Nesāktajā Vientuļu projektā miljonu sadārdzinājums

© F64

Tiesības Vientuļu robežkontroles punkta nožēlojamo būdiņu un sauso ateju vietā uzbūvēt greznu pili ieguvusi būvfirma Arčers, kas savulaik labiekārtoja arī robežu Grebņevā.

Kā jau valsts iepirkumos ierasts, konkursa galvenais nosacījums bija zemākā cena. Arčers tādu iedevis, taču arī šī zemākā cena ievērojami pārsniedz programmai atvēlēto budžetu.

Robežas sakārtošana Eiropas Savienības pusē Vientuļos un citā robežas pārejas punktā Bruņiševā Krievijā tiek līdzfinansēta ar Igaunijas–Latvijas–Krievijas pārrobežu sadarbības programmas palīdzību – Eiropas Kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007. – 2013. gadam. Plānotie projekta īstenošanas termiņi jau sen nokavēti un pārcelti, projekts pārzīmēts, bet lielākā problēma ir iztrūkums. Programmas plānotais budžets ir 9 298 192 eiro, savukārt Arčera iedotā cena – 11 094 156 eiro. Tātad teju par diviem miljoniem vairāk, turklāt te klāt vēl pierēķināms PVN, un tādējādi kopējā summa pie pašreizējā projekta apjoma pārsniegs 13,4 miljonus eiro, kas ir pat par četriem miljoniem vairāk, nekā plānots.

Šaubas par iespējām sakārtot robežu radās līdz ar Ukrainas notikumiem un strauju attiecību pasliktināšanos ar Krieviju. Taču tagad izskatās, iecere turpinās buksēt nevis politikas, bet naudas trūkuma vai attiecīgi pārmērīgi uzpūsta projekta dēļ.

Jāatgādina, galvenais iemesls, kāpēc Vientuļu robežpārejas punktu nepieciešams rekonstruēt, ir kravas automašīnu rindas Grebņevā. Pašlaik Vientuļos robežu var šķērsot tikai vieglās mašīnas, jo smagos nav iespējams izkontrolēt. Visu smagā transporta slodzi spiesti uzņemt citi robežkontroles punkti, kaut arī caur Vientuļiem ved tuvākais ceļš uz Pēterburgu. Otrpus upei Krievija uzbūvējusi modernu robežkontroles punktu, kamēr Latvijas pusē braucējus sagaida pielijusi bedre auto kontrolei, apskretušas būdiņas un, iespējams, briesmīgākās tualetes Eiropas Savienībā. Darba apstākļi muitniekiem, robežsargiem un veterināriem ir vienkārši pazemojoši. Improvizētā virtuvē līdzās smirdīgam gāzes balonam ūdens bundulis ar puļķīti apakšā. Kādas tur sanitārās normas. Formas tērpi pūstošajās būdiņās pievilkušies ar pelējuma smaku, un tā – jau gadiem. Līdzīga situācija ir robežkontroles punktā Pededze/Bruņiševa, tikai tur grausti atrodas Krievijas pusē.

Apstākļu uzlabošanai līdz šim faktiski nekas nav darīts, cerot uz lielo projektu. Nodrošinājuma valsts aģentūras pārstāve Ieva Rekšņa skaidro, ka esošās būves pat nav iespējams juridiski pārņemt, jo tās ir kustama manta, nevis nekustamais īpašums. Tādējādi aģentūras vienīgā funkcija Vientuļos pašlaik ir elektrības rēķinu maksāšana un apkopēja algošana. Protams, projekta plānotie termiņi – divas kārtas šai gadā un noslēdzošā nākamajā – šķiet pārāk optimistiski. Konkursa rezultāti gan ir izsludināti, bet vakar līdz pusnaktij tos vēl bija iespējams pārsūdzēt. Līdzšinējā prakse valsts pasūtījumos liecina, ka komersanti nekavējas rakstīt pārsūdzības pat tad, ja tam nav objektīva pamata.

«Ja neviena sūdzība netiks saņemta, gaidīsim pasūtītāja uzaicinājumu slēgt līgumu,» šobrīd projekta virzība no Arčera vēl nav atkarīga, skaidro uzņēmuma preses sekretāre Vita Noriņa.

Pasūtītājam attiecīgi tagad jādomā, kā rīkoties. Teorētiski iespējams izmantot valsts pasūtījumu klasisko shēmu: līgumu slēdzam tagad, bet par sadārdzinājumu runājam kaut kad vēlāk, kad vairs nebūs iespēju atkāpties. Bet var arī uzreiz samazināt projekta apjomu. Vismaz normālas tualetes uz ES ārējās robežas vajadzētu uzbūvēt.

Svarīgākais