Premjers: nedrīkst būt situācija, kad nav vainīgo

© F64 Photo Agency

Pēc traģēdijas Zolitūdē, kur sabrukušā lielveikala "Maxima" drupās dzīvību audēja 54 cilvēki, nedrīkst būt situācija, kad netiek atrasts vainīgais, - šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

 

"Personīgi sekošu līdzi, lai šī izmeklēšana notiktu raiti un lai būtu rezultāti," uzsvēra premjers. "Nevar būt situācija, kad kārtējo reizi nav neviena vainīgā."

Premjers norādīja, ka šajā gadījumā jāsaprot - gan tie, kuri pieņem projektus, gan tie, kuri reāli tos būvē, uzņemas atbildību. Tādēļ patlaban jākoncentrējas uz divām lietām - palīdzība cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem - medicīniskā, rehabilitācija, psiholoģiskā - un arī izmeklēšana, vainīgo amatpersonu saukšana pie atbildības.

Šis gadījums apliecina, ka ir jāmaina būvniecības sistēma - ir nepieciešama stingrāka fiziska būvinspektoru kontrole pašos objektos.

Premjers uzsvēra, ka šajā gadījumā būtu nepieciešams piesaistīt starptautiskus ekspertus, lai sabiedrībai būtu pārliecība par izmeklēšanas objektivitāti.

Šodien Ekonomikas ministrijā uz sanāksmi tiek sasaukti visi ar būvniecības jomu saistīto nozaru pārstāvji, lai izvērtētu būvniecības regulējumu. Sistēma ir pietiekami skaidra - ir būvnormatīvi un ir būvuzraudzība, "nedrīkst būt situācija, ka nav vainīgo", sacīja premjers, piebilstot, ka ideālā variantā nedrīkst pieļaut šādas traģēdijas atkārtošanos.

Pēc Dombrovska teiktā, noteikti tiks izvērtēts arī ārkārtas situāciju rīcības plāna pārkāpums lielveikalā "Maxima", konkrēti, kāpēc pēc trauksmes signāla atskanēšanas netika sākta cilvēku evakuācija

uz jautājumu, kad varētu gaidīt kādu rezultātu, premjers solīja to darīt visīsākajos termiņos - gan traģēdijas izmeklēšana, gan sistēmas maiņa attiecībā uz būvniecību.

Budžeta iespēju robežās noteikti jādomā par algu paaugstināšanu glābējiem, vēlāka arī mediķiem, pedagogiem un citiem sabiedriskajās nozarēs strādājošajiem, piebilda premjers.

Kā ziņots, saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju, kurā gājuši bojā 54 cilvēki, ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt.

 

Svarīgākais