Sāls plaukti lielveikalos joprojām daudzviet tukši. Taču tam iemesls ir nevis reāls sāls deficīts vai problēma ar piegādēm, bet gan nepamatota ažiotāža, vēsta LTV raidījums "Panorāma".
“Bez Tabu” skatītāji raidījumam ziņoja par veikalu tīklu “Depo”, kurā ieviests cukura iepakojumu iegādes ierobežojums: ne vairāk par 10 iepakojumiem (10 kilogramiem) vienam pircējam. Tas darīts, lai pietiktu visiem, jo cukuru un sāli “pērk kā traki”, raidījumam stāstīja “Depo” darbinieks, raidījuma "Bez tabu".
Pārmērīgs nātrija, kuru uzņemam ar sāli, patēriņš uzturā atstāj negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību un līdz ar to rada arī lielu slogu veselības aprūpei, pauž Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.
Paaugstinātā sāls pieprasījuma dēļ SIA "Latvijas sāls tirdzniecības kompānija" (LSTK) veiktajās piegādēs iespējami īslaicīgi pārtraukumi, tomēr satraukumam par ilgstošu sāls trūkumu nav pamata, saka LSTK vadītājs Ilmārs Krivads.
Latvijā nebūtu jāsatraucas par sāls deficītu saistībā ar karu Ukrainā, kas bijusi starp sāls piegādātājām mūsu tirgum. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.
Parasti tiek apgalvots, ka sāls izraisa hipertensiju, un šo produktu vislabāk ir maksimāli izslēgt no uztura. Taču arī sālim ir savas priekšrocības, īpaši jūras sālim.
Aizvadītajā naktī Gulbenē un Rēzeknē, gaisa temperatūrai pazeminoties attiecīgi līdz -26,8 un -25,1 grādam, pārspēts 8.decembra minimālās temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.
Naktī uz trešdienu minimālā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma no -12 grādiem vietām Kurzemes piekrastē līdz pat -26 grādiem Latgalē un Madonas novadā, prognozē sinoptiķi.
Pirmdienas rītā Zviedrijas ziemeļos, Somijas pierobežā, gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -40 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.
Sāls ir organisma galvenais nātrija avots, palīdzot nervu sistēmas un muskuļu darbībai, kā arī rūpējoties par šķidruma un minerālvielu līdzsvaru. Tomēr, uzņemot pārmērīgi daudz sāls, iespējams nodarīt kaitējumu veselībai - tas pasliktina pašsajūtu, apgrūtina vielmaiņas procesus, kā arī palielina saslimšanu iespējamību, veicinot sirds un asinsvadu slimību risku, nieru darbības traucējumus un citas kaites.
Lai gan lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ēdienam pievieno sāli un uzturā lieto jodu saturošus produktus, tomēr ir svarīgi zināt, kuru no šīm minerālvielām mēs, pat nepamanot, lietojam savā uzturā par daudz un kuru - par maz.
Sāls ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet ir arī nātrija un hlorīda avots, kas nepieciešami organisma darbībai. Taču, ja sāli lieto pārmērīgi, tā kļūst veselībai bīstama.