrādātas vai ilglaicīgai glabāšanai sagatavotas zivis.
* Pārtikas kartes varēs atprečot paši skolēni, ja ir sasnieguši jau 14 gadu vecumu, ja ne, tad viņu vietā to darīs pilngadīgs ģimenes pārstāvis.
* Atprečot pārtikas kartes varēs tikai tajos veikalos, ar kuriem līgumu būs parakstījusi Gulbenes novada pašvaldība. Paredzams, ka tie būs ne tikai pilsētas, bet arī atsevišķi lauku veikali. Sadarbības partnerus izvēlēties deputāti ir uzticējuši pašvaldības Iepirkumu nodaļas speciālistiem.