Žīgurs par elektrības tarifiem: Neesam vientuļa sala

Par AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju izvēlētais Āris Žīgurs atturas viennozīmīgi atbildēt, vai nākamgad gaidāms elektroenerģijas tarifu pieaugums. Tai pat laikā viņš uzsver, ka līdz šim tie bijuši vieni no zemākajiem Eiropā, bet Latvija nav vientuļa sala.

Intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" viņš skaidro, ka nav iepazinies ar aprēķiniem, kas attiecas uz tarifiem. Tomēr viņš norāda, ka "Latvenergo" tarifi līdz šim bija vieni no viszemākajiem Eiropā. "Cerēt, ka esam atrauta vientuļa sala no kopējā tirgus, nav nekāda pamata," saka Žīgurs.

Komentējot līdzšinējā "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja Ulda Barisa teikto, ka tarifu pieaugums gaidāms nākamā gada aprīlī, viņš norāda: "Domāju, ka Barisa kungam ir taisnība."

Tomēr uz papildjautājumu, vai tas nozīmē, ka tarifu pieaugums ir gaidāms, viņš atbild atturīgi.

Intervijā Žīgurs arī uzsver, ka energoapgāde nesastāv tikai no jautājuma par tarifiem, svarīgi ir arī drošības jautājumi. "Ja nemodernizēsim energoapgādes jaudas un līnijas, tad var iestāties brīdis, kad ne par kādu naudu nav iespējams iegūt elektrību. No tā līdz šim izdevies veiksmīgi izvairīties, un šāda notikumus apsteidzoša darbība - investīcijas drošībā, jaudās - jāturpina," saka Žīgurs.

Kā ziņots, vakar Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce žurnālistiem atzina, ka ir jārēķinās ar iespēju, ka nākamgad aprīlī vai maijā elektroenerģijas tarifs pieaugs. Pagaidām gan nav zināms, cik lielā apmērā, jo tas būs atkarīgs arī no gāzes cenas. Latvijā elektroenerģijas tarifi nav mainījušies kopš 2008.gada.

Pašreizējo "Rīgas siltuma" vadītāju Žīguru par piemērotāko kandidātu "Latvenergo" valdes priekšsēdētaja amatam 5.oktobrī atzina konkursa komisija. Kopumā uz šo amatu pieteicās 19 pretendenti, savukārt uz intervijām tika aicināti trīs - Žīgurs, SIA "Eko Baltija", AS "Latvijas zaļais punkts" un "Eko investors" vadītājs Māris Simanovičs un pašreizējais "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis Uldis Bariss.

Žīgurs izvēlēts, jo viņam ir liela pieredze un viņš sekmīgi darbojies enerģētikas jomā Latvijas izmēriem lielā uzņēmumā. Tāpat tikusi ņemta vērā viņa reputācija.

Svarīgākais