NBS vispirms atvaļina profesionāļus, pēc tam meklē vietā

© nra.lv

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis uzsvēris, ka Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) ir jāsaglabā profesionāļi. Šogad dienestā plānots pieņemt 225 karavīrus, lai aizpildītu budžetā atļautās 5100 karavīru štata amata vietas, kā arī informāciju tehnoloģiju, sakaru un ārstniecības personālu un karavīrus dienestam Štāba bataljonā.

Tikmēr 2009. gadā, pēc NBS komandiera personīgā štāba preses daļas sniegtās informācijas, tika atvaļināti 357 karavīri.

Atvaļināja 357 karavīrus

"Sakarā ar ekonomisko un finanšu krīzi valstī [2009. gada] jūlijā tika veikti budžeta grozījumi, ar kuriem vēl tika samazināts NBS finansējums, līdz ar to NBS pieņēma lēmumu vēl krasāk samazināt personālsastāva skaitu – no gada sākumā plānotajiem 230 uz 357 karavīriem gada vidū. Finansējuma samazināšanas dēļ no bruņotajiem spēkiem tiek atvaļināti karavīri, kuriem beidzas līguma par profesionālo dienestu termiņš, [kuri] ir sasnieguši maksimālo vecumu, [kuriem] vienību reorganizācijas dēļ likvidēts štata amats, kā arī karavīri, kuriem atteikta atbilstošās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un drošības sertifikāts darbam ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas un Eiropas Savienības klasificēto informāciju," teikts jau minētās preses daļas atbildē

Neatkarīgajai.

Esi grēkojis, aizej!

Tieši pielaide klasificētajai informācijai ir bijusi iemesls, lai no armijas atvaļinātu gandrīz divus kaujas vadus jeb 46 karavīrus, liecina Neatkarīgās rīcībā esošā informācija. Tā kā skaidrojums par to, kāpēc Satversmes aizsardzības birojs vai Militārās izlūkošanas un drošības dienests kādam dod vai nedod jau minēto atļauju, ir slepenāks par slepenu, ar to ir iespējams dažādi aizbildināties. Agrāk karavīriem atļauja nebija nepieciešama, bet šogad – ir, un tā vajadzīga, lai brauktu misijās, kas, nav noslēpums, daudziem ļauj nopelnīt lielāku naudu nekā dienējot Latvijā.

Viens no karavīriem bija gatavs izstāstīt versiju, kāpēc viņam liegta pieeja klasificētajai informācijai (jo precīzs iemesls arī viņam nav zināms). Viņš esot dažas reizes pieķerts reibumā (ne tikai dienesta laikā, bet arī trakulīgajā jaunībā, kad piespriestais administratīvais sods jau automātiski dzēsts), kā arī NBS komandieris izteicis rājienus. "Man ir ap desmit apbalvojumu, esmu mācījies alpīnismu, izpletņlēkšanu, izgājis miesassargu apmācību, pat par instruktoru atļāvuši būt. Biju daudzās misijās, tagad neesmu armijai vajadzīgs. Nenoliedzu, ka man ir bijuši pārkāpumi, bet jāizvērtē, kādi tie ir. Un līdz šim taču esmu bijis derīgs," saka jaunais vīrietis. Aizvadītā gada nogalē, lūgts komentēt, vai šādā veidā armija atbrīvojas no kaut kādu iemeslu dēļ nevēlamiem cilvēkiem, NBS komandiera personīgā štāba preses daļas virsnieks Normunds Stafeckis atcirta: "Nevajag būt cūkām civilajā dzīvē!"

Šādā veidā armijai lieks kļuvis arī Ivo Vigulis, kurš 2007. gadā cieta sprādzienā Irākā un kuram pēc tam amputēja kāju. Protēzi, starp citu, esot apmaksājuši ASV, nevis Latvijas bruņotie spēki (www.apollo.lv, Vai patriotisms atmaksājas?). Tolaik aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) solīja, ka karavīram būs iespēja turpināt dienestu, taču Neatkarīgā viņa uzvārdu izlasīja jau minēto 46 personu sarakstā, kurām liegta pieeja klasificētai informācijai.

Var pieteikties internetā

Tagad potenciālie karavīri tiek aicināti pieteikties dienestam internetā, lai nav jādodas uz Rīgu. NBS un Aizsardzības ministrija pamato, ka reformas rezultātā, likvidējot spēku veidu štābus un ierobežojot skaitlisko sastāvu, ir radusies iespēja palielināt finansējamo štata vietu skaitu regulārajās vienībās. Tagad tur radušās vakances.