Sēdei par Jūrmalas mēra atbrīvošanu nepieciešami vismaz pieci deputātu paraksti

© Andrejs Trentjevs/ f64 photo agency

Lai iekļautu Jūrmalas domes sēdes darba kārtībā jautājumu par priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) atbrīvošanu no amata, par to jāparakstās vismaz pieciem domes deputātiem, liecina likums "Par pašvaldībām".

Likumā teikts, ka vietējās pašvaldības domes priekšsēdētāju var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz viena trešdaļa domes deputātu.

Jūrmalas domes deputāts Mārtiņš Stulpiņš ("Tev, Jūrmalai") aģentūrai LETA pastāstīja, ka, lai sasauktu ārkārtas domes sēdi Jūrmalā, ir nepieciešami pieci deputāti, bet šobrīd par Trukšņa atkāpšanos ir parakstījušies četri. Par Trukšņa atcelšanu no amata ir abi partijas "Tev, Jūrmalai" deputāti Arnis Ābelītis un Stulpiņš, partijas "Vienotība" deputāts Juris Visockis un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāte Gunta Liepiņa.

Stulpiņš arī pastāstīja, ka "Vienotības" deputāte Iveta Blaua ir atteikusies parakstīties par ārkārtas sēdes sasaukšanu.

Savukārt, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumā vai attiecīgās pašvaldības nolikumā noteiktos pienākumus, domes lēmumus, tiesas spriedumus, neievēro likumus vai Ministru kabineta noteikumus, tiesības pieprasīt domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram.

Priekšsēdētājs tiek atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes deputātu kopskaita. Jūrmalas domes sastāvā ir 15 deputāti, tāpēc, lai no amata atbrīvotu Truksni, par to būtu jānobalso vismaz astoņiem deputātiem.

Gadījumos, kad saņemts priekšlikums par domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata, priekšsēdētājam ir jāsasauc domes ārkārtas sēde ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no priekšlikuma saņemšanas dienas, ja šajā laikā nav paredzēta domes kārtējā sēde. Ja domes priekšsēdētājs noteiktajā laikā sēdi nav sasaucis, to dara priekšsēdētāja vietnieks.

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāv Truksnis, priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe un Anita Adijāne, Irēna Kausiniece, Jānis Lediņš, Ligita Maziņa un Dace Riņķe, partiju "Saskaņa" pārstāv Boriss Doņņikovs, Karina Siņkēviča un Larisa Loskutova, partiju "Vienotība" - Iveta Blaua un Juris Visockis, politisko spēku "Tev, Jūrmalai" - Arnis Ābelītis un Mārtiņš Stulpiņš. Tāpat domē ir viena nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāte - Gunta Liepiņa.

Jau ziņots, ka VL-TB/LNNK Jūrmalas nodaļa aicinās tuvākos politiskos partnerus pievienoties neuzticības izteikšanā Truksnim un lemt par viņa atstādināšanu.

VL-TB/LNNK Jūrmalas nodaļas valde ir zaudējusi uzticību Truksnim, tāpēc neatbalsta viņu pilsētas domes priekšsēdētāja amatā, paziņojumā medijiem norāda nodaļas pārstāvji. Jūrmalas nodaļas deputātei Liepiņai uzticēts darīt zināmu publiski nodaļas valdes lēmumu nākamajā domes sēdē un aicināt tuvāko VL-TB/LNNK politisko partneru deputātus izteikt neuzticību Truksnim un lemt par viņa atstādināšanu, viņa vietā ievēlot jaunu Jūrmalas domes priekšsēdētāju.

Nodaļa arī nolēmusi gatavot iesniegumus Administratīvajai tiesai par sliktas pārvaldības principiem saistībā ar atbilžu nesniegšanu uz Jūrmalas domes vadītājam adresētajiem iesniegumiem. Turklāt VL-TB/LNNK Jūrmalas nodaļa plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lai pārbaudītu šī gada 26.februārī pieņemtā lēmuma par telpu Jūrmalā, Muižas ielā 6, nodošanu uz pieciem gadiem bezatlīdzības lietošanā biedrībai "Sidegunde" pamatotību.

LETA jau vēstīja, ka KNAB Truksnim piemērojis aizdomās turētā statusu kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Kā aģentūru LETA informēja viņa aizstāvis Jānis Rozenbergs, Truksnis šorīt ir atbrīvots, bet viņam procesa virzītājs piemērojis drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām, sacīja advokāts. Viņam nav aizlieguma ieņemt amatu Jūrmalas domē.

KNAB ir sācis kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, un šajā kriminālprocesā kopumā tika aizturētas četras personas, to vidū arī Truksnis, savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Pagaidām nav zināms, kas ir ceturtais lietā aizturētais.

Svarīgākais