Zolitūdes traģēdija mazinājusi iecietību

© F64 Photo Agency

Zolitūdes traģēdija piespiedusi Saeimu pārskatīt liberālos uzskatus par soda bardzību.

Parlamentā uzsākts darbs pie Krimināllikuma grozījumiem, lai padarītu bargākus sodus par nodarījumiem, kas izraisījuši vairāku cilvēku nāvi. Grozījumi attiecināmi arī uz pārkāpumiem būvniecības noteikumos.

Tieslietu ministrijai (TM) deklarējot, ka krimināllikums padarīts cilvēcīgāks un tas tagad «ne tikai sodīs, bet arī atjaunos taisnīgumu, aizsargās sabiedrību un resocializēs vainīgos, atturot citus no noziegumu izdarīšanas», šā gada 1. aprīlī spēkā stājās Krimināllikuma redakcija, kurā par dažādiem likuma pārkāpumiem samazināja sodus.

Piemēram, ja līdz 1. aprīlim par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, varēja sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, tad saskaņā ar jauno redakciju maksimālais sods par šādu pārkāpumu ir četri gadi, bet vainīgo var sodīt arī ar piespiedu darbu vai naudas sodu. Saskaņā ar šo Krimināllikuma pantu ierosināta krimināllieta pēc Zolitūdes traģēdijas. Pēc jaunās likuma redakcijas stāšanās spēkā nebija ilgi jāgaida, kad protestēt sāka gan policija, gan prokuratūra, neslēpj Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Tagad komisijas loceklis Andrejs Judins (Vienotība), kas izstrādājis likumprojektu, skaidro, ka bargākus sodus nosakošie grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu iespēju piemērot taisnīgu un samērīgu kriminālsodu par nodarījumiem, kas izraisījuši vairāku cilvēku nāvi.

Likumprojekta autors skaidro – ņemot vērā, ka smagu seku diapazons ir ļoti plašs, ir jāparedz lielāka atbildība gadījumos, ja ir izdarīta darbība vai pieļauta bezdarbība, kuras rezultātā iestājusies vairāku cilvēku nāve.

Grozījumi paredz palielināt atbildību par ražošanas drošības un tehniskās disciplīnas, būvniecības, ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem, kā arī par ātri uzliesmojošu vielu un priekšmetu, kā arī kodīgu vielu neatļautu pārsūtīšanu un kodīgu vielu un priekšmetu neatļautu pārvadāšanu gaisakuģī, kas radījuši smagas sekas, vairākiem cilvēkiem ejot bojā.

Šie grozījumi nodrošinās iespēju piemērot par izdarītajiem noziegumiem sodu, kas ir taisnīgs un samērīgs ar nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu. Likumprojekta sagatavošanā notikušas konsultācijas ar TM un Ģenerālprokuratūras darbiniekiem.

Likuma grozījumus gan nevarēs piemērot ar atpakaļejošu datumu, līdz ar to tie neattieksies uz Zolitūdes traģēdijas apstākļiem.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais