Liepājnieki muzikāli atdzīvinās savu pilsētu

© publicitātes foto

Liepājas Olimpiskā centra arēnā šīs nedēļas nogalē, 20. un 21. martā, būs skatāmi un klausāmi unikāli koncertuzvedumi „Es esmu Liepāja”, kuros būs iespējams dzirdēt plašu liepājnieku un Liepājas skarto mūziķu sarūpētu programmu. Plānots, ka uz skatuves kāps vairāk nekā 120 mākslinieku. „Pēc papīriem 18. martā pilsētai aprit 390 gadu jubileja, un šis koncertuzvedums būs kā dāvana lēdijai Liepājai,” norādīja pasākuma režisore un idejas autore Maija Kalniņa.

„Tas nav „pasūtījums no augšas”, nav dotas nekādas norādes, tā ir pašu liepājnieku iniciatīva. Koncertuzvedums iecerēts, lai parādītu liepājniekiem, ka nekas nav beidzies – dzirdamas runas, ka Liepājā viss apstājies, roks ir miris utt. Liepājā ir tikai apjukusi, tāpat kā ļoti daudzas pilsētas un vietas Latvijā. Citur dzīvojošie ir sajūsmā par Liepāju, bet mūsu pašu ir palicis ļoti maz. Tāpēc radās doma apkopot Liepājas un Liepājas skarto radošos spēkus,” skaidroja Maija.

 Liepāja ir unikāla pilsēta, kurai laiku laikos radītas un veltītas neskaitāmas dziesmas, daudzas no tām kļuvušas par neatņemamu daļu visas Latvijas mūzikas stāstā. Šī būs tā reize, kad uz vienas skatuves skanēs gan Liepājas mūzikas zelta fonds, gan pavisam jaunas, īpaši šim notikumam radītas dziesmas un mūzika. Koncertuzveduma „Es esmu Liepāja” laikā pasaulē dosies komponistu Ainara Virgas, Ulda Marhilēviča, Fēliksa Ķiģeļa, Edija Šnipkes, Ivo Fomina, Roberta Dintera, Emīla Dreiblata, Edgara Silacērpa, Ulda Dirnēna un Jāņa Strazda mūzikas pirmatskaņojumi. Īpašus muzikālos stāstus šim notikumam veido arī Liepājas ģitāristu lielansambļa dalībnieki un postfolkgrupa „Zari”. Dziesmu tekstus šim notikumam radījuši Liepājas dzejnieki Sandra Vensko, Gunta Šnipke, Maija Kalniņa, Imants Kulinskis, Evija Zāģere un Guntars Račs. Gatavojoties koncertuzvedumam, Liepājas un Liepājas skartie dzejnieki tika aicināti palūkoties uz pilsētu tās acīm, kā rezultātā dienasgaismu ieraudzīja arī jauni dzejoļi par Liepāju. „Tas ir viens no galvenajiem gaidāmā notikuma mērķiem: gan apzināt un lepoties ar jau daudzveidīgo un unikālo Liepājas mūziķu, dzejnieku veikumu laikos, gan veicināt jaunradi. Koncertuzvedums veidots tā, lai kopīgi varam apzināties un priecāties par to jaudīgo bagātību, kura mums ir, kā arī apliecināt, ka šī joprojām ir vieta, kur rada. Esam ļoti gandarīti, ka dzejnieki, mūziķi un citu mākslu pārstāvji ar tādu aizrautību ļāvās radīšanas priekam.”

Koncertuzvedums būs divās daļās. Pirmā daļa veidota kā jauns oriģināldarbs, kurā skanēs gan dažādu mūziķu un dzejnieku īpaši šim notikumam radītu dziesmu pirmatskaņojumi, gan arī fragmenti no Maijas Kalniņas literāra darba „Es esmu Liepāja”, kur dažādu pilsētas vietu lomās iejutīsies Liepājas teātra aktieri. „Mēs šīs vietas, piemēram, koncertestrādi „Pūt, vējiņi!” parādīsim bez izskaistinājumiem – tādas, kādas tās ir. Tāpat kā mēs pieņemam cilvēkus, kurus mēs mīlam,” skaidroja Maija Kalniņa. Šo vietu stāstus papildinās liepājnieka Ulda Dirnēna (kādreiz pazīstams kā Detlefs) skaņdarbi Normunda Kalniņa aranžijā. Tos izdejos TDA „Rucavietis” dalībnieki, kuri šoreiz ļāvušies sev neierastam dejas stilam – laikmetīgajai dejai. Postfolkgrupa „Zari” ar mūzikas un skaņu palīdzību apmeklētājus aizvedīs laikā, kad Liepāja vēl tikai gaidīja savus pilsētniekus. To visu krāšņos īpaši šim notikumam veidoti gaismu un video mākslinieku darbi, kuros tiks ietverti liepājnieku iesūtīti foto un vizuālās mākslas darbi par savu pilsētu. Savukārt otrā daļa veidota kā Liepājas mūzikas un personību pārbaudīto vērtību zelta parāde. Šī būs tā unikālā reize, kad uz vienas skatuves kāps tik ievērojams skaits visā Latvijā iemīļotu Liepājas un Liepājas skarto mūziķu: diriģents Jēkabs Ozoliņš, aktieris Mārtiņš Vilsons, Austra Pumpure, Igo, Uldis Marhilēvičs, Guntars Račs, Zigfrīds Muktupāvels, Ieva Akuratere, Ainars Virga, Fēlikss Ķiģelis, Ivo Fomins, Juris Pavītols, Tomass Kleins, Jānis Strazds, Vilnis Krieviņš, Māris Kupčs, Aivars Meijers, koris „Laiks” un citi. „No Liepājas aiziet vienkārši nav iespējams! Ja pat cilvēks šobrīd dzīvo citur, Rīgā vai Londonā, viņš vienmēr būs liepājnieks,” tā režisore.