Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Rozentāle par koronavīrusu: Svarīgi mazgāt rokas un atcerēties, ka vakcīnas pret to nav

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

“Cilvēks infekciozs un draudīgs ir tad, ja viņam ir izteiktas klīniskās pazīmes, ja viņš ar klepu un šķaudīšanu izplata šo vīrusu,” RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” par koronavīrusu stāstīja Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Kā figurē kontaktceļš? Cilvēks aptraipa virsmas un, uz šīm virsmām nonākot vīrusam, tas momentā bojā neaiziet. Ja kāds šai virsmai pieskaras un pēc tam nenomazgā rokas un kaut ko ēd, tad tas, kas nonāk zarnu traktā aiziet bojā, bet tas, kas aizķeras augšējos elpceļos, epitēlija šūnās vairojas,” skaidro ārste.

Tāpēc ir svarīgi mazgāt rokas gan gripas laikā, gan sargājoties no šī koronavīrusa. “Pēc būtības tā ir gaisa pilienu infekcija un līdz ar to arī profilakse ir vienāda, bet vienīgā atšķirība, piemēram, no gripas ir tā, ka pret to nav vakcīnas,” secina Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Jau ziņots, ka Ķīnā mirušo skaits nāvējošā koronavīrusa uzliesmojumā sasniedzis 80, bet saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis līdz 2744, pirmdien pavēstīja varasiestādes.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka pašlaik notiek pastiprināta vīrusa izplatības uzraudzība un pastāvīgi tiek sekots līdzi organizāciju ieteikumiem. Ņemot vērā vīrusa simptomu līdzības ar gripu, SPKC īpaši mudina iedzīvotājus vakcinēties.

Līdzīgi kā ar gripu, pacienti mirst no blakus slimībām, piemēram, elpceļu infekcijām, cukura diabēta, hroniskas nieru un aknu saslimšanas - primārā riska grupa ir cilvēki vecumā no 53 līdz 89 gadiem.

SPKC izstrādājis pagaidu ieteikumus ārstniecības iestādēm. Tie paredz, ka veselības aprūpes iestādēs nepieciešams ievērot vispārīgos piesardzības pasākumus un pasākumus tādu infekcijas slimību novēršanai, kas izplatās kontakta un aerogēnā ceļā.

Pacients ar aizdomām par koronavīrusa infekciju jāievieto atsevišķā, iespējams, aeorogēnās infekcijas izolācijai paredzētā telpā un pirms izolācijas jāaicina lietot ķirurģisko masku. Ārstniecības iestādes darbiniekiem, kuri veic pacienta aprūpi, pastāvot aizdomām par infekciju, jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi.