Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Džilindžera "Dekamerons spa stilā" ar sapni par realitāti

© Publicitātes

Liepājas teātrī Dž. Dž. Džilindžera iestudēto Dekameronu spa stilā var salīdzināt ar bižutērijas izstrādājumu, kam nepiemīt augstas raudzes metālu un dārgakmeņu vērtība.

Tas ir saturīgas izklaides produkts bez pretenzijām uz augstās mākslas provi, un arī šādiem iestudējumiem ir vieta teātru repertuārā.

No Fejas Veldones romāna Dekamerons spa stilā, ko veido divpadsmit sieviešu stāsti, režisors iestudējumam izvēlējies sešus. Ziemassvētkos greznā spa satiekas ezotērikas speciāliste, lektore Mirjama – Everita Pjata, manikīre Dorlina, kas grasās precēties ar arābu princi, – Ilze Jura, neiroķirurģe Šimmere – Signe Ruicēna, bijusī mācītāja sieva, bankas darbiniece Tesa – Agnese Jēkabsone, turīga romantiskā sapņotāja Dženisa – Inese Kučinska un bijusī biznesa sieviete Maira – Anete Berķe. Gandrīz visas ir veiksmīgas karjeras sievietes ar raibu attiecību pieredzi. Svešinieces izklaidējas, stāstot cita citai savus dzīvesstāstus.

Scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša un kostīmu māk-slinieces Ilzes Vītoliņas darinātais stāstu ietvars ir kā skaists sapnis, kurā daiļas sievietes seksīgos tērpos dzer šampanieti, laiskojas atslābinošos spa rituālos un kopā ar personāla vīriešiem enerģiski dejo horeogrāfes Ingas Krasovskas sacerētajos numuros, kas izrādei dod erotiski dzirksteļojošu atmosfēru.

Aktrišu stāstiem šajā ietvarā vajadzētu būt kā krāsainiem akmeņiem, un uzdevums atklāt katra unikālo faktūru nav no vieglajiem. Pirmizrādē bija vērojama intonācijas pulēšana atbilstoši naivās zostiņas tēlam, kas pilnībā der tikai Ilzes Juras Dorlinai. Starp humoru, un nopietnību izlīdzsvarots bija Signes Ruicēnas darbs Šimmeres stāstā, arī Ineses Kučinskas Dženisas uznāciens, kurā pusaudzi Elīzu ar baudu nospēlēja Everita Pjata.

Lai arī kopumā šķita, ka formas vieglumam saturs mazliet tiek upurēts, var secināt – Fejas Veldones romāna feministiskās nokrāsas Džilindžeram ļāvušas ne bez ironiska smīna norādīt uz mūsdienu emancipēto sieviešu vājajiem punktiem, kas noliek viņas sarežģītās izvēles situācijās. Ja šī ironija satiekas ar veselīgu pašironiju, tad Dekamerona spa stilā stāstu kūre liek smaidīt par ilgām pēc nesasniedzamā, par plīstošiem ilūziju ziepju burbuļiem, par prāta un neprāta dueļiem, par mūžīgajām vīriešu un sieviešu spēlēm no draiskām rotaļām līdz ilgām šaha partijām.