Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

INTERESANTI: Kā tas ir - svinēt dzimšanas dienu reizi četros gados?

© facebook

Rēzeknietis Renārs Upenieks savu dzimšanas dienu svin 29.februārī, tāpēc sanāk, ka jaunais vīrietis, kuram šogad aprit 28 gadi, patiesībā svinēs savu septīto dzimšanas dienu. Viņš stāsta par to, kādi ir plusi un kādi mīnusi, ja dzimšanas diena ir tikai reizi četros gados, un atzīst, ka nereti nākas dzirdēt jautājumu - Tu vari to pierādīt?

Svinēt katru gadu, nevis ik pēc četriem

Principā atzīmēju dzimšanas dienu katru gadu, taču reizi četros gados svinu tā kārtīgi - rīkoju ballīti un aicinu visus draugus. Ja konkrētajā gadā nav 29.februāra, svinu dienu pirms vai pēc, skatoties, kurā dienā ērtāk. Visbiežāk cenšos šo dienu pavadīt atšķirīgāk kā citas, piemēram, aizbraucot uz zooloģisko dārzu. Faktā, ka dzimšanas dienas datums nav katru gadu, ir arī daudz pozitīvo aspektu, piemēram, ja man nav noskaņojuma, varu nesvinēt un teikt, ka man šogad nav dzimšanas dienas. Tas noteikti ir arī finansiāli izdevīgāk - rīkot dzimšanas dienas ballīti reizi četros gados, nevis katru gadu.

Šogad paliks septiņi gadi

Šogad 29.februāris iekrīt pirmdienā, attiecīgi gan es, gan mani draugi būs aizņemti ar darbiem, un visticamāk atkal nāksies svinēt pirms vai pēc īstā datuma. Tas gan, protams, netraucē jauki nosvinēt un skaitīt gadus. Šad tad gan mēdzu pajokot, sakot, ka man šogad paliks septiņi gadi.

Neesmu gan mēģinājis jokot ar kasieriem, piemēram, zooloģiskajā dārzā, sakot, ka man ir septiņi gadi un vēlos nopirkt skolnieka biļeti, jo, kad saku, ka man ir septiņi gadi, cilvēki, protams netic. Bet tad rādu dokumentus, un tas vienmēr izsauc pozitīvu reakciju.

Bērnībā ik pēc četriem gadiem lielāka torte un dāvanas

Arī bērnībā dzimšanas diena tika atzīmēta katru gadu, taču vecāki vienmēr centās tajās reizēs, kad iekrita 29. datums, atzīmēt to īpašāk - ar lielāku torti, ar lielāku dāvanu un tamlīdzīgi. Nevarētu teikt, ka es būtu noskaities un sūdzētos, ka man katru gadu nav dāvanas. Labāk retāk, bet tā īpašāk.

Cilvēki visbiežāk lūdz pierādījumus

Kad pasaku, ka mana dzimšanas diena ir 29.februārī, apkārtējiem visbiežāk tas ir pārsteigums, un tad seko jautājums - vai tu vari to pierādīt? Mamma stāstīja, ka viņai piedāvāja izvēlēties, vai dokumentos rakstīt, ka esmu dzimis 28.februārī vai 1.martā, taču mamma uzstāja - ja esmu dzimis 29.februārī, tā arī dokumentos jāraksta, nevis dienu uz priekšu vai atpakaļ. Esmu saticis dažus cilvēkus, kuri ir teikuši, ka arī viņiem dzimšanas diena ir 29.februārī, taču tā kā tas nav rakstīts dokumentos, nevar zināt, vai viņi saka taisnību vai tikai joko, to nevar pierādīt. Pavisam droši zinu tikai vēl vienu cilvēku, kuram dzimšanas diena ir 29.februārī, un tā arī ir ierakstīts pasē.