Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

80% satura "Pieci.lv" radiostacijā būs jābūt latviešu valodā

© Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šodien sēdē nolēma, ka Latvijas Radio (LR) kanālam "Latvijas Radio 5" ("Pieci.lv") līdz šā gada 1.septembrim jāveic attiecīgās izmaiņas, lai nodrošinātu, ka tajā atskaņotās mūzikas un satura formāta īpatsvars latviešu valodā sasniedz 80%, aģentūru LETA informēja padomē.

Neskaitot autorraidījumus, ne mazāk kā 80% muzikālā satura "Pieci.lv" jābūt Latvijas autoru darbiem, īpaši akcentējot jaunās mūzikas grupas un izpildītājus.

Radiostacijai uzdots veidot Latvijas jaunās mūzikas izlasi, kas tiek nodota auditorijas vērtējumam, iepazīstināt ar Latvijas mūzikas attīstības tendencēm kontekstā ar pasaules mūzikas industrijā notiekošo, kā arī nodrošināt mūzikas ierakstus LR studijās, izceļot jaunos māksliniekus Latvijas mūzikas jomā.

Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Vienlaikus NEPLP sēdē nolēma, ka "Pieci.lv" jāturpina raidīt FM apraidē

Kā skaidroja Līdaka, iepriekš NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome savā izvērtējumā norādījusi, ka ir pamats diskusijai par "Pieci.lv" saglabāšanu FM apraidē, jo lineārais radio nav efektīvākais veids jauniešu auditorijas sasniegšanai. Tomēr viņa norādīja, ka NEPLP ieskatā nav pamata atteikties no jauniešu uzrunāšanas arī FM formātā.

"NEPLP izskatīja divus lēmuma projektus, no kuriem viens paredzēja turpmāk nefinansēt "Pieci.lv" FM apraidi, tomēr tika pieņemts lēmums turpināt finansējuma piešķiršanu, ja tiks pilnveidots saturs atbilstoši NEPLP noteiktajām vadlīnijām," uzsvēra Līdaka.

Iepriekš publiski jau izskanējusi informācija, ka "Pieci.lv" netika izpildījusi LR pasūtījuma plānā noteikto uzdevumu piesaistīt 100 000 jauniešu klausītāju vecumā no 15 līdz 30 gadiem FM apraidē un interneta vidē, jo, pēc reitingu datiem, 2016.gadā šajā vecuma grupā vidēji sasniegti ap 20 000 klausītāju.

Arī 2017.gada pavasara rezultātos, kuros tika sasniegti augstākie "Pieci.lv" reitingi vairāk nekā trīs darbības gadu laikā, kopējā radiostacijas auditorija bija 73 000 klausītāju, savukārt jauniešu grupā - 38 000 klausītāju, kas liecināja, ka "Pieci.lv" līdzšinējais formāts nesasniedz rezultātus, līdz ar to nav perspektīvs.

Iepriekšminētie rādītāji kļuva par iemeslu diskusijai ar LR par gados jaunas auditorijas piesaisti "Pieci.lv" kanālā, kā modeļu izstrādei turpmākai kanāla "Pieci.lv" attīstībai, no kuriem kā veiksmīgākais tika izvēlēts uz latviešu mūzikas tirgus attīstību vērsts modelis.

"Pieci.lv" satura galvenā redaktore Anna Platpīre aģentūrai LETA norādīja, ka ir pārsteigta par NEPLP lēmumu palielināt radiostacijas pārraidītā satura latviešu valodā īpatsvaru līdz 80%, jo "Pieci.lv" komanda iepriekš aicināja padomi sniegt datus, kas pamatotu šādu soli, tomēr no NEPLP puses tas netika darīts.

Viņa atzīmēja, ka līdz šim "Pieci.lv" ir īstenojis padomes uzdotos uzdevumus, tomēr šoreiz, pēc Platpīres teiktā, NEPLP ir rīkojusies nepareizi, pieņemot tik būtisku lēmumu bez LR valdes klātbūtnes. Platpīre pauda uzskatu, ka šāda rīcība liecina par specifisku NEPLP vadības stilu, kā arī norāda uz padomes vājumu un politisko ietekmējamību.

Vienlaikus viņa sacīja, ka dotais termiņš, kura laikā "Pieci.lv" ir jāpalielina latviešu valodā pārraidītā satura īpatsvars, ir pārāk īss, lai mainītu radiostacijas formātu, un pauda neizpratni par steigu, kādā tas jāveic.

"Pieci.lv" satura redaktore uzsvēra, ka radiostacijas radošā komanda nav saņēmusi atbildes uz nevienu no jautājumiem, kurus tā uzdevusi NEPLP kopš maijā izskanējušā paziņojuma par plānotajām "Pieci.lv" konceptuālajām izmaiņām.

Pēc Platpīres teiktā, padomes argumentācija, ka "Pieci.lv" nav sasniegusi uzdevumu plānā auditorijas apmēra ziņā, ir novecojusi, jo šāds mērķis tika noteikts stacijas darbības pašā sākumā un kopš tā laika, mainoties LR valdēm un NEPLP sastāvam, situācija ir mainījusies.

Viņas ieskatā NEPLP, veicot situācijas analīzi, balstījušies "uz sausiem faktiem", vienlaikus piebilstot, ka padomes pārstāvji paši iepriekš pauduši, ka "Pieci.lv" auditorijas mērījumi neatspoguļo radiostacijas reālo situāciju.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šā gada maijā NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem paziņoja, ka Latvijas Radio valdes locekle Sigita Roķe piedāvājusi mainīt radiostacijas "Pieci.lv" un LR3 "Klasika" programmu konceptus.

Viņš norādīja, ka Roķe padomei iesniegusi kopumā četrus Latvijas Radio turpmākās attīstības redzējuma variantus, tostarp viens no priekšlikumiem ir pozicionēt LR3 programmu "Klasika" kā kultūrai veltītu radio kanālu, savukārt "Pieci.lv" padarīt par Latvijas populārās mūzikas kanālu. "Šis kanāls ir jādefinē kā latviešu mūzikas kanāls. Tādējādi mēs gan aizsargāsim, gan saglabāsim, gan stiprināsim latviešu valodu, gan latviešu kultūras vērtības. Turklāt mēs radīsim ļoti spēcīgu un ļoti labu Latvijas mūzikas kanālu," pauda NEPLP pārstāvis.

Pēc paziņojuma par "Pieci.lv" programmas konceptuālo maiņu vairāki sociālā tīkla "Twitter" lietotāji pauda neizpratni par šādu lēmumu. Daļa apšaubīja, ka ir pietiekami daudz jauniešus saistoša latviešu mūzikas satura, lai spētu nodrošināt pilnvērtīgu "Pieci.lv" programmu, kā arī norādīja, ka lēmums iespējams pieņemts par labu tādiem komercradio kā "European Hit Radio", samazinot "Pieci.lv" konkurētspēju. Turpretī citi prātoja, kādēļ latviešu mūzikas popularizēšanas mērķim netiek pielāgots LR2 programmas saturs.