Sasauc paplašināto Nacionālās kultūras padomes ārkārtas sēdi

Lai pārrunātu situāciju kultūrā ekonomiskās krīzes apstākļos, Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte sasaukusi paplašināto padomes ārkārtas sēdi, kas notiks trešdien.

Kā informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, sēdē, kurā piedalīsies arī kultūras ministrs Ints Dālderis (TP), plānots pārrunāt jautājumus par kultūras institūciju darbības saglabāšanu ekonomiskās krīzes apstākļos un paredzamo situāciju kultūrā nākamajā gadā.

Ēlerte uzskata, ka kultūras nozarē ir izveidojusies ārkārtēja situācija. "Pēc manā rīcībā esošās informācijas, budžeta samazinājums kultūrai nākamajā gadā varētu būt ārkārtīgi dramatisks, salīdzinot ar šā gada budžetu. Gan atsevišķu partiju pārstāvju izteikumi, gan koalīcijas partiju un sociālo partneru veiktais kultūras funkciju vērtējums ļauj secināt, ka ar kultūru saistītās funkcijas tiek novērtētas kā vismazāk nepieciešamās. Šāda tuvredzīga politika var apdraudēt vienu no svarīgākajiem valsts pastāvēšanas mērķiem un iemesliem," uzskata Ēlerte.

Savukārt Dālderis ir "dziļi pārliecināts, ka mūsu valstiskums nav iedomājams bez mūsu nacionālās kultūras". Viņš norāda, ka "nākamā gada budžeta apspriešanas gaita valdībā liecina, ka 2010.gads Latvijas kultūrai var izrādīties liktenīgs".

"Kultūras cilvēkiem ir jāsanāk kopā un jāvienojas par to, kāda būs mūsu rīcība," pārliecināts Dālderis.

Paplašinātā Nacionālās kultūras padomes ārkārtas sēde notiks trešdien, 23.septembrī, plkst.14 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē, un tajā piedalīties aicināti arī kultūras iestāžu vadītāji un nozares profesionāļi.

Svarīgākais