Ukrainas kara 544. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:25]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:25 Zaporižjes virzienā krievu okupantiem ir problēmas, kas saistītas ar pretbateriju kauju.

Ukrainas artilērija trāpa 7-8 km tālāk un ātrāk nosaka ienaidnieka bateriju darbu, raidījuma "Februāra rīts" ēterā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis, instruktors pilots Romāns Svitans.

21:46 Ukrainas karaspēks, neskatoties uz sīvām cīņām, sasniedza Rabotino ciema centru, virzoties uz dienvidiem Melitopoles virzienā. Par to ziņo Telegraph, atsaucoties uz prokrievisko emuāru autoru liecībām.

Telegram kanāls "Archangel of Special Force Z", kuram ir vairāk nekā 900 000 abonentu, sacīja: "Rabotino - ienaidnieks ir iekļuvis centrālajā daļā, notiek sīvas cīņas," raksta laikraksts.

Vienlaikus izdevums atgādina, ka Ukrainas Aizsardzības ministrija šodien paziņoja, ka Ukrainas aizsardzības spēki veiksmīgi virzās uz priekšu Rabotino dienvidaustrumu virzienā.

21:10 Limanas -Kupjanskas virzienā atrodas vairāk nekā 45 000 Krievijas militārpersonu, milzīgs skaits tanku, kājnieku kaujas mašīnas, artilērijas sistēmas, bet Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir spēcīga aizsardzība.

Tā paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku austrumu karaspēka grupas preses dienesta vadītājs Iļja Jevlašs.

Viņš atzīmēja, ka mūsu aizsardzība šajā jomā ir diezgan spēcīga, pateicoties mūsu inženiertehniskajām barjerām, kompetentajai un pareizajai mūsu militārpersonu komandai un drosmei, kas attur ārkārtīgi lielu skaitu ienaidnieku.

19:58 Krievijas Federācijas Federālā drošības dienesta vadība cenšas atstādināt no varas Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītāju Sergeju Šoigu un Krievijas armijas Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu.

RBC-Ukraine pārstāvis Andrejs Čerņaks aģentūrai RBC-Ukraine sacīja, ka iekšpolitiskā cīņa Kremlī uzņem apgriezienus.

18:51 Krievijas militārajā lidlaukā Kalugas apgabalā šorīt trāpījis lidrobots, paziņojis apgabala gubernators Vjačeslavs Šapša.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju, nogāžoties dronam, lidlaukā Kirovas rajonā bojāta lidmašīna.

Amatpersonas nav atklājušas lidlauka nosaukumu, bet šajā rajonā ir tikai viens militārais areodroms - Šaikovkas lidlauks.

Šapša apgalvoja, ka bezpilota lidaparāta uzbrukums Kirovas apgabala teritorijā ticis atvairīts un cietušo vai citu infrastruktūras bojājumu neesot.

18:04. Krievijas prezidenta Vladimira Putina gaidāmā vizīte Ankarā ir atlikta vismaz līdz septembrim, paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, atstāsta pravda.com.ua.

17:04. Šodien iedarbināta pirmā ūdensvada līnija, kas uzbūvēta pēc Kahovkas hidroelektrostacijas iznīcināšanas, vēsta pravda.com.ua.

16:04. Lietuvas iniciatīva palīdzēt Ukrainas labības pārvadāšanai caur Klaipēdas un citām Baltijas ostām neatrisinās problēmu, jo ar Lietuvas infrastruktūru nepietiek, paziņoja Eiropas Savienības (ES) vides, okeānu un zivsaimniecības komisārs Virginijus Sinkevičs. "Lietuvas nostāja un priekšlikums tiek augstu vērtēts kā labi domāts, taču realitāte ir nedaudz citādāka. Pirmkārt, nav pietiekamas infrastruktūras, lai pārvadātu tādu graudu daudzumu, un to var izdarīt tikai caur Melno jūru. Viss pārējais ir labi, bet nepietiekami, turklāt tas ir laikietilpīgi, jo atšķiras [dzelzceļa] sliežu platums," eirokomisārs pirmdien teica žurnālistiem Viļņā pēc tikšanās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu. Tā kā nav alternatīvas infrastruktūras, ar ceļu caur Lietuvu nepietiktu, viņš sacīja, piebilstot, ka arī uzņēmējiem tas nebūtu ērti.

14:44. Ukrainas armija guvusi zināmus panākumus pie Robotines un Mala Tokmačkas, Zaporižjas apgabalā, pirmdien paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. "Mūsu vienības guva panākumus uz dienvidaustrumiem no Robotines un uz dienvidiem no Mala Tokmačkas," vietnē "Telegram" paziņoja Maļara. Viņa sacīja, ka krievu iebrucēji veltīgi centušies atgūt zaudētās pozīcijas uz austrumiem no Robotines.

Krievijas armija atrodas aizsardzībā uz Zaporižjas un Hersonas asīm. Krievijas karaspēks turpina apšaudīt Ukrainas militārās pozīcijas un civilos objektus Zaporižjas, Hersonas un Mikolajivas apgabalos.

12:52. Lietuvai vajadzētu izstāties no Konvencijas par kasešu munīciju, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Kasešu munīcija sprādziena rezultātā izkaisa vairākus desmitus vai simtus munīcijas daļiņu plašā apkaimē. Liela daļa munīcijas izmešanas brīdī neuzsprāgst, tādējādi atstājot postošas sekas vairākus tūkstošus kvadrātmetru lielā teritorijā un radot smagus ievainojumus vai letālas sekas civiliedzīvotāju vidū pat pēc karadarbības beigām.

12:05. Ukrainas karaspēks atbrīvojis trīs kvadrātkilometru teritoriju pie Bakhmutas, bet nav guvis ievērojamus panākumus dienvidu frontē, pirmdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Ir atbrīvoti vēl trīs kvadrātkilometri [pie Bahmutas]. Pavisam kopš ofensīvas sākuma atbrīvoti 43 kvadrātkilometri Bakhmutas apkārtnē," televīzijā sacīja Maļara.

"Dienvidos situācija nav būtiski mainījusies. Mūsu aizstāvji turpina virzīties uz priekšu Berdjanskas un Melitopoles sektoros," piebilda Maļara.

10:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 257 930 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

08:36. Piemaskavā pirmdienas rītā neitralizēts drons, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Tā norādīja, ka drons neitralizēts ar radioelektronisku ieroci pirms septiņiem no rīta un nokritis Pokrovskas ciema apkārtnē, apmēram 65 kilometrus uz rietumiem no Maskavas. Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā teikts, ka tas bijis Ukrainas drons.

Savukārt Krievijas mediji vēsta, ka šajā laikā uz laiku pārtraukti reisi Vnukovas lidostā, kas atrodas šajā Piemaskavas daļā.

07:00. Ukraina ir gatava apmainīt Krievijas pilsētu Belgorodu pret dalību NATO, svētdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs esam gatavi apmainīt Belgorodu pret Ukrainas dalību NATO," sacīja Zelenskis, preses konferencē Skridstrupas aviobāzē Dānijā atbildot uz jautājumu, vai Ukraina būtu gatava uz teritoriālu piekāpšanos Krievijai, lai tiktu uzņemta NATO. Belgoroda atrodas netālu no Ukrainas robežas.

Vairākas stundas iepriekš preses konferencē vizītes laikā Nīderlandē Zelenskis noraidīja iespēju "kaut ko apmainīt" pret Ukrainas teritorijām un uzsvēra, ka taisnīgs miers iespējams, tikai atjaunojot Ukrainas teritoriālo vienotību.

00:10 Ukrainas bruņoto spēku piloti veica 9 triecienus pret Krievijas armijas atrašanās vietām Ukrainā, kas ienaidniekam sagādāja daudz nepatikšanas.

Pēc Ģenerālštāba teiktā, šajās dienās bija iespējams iznīcināt 1 komandpunktu un 3 artilērijas ieročus, kas atradās ienaidnieka šaušanas pozīcijās.

Atbildot uz to, Krievijas armija 22 reizes trāpīja Ukrainai ar lidmašīnām un 30 reizes izmantoja pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai apšaudītu karavīru un civiliedzīvotāju pozīcijas.

Svarīgākais