Vakcinācija pret Covid-19 varētu tikt noteikta kā obligāti veicams pasākums ģimenes ārstu praksēs

© Oksana Džadana/F64

Veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) iecere noteikt vakcināciju pret Covid-19 kā obligātu ģimenes ārstu prakšu sniegto pakalpojumu ir kopumā pozitīvi vērtējama, aģentūrai LETA šādu nostāju pauda Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

"Ja viņiem ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, tad viņiem ir jāvakcinē. Ja kāds atsaka, un šāda iespēja viņiem ir, tad tas ir arī jāizskaidro. Tas ir tāpat kā ar tuberkulozi - es nevaru iedomāties, kas būtu, ja bērnus pēkšņi vairs nepotētu pret šo slimību," uzskata asociācijas vadītāja

Vaicāta, kādi izņēmumi varētu tikt piemēroti šādā gadījumā, Kozlovska norādīja, ka tie varētu attiekties uz veselības centros strādājošajiem ģimenes ārstiem, kuri paši nevakcinē, taču iestādē ir vakcinācijas kabinets, kas nodrošina vakcināciju.

Viņasprāt, gan jebkuram pieaugušajam būtu jābūt tiesībām atteikties vakcinēties pēc tam, kad viņš ir saņēmis profesionālu konsultāciju un informāciju par potenciālajiem riskiem. Taču arī ierobežojumi nevakcinētajiem mediķes vērtējumā ir atbalstāmi, jo tādējādi tiek novērsti sabiedrības veselības riski.

Runājot par citiem apstākļiem, kas apgrūtina vakcinācijas nodrošināšanu ģimenes ārstu praksēs, Kozlovska atklāja, ka aizvien lauku praksēs pastāv grūtības atrast palīgus. Drīzumā Ministru kabinetā skatīs Veselības ministrijas (VM) ieceri nodrošināt papildu līdzekļus vakcinējošajām praksēm, taču, kā atzīmēja asociācijas vadītāja, šobrīd plānots, ka šie līdzekļi tiks piešķirti tikai sākot no septembra līdz decembrim. Kozlovskas vērtējumā, tie pietiku, lai prakses varētu algot papildu palīgu vakcinācijas nodrošināšanai, tomēr problēma ir tajā, ka šis projekts ir īslaicīgs, radot šaubas par to, vai kāds būs gatavs slēgt darba līgumu tikai uz pāris mēnešiem.

Jau ziņots, ka drīzumā valdībā tiks virzīts VM izstrādāts rīkojuma projekts, kas paredzēs ģimenes ārstu praksēm izmaksāt piemaksas par pacientiem, kuri savakcinēti pret Covid-19, iepriekš pavēstīja veselības ministrs.

Pēc politiķis sacītā, ja vakcinēto pacientu īpatsvars pārsniegs 50% vai 70% no visiem prakses pacientiem, piemaksas būs vēl lielākas. Šādu atbalsta mehānismu VM izstrādājusi pēc sarunām ar vadošajiem ģimenes ārstiem par to, kā vēl valsts varētu stimulēt ģimenes ārstus vakcinēt savus pacientus pret Covid-19.

Kā aģentūru LETA informēja VM, visu minēto papildu līdzekļu novirzīšanai ģimenes ārstiem no valsts budžeta būtu nepieciešami vairāk nekā desmit miljoni eiro.

Ministrs arī piebilda, ka papildus būs pieejami līdzekļi, lai ģimenes ārstu prakšu darbinieki varētu saņemt rehabilitācijas pakalpojumus.

Veselība

Septembra pirmajā pusē Rīgā notika seminārs “Tabakas kaitējuma mazināšanas tendences un realitāte 2024. gadā”. Tā ietvaros par atkarību pārvarēšanu un to saistītajiem mītiem runāja arī psihologs, Lietuvas Veselības zinātņu universitātes un Mīkola Romera universitātes lektors Ļudas Vincents Sinkevičs, ziņo jauns.lv.