Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

DVI tuvāko mēnešu laikā varētu pabeigt pārbaudi saistībā ar "Ask.fm"

© F64 Photo Agency

Datu valsts inspekcija (DVI) tuvāko mēnešu laikā varētu pabeigt pārbaudi saistībā ar sociālo portālu "Ask.fm", aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Līva Rancāne.

Ministrijā norādīja, ka izmeklēšana tiks pabeigta tuvāko mēnešu laikā ar mērķi nodrošināt, ka "Ask.fm" personas datu apstrāde ir saskaņā ar personas datu aizsardzības prasībām.

"Tā kā šie jautājumi ir saistīti ar datu aizsardzības jautājumiem, kas tiek uzskatīti par ļoti jūtīgu informāciju, iekšējā pārbaude par Latvijas nacionālo likumdošanu attiecībā uz "Ask.fm" mājaslapu ir ļoti sarežģīta un ietver daudzas pakārtotas problēmas, kuras arī ir jāapskata," skaidroja TM.

Ministrijā atgādināja, ka Latvijas likumi un regulējums attiecībā uz datu aizsardzību pilnībā atbilst Eiropas Savienības regulējumam, tomēr TM ir gatava uzlabot nacionālos normatīvos aktus, īpaši reaģējot uz situācijām, kādas parādās sabiedrībā.

"Tiklīdz pārbaude būs beigusies, TM nāks klajā ar oficiālu paziņojumu saistībā ar pārbaudē konstatēto," norādīja Rancāne.

Kā ziņots, "Ask.fm" reģistrēto lietotāju skaits ir pārsniedzis 100 miljonus, iepriekš vēstīja tehnoloģiju ziņu portāls "Techcrunch". Portāla reģistrēto lietotāju skaits pieaug par 180 000-200 000 jauniem lietotājiem dienā.

Tomēr aktīvi portālu lieto aptuveni 40%-60% no reģistrētajiem lietotājiem, liecina "Techcrunch" dati.

Vietne "Ask.fm" ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju "Ask.fm".

Pēdējos mēnešos portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem. Portāls arī piesaistījis bērnu tiešsaistes drošības ekspertu, ar ko kopā izskata un veic izmaiņas portāla drošības politikā.

Tāpat portāls izstrādājis interneta drošības vietni, kurā jebkurš varēs iepazīties ar internetā pieejamajiem drošības mehānismiem.

Vietne arī paplašinājusi moderatoru komandu, kas daudz ātrāk spēj atbildēt uz lietotāju sūdzībām, ko ir iespējams iesūtīt manuāli, kā arī tās tiek veidotas automātiski, ja sistēma tekstā pamana kādu aizdomīgu atslēgas vārdu.

Portālu "Ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.