Bērni ar salmonelozi varētu būs saslimuši no majonēzes

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pieļauj, ka saslimšanu ar salmonelozi vairākos bērnudārzos, kurus apkalpo ēdināšanas uzņēmums SIA "Kindercatering", izraisīja no jēlām olām gatavota majonēze, aģentūrai LETA pastāstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Visticamāk, bērni saslimuši 1.septembrī, launagā ēdot salātus, kuros bijusi no jēlām olām gatavota majonēze.

SPKC saslimšanu ar salmonelozi atklājis vēl divos šī uzņēmuma apkalpotajos bērnudārzos, līdz ar to saslimšana konstatēta nu jau 10 no 27 apkalpotajām izglītības iestādēm.

Kopumā līdz šim konstatēti 34 gadījumi ar salmonelozes pazīmēm, kā arī 20 gadījumi ir laboratoriski apstiprināti.

Šobrīd izmeklēšana turpinās, un rezultāti varētu būt gaidāmi nākamnedēļ.

Pats uzņēmums, lai gan uzrunāts, komentārus aģentūrai LETA pagaidām nesniedz.

Kā skaidro SPKC, salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes.

Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas vairojas gan izkārnījumos, gan pārtikas produktos (gaļas produktos, olās, pienā, salātos, konditorejas izstrādājumos). Inficēšanās var notikt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs salmonelozes ierosinātāju daudzums. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām. Salmoneloze izplatās ar netīrām rokām, siekalām u.c. veidā, kontaktējoties tiešā saskarsmē ar slimības nēsātāju.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Rīgā atklājis pārkāpumus privātā pirmskolas ēdinātāja uzņēmumā "Kindercatering", turklāt vairākiem bērniem arī konstatēta salmoneloze, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Pārbaudot ēdināšanas uzņēmuma telpas, konstatēti vairāki higiēnas pārkāpumi, kas saistīti ar pārtikas uzglabāšanas temperatūras kontroli, ražošanas un transportēšanas kontroli. Pārkāpumi ir nopietni, tāpēc pieņemts lēmums par konkrētā uzņēmuma darbības apturēšanu, sacīja Zavadskis.

Lai iestādes, kurās ēdināšanas pakalpojumus sniedza konkrētais uzņēmums, nepaliktu bez ēdināšanas, ir panākta vienošanās par alternatīvu, proti, no ēdienkartes tiek izņemti ēdieni, kuru produkti varētu potenciāli veicināt saslimšanu.

Tikmēr PVD sadarbībā ar epidemiologiem turpinās pārbaudes, lai noskaidrotu cēloņus konkrētajā gadījumā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2012.gadā dibinātā SIA "Kindercatering" pērn apgrozīja 69 109 eiro un nopelnīja 1709 eiro. Uzņēmums dibināts 2012.gadā, tā pamatkapitāls ir viens eiro. "Kindercatering" vienīgā īpašniece ir Ieva Frīdenberga-Kalniņa.

Latvijā

Dāvanas Ziemassvētkos saņem pārliecinoši lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 81 %, liecina “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” aptauja*. Kaut arī 86 % kā galveno kritēriju dāvanu izvēlē min dāvanas piemērotību tās saņēmējam, gandrīz puse – 45 % – no visiem dāvanu saņēmējiem, viņuprāt, saņem nelietderīgas un sev nepiemērotas dāvanas, kuras tiek atdotas ģimenes locekļiem vai draugiem, pārdāvinātas tālāk vai noliktas plauktā, kur tās krāj putekļus. Lai nevajadzīgajām dāvanām dotu otro iespēju, arī šogad “Eco Baltia vide” trīs Latvijas pilsētās uzstādīs dāvanu maiņas skapjus, kas darbosies no 18. decembra līdz 13. janvārim.

Svarīgākais