RECENZIJA: Bon Iver - "22, A Million"

© Publicitātes foto

«Bon Iver» - tas būtībā ir tikai viena dīvaiņa, dziedātāja un komponista Džastina Vernona, radīts muzikālais projekts. 2007. gadā izdoto debijas albumu «For Emma, Forever Ago» viņš ierakstīja lepnā vientulībā kādā mājiņā Viskonsinas mežos, taču, neskatoties uz šo pieticību, darbs tika sumināts, cildināts un augstu vērtēts.

Vernona otrajam albumam «Bon Iver, Bon Iver» (2011) klājās vēl labāk - tas savam radītājam sarūpēja prestižās «Grammy» balvas kā gada labākajam jaunajam māksliniekam un labākajam alternatīvās mūzikas albumam, savukārt tajā iekļautā dziesma «Holocene» tika nominēta patafonam gada ieraksta un gada dziesmas kategorijās. Diez ko nasks uz ierakstīšanos Vernons nav, tāpēc «22, A Million» ir tikai trešais albums šī projekta desmit gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Nekā pārsteidzoša, jo šim mūziķim tāpat ir daudz darāmā, viņš sadarbojies (vai joprojām to dara) arī ar tādiem vīriem kā Kanje Vests, Džeimss Bleiks, Treviss Skots un citiem. Albums «22, A Million» tiek pieteikts «daļēji kā mīlestības vēstule, daļēji kā finišs ilgajiem sevis izpratnes meklējumiem, kas atgādina reliģiju. Rezultāts slēpjas tajā, ka šo sevis izpratni, iespējams, nekad tā arī neatrast. Albumā iekļautās desmit polifoniskās melodijas ir kā apkopojums šiem meklējumiem un spilgtākajām atmiņām.» Jāpiebilst, ka nu jau sen Vernons neraksta viens, tagad «Bon Iver» ir apaudzēts ar virkni mūziķiem.

PAR. 80. gadu ritmi ar folka elementiem, indīfolks, folktronika - visi šie apzīmējumi labi piestāv «Bon Iver» mūzikai. Kritiķi par šo albumu ir stāvā sajūsmā, piemēram, «Rolling Stone» tam piešķīruši četras zvaigznes no piecām, bet «Metacritic» rangā (tajā apkopots vidējais rādītājs no simts recenzijām) tam ir 86 punkti no 100. Albumu klausoties, ienāk prātā, ka «22, A Million» droši vien varētu patikt Jānim Šipkēvicam jeb Shipsi - nebūtu nekāds pārsteigums, ja tā tas patiešām arī būtu.

PRET. Cik murgains ir citētais pašu mūziķu skaidrojums par šo albumu, tik murgains šķiet arī pats šis ieraksts. Tā kā dziesmu nosaukumi sastāv no cipariem un simboliem kodētiem burtu džungļiem, tad pagrūti ieteikt kādu dziesmu, kuru (ne)klausīties, lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par šo garadarbu. Tā, piemēram, varētu būt dziesma Nr.2 jeb «10deathbreast» vai Nr.7 jeb «21??Water», vai kā nu tās sauc... Labi, ka tas viss ilgst tikai 34 minūtes.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.