Mediķi steidzas palīgā gaterī smagi cietušam strādniekam

© F64

Piloti ar helikopteru uz Madonas slimnīcu nogādā Rīgas Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurgu, kurš sniedz operatīvu palīdzību gaterī smagi cietušam strādniekam. Operatīvā rīcība un mediķu sadarbība ļāvusi 28 gadus vecajam puisim izglābt dzīvību.

Rīgas Austrumu slimnīcas Asinsvadu ķirurģijas nodaļas vadītājs Vitālijs Zvirgzdiņš ar Nacionālo bruņoto spēku helikopteru aizvadītajā nedēļā devās uz Madonas slimnīcu, lai sniegtu palīdzību kādam vīrietim, kurš bija guvis smagu traumu darbavietā. Cietušais veica zāģēšanas darbus gaterī, līdz kādā brīdī no zāģmateriāla atdalījies gandrīz metru garš un trīsarpus centimetrus plats koka šķilas gabals un caururba vīrieti cirkšņa rajonā. Pēc smagās traumas cietušais tika nogādāts Madonas slimnīcā, un, veicot pacienta apskati, slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs Ivars Pudāns pieņēma operatīvu lēmumu vērsties pēc palīdzības pie kolēģiem no Rīgas Austrumu slimnīcas.

«Pēc 40 minūšu lidojuma ar helikopteru jau biju Madonas slimnīcā, un vēl pēc pusstundas veicām operāciju, šādos gadījumos dārga ir katra minūte. Koks, kas traumējis pacientu, bija sadragājis muskuļaudus un pārrāvis artēriju,» stāsta Asinsvadu ķirurģijas nodaļas vadītājs V. Zvirgzdiņš. «Cietušo vīrieti no smagām komplikācijām glāba tikai tas, ka priekšmets bija iedūries tieši konkrētajā vietā, jo, ja tas notiktu nedaudz augstāk vai zemāk, sekas varētu būt daudz smagākas.» Madonas slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs Ivars Pudāns atklāj, ka pašlaik pacients jūtas apmierinoši un viņa veselībai briesmas vairs nedraud. «Domāju, ka pēc dažām dienām varēsim pacientu izrakstīt no slimnīcas un viņš turpinās atveseļošanos mājas apstākļos. Nākamajā dienā pēc operācijas pacients jau varēja pats pārvietoties, tā ka nekādu jūtamu paliekošu seku trauma nebūs atstājusi un pēc atveseļošanās pacients varēs atgriezties darbā,» norāda ķirurgs I. Pudāns.

Ja kaut kas ir traumējis ķermeni, nekādā gadījumā nedrīkst iedūrušos priekšmetus kustināt un mēģināt izvilkt, jo tā cietušā stāvokli var padarīt tikai sliktāku, uzsver ārsti. Obligāti un pēc iespējas ātrāk ir jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem, kuri var izlemt, kā rīkoties, un sniegs nepieciešamo palīdzību. «Jāuzteic cietušā pacienta kolēģi, kuri visu izdarīja pareizi un nemēģināja saviem spēkiem izvilkt svešķermeni, jo, tā kā tas bija pārrāvis artēriju, tikko būtu mēģināts to kustināt, sāktos strauja asiņošana,» saka V. Zvirgzdiņš.

Mediķi vēlreiz atgādina - lai pasargātu sevi un citus no traumām, strādājot ar dažādu tehniku, ir rūpīgi jāievēro darba drošība un vienmēr jālieto paredzētie aizsarglīdzekļi, un, ja noticis negadījums, steigšus jāsazinās ar mediķiem. Kokapstrāde un mežizstrāde, kā arī celtniecība ir bīstamākās nozares, kurās strādājošie visbiežāk gūst traumas.

«Rīgas Austrumu slimnīcā no visas Latvijas nonāk pacienti ar dažādām smagām slimībām un traumām. Arī speciālisti no klīniskās universitātes slimnīcas regulāri dodas uz citām slimnīcām, lai sniegtu palīdzību komplicētos gadījumos, kad pacientu nav iespējams transportēt. Kopumā tie ir 36 speciālisti - angioķirurgi, endoskopijas speciālisti, bronhologs, apdegumu speciālisti, traumatologi, neiroķirurgi (pēc nepieciešamības sniedz palīdzību uz vietas vai konsultē) un reanimatologi (novērtē, vai pacients ir transportējams uz mūsu slimnīcu vai var sniegt palīdzību uz vietas),» stāsta slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.



Svarīgākais