Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Astroloģija un mākslīgais intelekts

© Depositphotos.com

Dzīve bez informācijas tehnoloģijām mūsdienās vairs nav iedomājama. Digitalizācija ir mainījusi ne vien visu sabiedrību, bet ietiekusies arī tik senā zinātnē kā astroloģija. Bruņojies ar planšetdatoru vai viedtelefonu, astrologs var konsultēt klientu jebkurā pasaules malā, kur pieejams internets. Sarunāties var, izmantojot Skype, WhatsApp, Viber vai Facebook Messenger, vēl vairāk – virtuālajā realitātē var lasīt lekcijas vai sarīkot vebināru astroloģijas studentiem.

Astrologs Jānis Bēniķis saka, ka astroloģija ieiet jaunā attīstības ciklā. «Urānam ieejot Vērša zīmē, sāk mainīties vērtību sistēma, proti, tā kļūst «urāniska». Tas nozīmē - moderna, atvērta, tendēta uz dažādas informācijas pieejamību. Turklāt informācija plūst pa visiem mūsdienu sakaru kanāliem,» skaidro astrologs Jānis Bēniķis, kurš šai tēmai pievērsies jau vairākkārt. Viņš norāda, ka jaunajā attīstības ciklā akcents tiek likts uz paradigmu maiņu.

Urāna spēle

Kā urāniskā tehnoloģiju pasaule sadarbojas ar astroloģiju? «Astroloģijas zināšanas šobrīd ir pieejamākas nekā jebkad agrāk, un iemesls ir straujā informācijas izplatīšanās interneta vidē, digitālās grāmatu bibliotēkas, e-veikali un aizvien jaunas informācijas pasniegšanas metodes. Agrāk mācību grāmatas mums, astrologiem, bija jāmeklē ārvalstu grāmatnīcās vai pie pagrīdes grāmatu tirgotājiem, tagad atliek vien nospiest dažus taustiņus, un kārotais literatūras šedevrs tiek lejuplādēts datorā. Nav svarīgi, kādā formātā - maksas vai bezmaksas versijā, bet tas pēc dažām minūtēm ir mūsu rīcībā. Līdzīgi ir ar grāmatu rakstīšanu un publicēšanu - mūsdienu digitālā vide ļauj katram sevi cienošam astrologam kļūt par publicistu, emuāru radītāju, digitālo grāmatu izdevēju un pat pārdevēju. Šī tendence paver jaunus apvāršņus astroloģijas informācijas izplatībā, liekot uzdot nepatīkamo jautājumu par viegli pieejamās astroloģiskās informācijas kvalitāti. Vienlaikus parādās jauni riski, jo mums visiem kā civilizācijai kopumā jāspēj rast atbildi uz jautājumu, kas notiks ar publikācijām, pētījumiem un digitālajām programmām brīdī, kad «izbeigsies» internets. Atšķirībā no senajiem papirusu un pergamenta rokrakstiem šie ciparu formātā radītie darbi ir lemti pilnīgai pazušanai informācijas visumā,» prāto Jānis Bēniķis.

Tavu nākotni prognozē robots?

Turklāt modernais interneta un tehnoloģiju laikmets ļauj radīt servisus un mājaslapas, kur automātiskā režīmā tiek analizēti indivīda vai grupas astroloģiskie rādītāji. Un te nu mēs nonākam pie kvalitatīvi jauna pārdomu temata: vai jūsu astroloģiskos parametrus analizē un interpretē īsts astrologs, tā teikt, ar miesu un asinīm, vai arī mākslīgais intelekts?

«Ņemot talkā jaunākās programmu izstrādes metodes, mēs varam imitēt astrologa darba rezultātu, iemācīt mašīnas domāt (machine learning) astroloģiskos terminos, radīt salīdzinoši kvalitatīvas ilgtermiņa prognozes, ko ir visai grūti atšķirt no cilvēku uzburtajām ainiņām,» stāsta Jānis Bēniķis. Viņš min piemēru: astro.com mājaslapu, kurā jūs varat pasūtīt individuālas prognozes noteiktam laika periodam. Un kā jūs domājat, kas ir prognožu pamatā? Reālu, profesionālu astrologu ieteikumi! «Vienīgā problēma ir informācijas trūkums par indivīdu, piemēram, viņa ģimenes stāvokli, bērniem, brāļiem, māsām. Tieši cilvēciskie faktori būtiski ietekmē jebkuras astroloģiskās prognozes kvalitāti, un to izslēgšana no kopējās ainas var izraisīt lielu novirzīšanos no patiesā astroloģiskā stāsta.»

«Daudzo astroloģijas mājaslapu esamība rada daudz apšaubāmas kvalitātes produktu, kas tiek tirgoti par salīdzinoši augstām cenām, bet bez reāla astroloģiskā seguma,» brīdina astrologs. Piemēram, tādi ir dažādi saderības testi, sociālā tīkla Facebook astroloģiskie testi, kā arī dažādi citi izklaidējoši produkti. «Par dažiem digitālajiem pakalpojumiem jāmaksā uzreiz, bet par citiem tiek prasīts ikmēneša maksājums (abonēšanas pakalpojums). Pie otrajiem pieder telefonu aplikācijas, kas sniedz vispārinātus astroloģiskos ieteikumus, «izmet» uzmundrinošas frāzes, bet reti kad iesaka risinājumu konkrētā situācijā. Arī praktiskas prognozes, kas skar dažādas dzīves sfēras - darbu, ģimeni, bērnus - un iezīmē noteiktu laika periodu, atrast grūti.»

Astrologs tavā telefonā

Attīstoties tehnoloģiskajām iespējām, internets ir kļuvis par astroloģijas mācību vides platformu. «Šajā segmentā ir novērojamas divas būtiskas tendences. Pirmā - interneta vide ir paplašinājusi astroloģijas skolu programmas. Otrā - internets ir galvenā vide, kurā notiek astroloģijas zināšanu apguve. Abos gadījumos tiek izmantota iespēja translēt video lekcijas. Bieži vien lekcijas notiek tiešajā ēterā, bez papildu video datu apstrādes. Šāda metode ļauj mācību procesā piedalīties neierobežotam cilvēku skaitam, turklāt bez piesaistes konkrētai ģeogrāfiskajai vietai. Faktiski internets mums ļauj pacelt mācības jaunā līmenī, aptvert vēl iepriekš neredzētu auditorijas apjomu. Vienlaikus ieviešot modernās e-mācību platformas, tādas kā moodle vai teacheble.com, mēs iegūstam iespēju pārbaudīt audzēkņu zināšanas, izmantojot dažādus elektroniskos testus. Apmācību process kļūst izteikti interaktīvs. Šāda pieeja sekmē astroloģijas zināšanu izplatību gados jaunu cilvēku vidū, bet vienlaikus liek domāt par astroloģijas pasniegšanas metožu kvalitāti. Jāteic, ka mācību process interneta vidē ir atraktīvs un aizraujošs.»

Jānis Bēniķis saka, ka līdzīga tendence novērojama arī astroloģijas konsultāciju jomā. Aizvien vairāk astrologu strādā digitālajā vidē, izmantojot Skype un līdzīgas programmas, kā arī tādus sakaru kanālus kā Facebook, Messenger un WhatsApp. «Visas šīs metodes vieno burvīgais vārds «pieejamība», kas uzlabo konkurētspēju.» Pēc viņa domām, jaunās, attālinātās konsultācijas metodes nav sliktākas par klātienes sarunām, tāpēc nākotnē to popularitāte augs. «Internetbanku aplikācijas un tādi servisi kā Paypal ļauj ātri norēķinies par pakalpojumiem, un tas atvieglo procesu.»

Astroloģisko datu apstrādes programmu segmentā nekādas būtiskas izmaiņas nav novērojamas, uzskata Jānis Bēniķis. «Visi programmu ražotāji piedāvā samērā līdzīgas iespējas, atšķiras tikai programmu vizuālais noformējums, kā arī nedaudz funkcionalitāte. Programmu ražotāji atvieglo programmas izmantošanu dažādās platformās, tāpēc, iegādājoties programmas licenci, jūs to viegli varat lietot gan datorā, gan planšetē, gan telefonā.».