Rosina ieviest banku nodokli

Balstoties uz to, ka finanšu sektoram ir jāsniedz pienācīgs ieguldījums valsts finansēs un ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā valstu valdībām steidzami nepieciešami jauni ieņēmumu avoti, Eiropas Komisija (EK) pasaules mērogā atbalsta finanšu darījumu nodokļa ieviešanu, savukārt Eiropas Savienības mērogā rekomendē ieviest finanšu darbības nodokli.

EK ar šīm idejām oktobra beigās iepazīstinās Eiropadomi un novembrī nāks klajā G–20 valstu samitā.

"Pastāv pamatoti iemesli nodokļu ieviešanai finanšu sektorā, kā arī reālas iespējas to izdarīt. Uzskatu, ka šīs EK idejas ir īstās, lai nodrošinātu, ka finanšu sektors sniedz pienācīgu ieguldījumu visaktuālāko ES un pasaules mēroga problēmu risināšanā," teica ES komisārs nodokļu, muitas, revīzijas un krāpšanas apkarošanas jautājumos Aļģirds Šemeta.

EK uzskata, ka finanšu darījumu nodoklis varētu palīdzēt finansēt tādu starptautiska mēroga jautājumu risināšanu kā attīstība vai klimata pārmaiņas. Savukārt finanšu darbības nodoklis ļautu gūt būtiskus ieņēmumus un palīdzētu nodrošināt finanšu tirgu lielāku stabilitāti, neradot nepamatotu risku ES konkurētspējai, Neatkarīgo informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses un informācijas daļa.

EK šo nodokļu ieviešanu uzskata par pamatotu, jo finanšu sektors bijis galvenais finanšu krīzes izraisītājs un pēdējo gadu laikā tas saņēmis būtisku valdības atbalstu. Tāpēc tam pienācīgi jāsedz ar Eiropas ekonomikas atjaunošanu un valsts finanšu stiprināšanu saistītās izmaksas. Turklāt koriģējošs banku nodoklis varētu papildināt galvenos regulatīvos pasākumus (tostarp banku nodevu un noregulējuma fondu), kas paredzēti, lai uzlabotu finanšu tirgu efektivitāti un samazinātu to nestabilitāti. Visbeidzot, ņemot vērā to, ka finanšu sektoram ES nepiemēro pievienotās vērtības nodokli, šāds nodoklis nodrošinātu, ka šajā sektorā nav mazāk nodokļu kā citur.

Svarīgākais