RECENZIJA: Liene Greifāne - "Ziemassvētkos"

© publicitātes

Lai nemulsina šī garadarba nosaukums – Lienes Greifānes pirmajā soloalbumā tikai vienu dziesmu („Ziemassvētku rīts”) var attiecināt uz šo svētku tematiku, turklāt arī tā ir visnotaļ jestra.

Taču – lai nemulsina arī šī garadarba izpildītājas vārds, jo no kādreizējās latvju deju mūzikas lēdijas LienesCandy te nekā nav, viņa pievērsusies liriskākai daiļradei. Albums ir dubultdisks, kurā iekļauts pērn decembrī koncertzālē „Rīga” notikušā koncerta audioieraksts un arī DVD. Tā ir akustiskā programma ar pašas Lienes sacerētām kompozīcijām. Pavadošais sastāvs ir visnotaļ spēcīgs: pianists Edgars Jass, ģitāriste Antra Lante, basģitārists Ivars Ozols un bundzinieks Mārtiņš Opmanis, turklāt ierakstā piedalījušies arī „Mazais Operas un teātra orķestris” un koris „Mūza”.

PAR. Par vokālo pusi nav vērts pat runāt – sen zināms ir fakts, ka Lienei Greifānei ir varena balss, te tas izpaužas visā pilnībā. Labi, ka pievienots arī DVD, jo videoversijā labāk izprotamas emocijas, ar kādām dziedātas šīs dziesmas. Noteikti izceļama ir patriotiskā dziesma „Latvija”, kuru stiprina koris – to nudien varētu pat iztēloties skanam kādā „Lācplēša” tipa megadarbā. Vēl – otra patriotiskā dziesma „Tautas apvienošanās” un ārkārtīgi smeldzīgā „Bārenītis”. Šādai programmai ir nākotne. Tagadne arī, protams.

PRET. Pēc noskaņas un uzbūves dziesmas ir diezgan līdzīgas, taču lielākā bēda ir Lienes radītie dziesmu teksti. Saprotams, ka viņa dzied par savām tā brīža emocijām, kuras viņai pēc ģimenes izveides ir visgaišākās, taču... „Mana piesērotā plauksta sniedzas pēc tevis” (dziesma „Neaizej”), „es sapņos redzu tevi, savu mīļoto” („Sapņos redzu tevi”), „tavs skatiens, tavs lūpu pieskāriens ir tas, dēļ kā dzīvot vērts” un/vai „kad es tev cieši piekļaujos, man tauriņi vēderā skrien” („Mākoņmaliņa”), „tavas lūpas noskūpstu un ar acīm apēdu” („Mīlestības uguntiņa”), „dzīvot ir skaisti, dzīvot ir jauki” („Ceļš”), „kad satiku tevi, man apstājās sirds, no laimes un prieka lidoju līdz” („Iemīlējāmies”) utt., u.tjpr. Smags gadījums.