Bērnudārzs Ķemeros izmaksā 3 miljonus eiro

Vairāk nekā 15 gadu vietējo iedzīvotāju cīniņš par jaunu bērnudārzu Ķemeros beidzot vainagojies panākumiem – durvis vērusi pirmsskolas izglītības iestāde Austras koks. Objekts iespaidīgs un ir gandrīz vai divu bērnudārzu vērtībā – pašvaldībai izmaksājis gandrīz 3 miljonus eiro.

Vairāk nekā sešus gadu desmitus bērnudārzs atradās visai noplukušā privātmājā, kur jo īpaši jūtama bija telpu šaurība. Sākotnēji plānots pie Ķemeru vidusskolas celt piebūvi un tur izvietot pirmsskolas iestādi. Kaut gan ķemerieši nebija mierā ar šādu risinājumu, ieceri gandrīz īstenoja. Bija vēl citi priekšlikumi, līdz tika nolemts būvēt atsevišķu namu bērnudārzam. Projekts bija gatavs jau pirms pieciem gadiem, taču tā realizācija ieilga, un pamatakmeni ielika vien 2012. gada novembrī, solot, ka ēka būs gatava pēc gada. Vienubrīd vecākiem nācās panervozēt, jo nebija skaidrs, kad savas atvases varēs vest uz jauno bērnudārzu. Nu visi darbi ir pabeigti un 75 pieteiktos bērnus gaida jaunajā pirmsskolas iestādē.

Viens gan ir skaidrs: apsaimniekošanas izmaksas tik lielai mājai nebūs mazas, ko apliecina arī bērnudārza vadītāja Inta Černaja, norādot, ka pašlaik gada komunālos tēriņus lēš 45 000 eiro vērtībā. Iespējams, ja celsies gāzes un elektrības cenas, nāksies šos skaitļus koriģēt. Iekārtošanai arī finansējums neesot žēlots, piemēram, katrā grupā ir ierīces drēbju žāvēšanai, sava neliela virtuve ar tējkannu, tosteri, ledusskapi un trauku mazgājamo mašīnu, kā arī mūsdienīgas sanitārās ierīces.

I. Černaja atzīst, ka vietu ir vairāk nekā pašreizējais pieprasījums: bērnudārzs varot uzņemt līdz 100 audzēkņu. Vadītāja ir pārliecināta, ka ar laiku to arī izdosies izdarīt. Grūtāk bijis ar nepieciešamo darbinieku atrašanu – daļa no viņiem atnākuši no līdzšinējā bērnudārza Pienenīte, bet nācies vēl meklēt pedagogus. Kopumā te strādā 27 darbinieki, ir arī vīrieši – ne tikai divi saimniecības vadītāji, bet arī modes deju vadītājs, kas nolūkots Rīgā. Padomāts arī par apsardzi – teritoriju pieskatīs trīs sargi, plānots pieslēgt videonovērošanu.

Ķemeru aktīvists Mārtiņš Stulpiņš, lai gan priecājas par jauno bērnudārzu, uzsver, ka daudzējādā ziņā par to jāpateicas vietējiem ļaudīm, kas pašvaldībai arvien atgādinājuši, cik iestāde nepieciešama. «Labi, ka te kaut kas rodas, ne tikai sabrūk. Tas ir solis uz priekšu vietas atdzīvināšanā, taču ļoti vajadzīgs būtu arī kultūras nams, kur svētkos varētu sanākt kopā vietējie ļaudis un arī apmeklēt interešu nodarbības. Tagad vienīgā vieta, kur pulcēties, ir skola,» teic M. Stulpiņš.

Andra Bula no arhitektu biroja SIA Ozola&Bula, kuras praksē šis bijis pirmais dārziņš, ar rezultātu ir apmierināta. Pašreiz vēl esot grūti spriest, kā kalpos apmēram 2000 kvadrātmetru lielā ēka. Ar laiku, iespējams, parādīšoties kādas diskutablas lietas un vajadzēs, piemēram, «pakoriģēt termoregulāciju un ventilāciju», lai gan nevarot teikt, ka būvējot tai nebūtu pietiekami pievērsta uzmanība – projekta īstenošanas gaitā pat veiktas izmaiņas. A. Bula pieļauj, ka tad, ja Ķemeri attīstīsies, ēku varot arī paplašināt.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais