Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Limfomas pacientiem apmaksās izmeklējumus

DZĪVOT TĀLĀK. Uzņēmuma Repharm ģenerāldirektors Dins Šmits (pirmais no kreisās), O fonda padomes loceklis, onkologs ķīmijterapeits Vilnis Sosārs un radioloģe Marika Kalniņa secina: diemžēl Latvijas ekonomiskajā situācijā ne visi vēža pacienti var atļauties mūsdienīgas metodes, tāpēc programma Dzīvo tālāk! nāk tieši laikā, lai atbalstītu limfomas pacientus © Publicitātes foto

Laikus veikta un precīza diagnostika un atbilstoša ārstēšana dod pamatotas cerības samazināt limfomas pacientu mirstību.

Viena no standarta metodēm pasaulē šo pacientu ārstēšanā ir pozitronu emisijas tomogrāfija jeb PET/CT, kas ārstēšanas taktiku limfomas pacientiem maina līdz pat 30 procentos gadījumu. «Tas sniedz pacientiem labākus ārstēšanās rezultātus,» saka radioloģe diagnoste Marika Kalniņa.

Limfoma jeb limfmezglu vēzis ir ļaundabīgs audzējs, stāsta ārste. Ik gadu ekonomiski attīstītajās valstīs limfomas jeb limfmezglu vēža slimnieku skaits pieaug par četriem procentiem. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā katru gadu tiek diagnosticēti ap 50 Hodžkina limfomas audzēju un pat līdz 200 cilvēkiem citi limfomas audzēju paveidi. Katru gadu Latvijā nomirst vairāk nekā 100 limfomas pacientu. Visbiežāk nāves cēlonis ir novēlota diagnostika un neefektīvas ārstniecības metodes izvēle. Starptautiskās limfomas dienas ietvaros uzņēmumu holdings Repharm atklājis limfomas pacientu atbalsta programmu Dzīvo tālāk! un ziedo 350 000 eiro pacientu PET/CT diagnostikas izmeklējumiem. Programmas ietvaros turpmāko divu gadu laikā ikviens limfomas pacients atbilstoši ārstu norādēm bez maksas varēs veikt PET/CT izmeklējumu, pēc kura ārsti daudz precīzāk varēs noteikt vēža lokāciju, attīstību un nozīmēt katram pacientam piemērotāko ārstēšanās terapiju. Pacientus izmeklējumam noteiks ārstējošie hematologi vai onkologi konsilija ietvaros, iesniedzot pieteikumu O fondam.

Bezmaksas izmeklējumus būs iespējams veikt Rīgas Stradiņa universitātes Nukleārās medicīnas klīnikā vai Latvijas Jūras medicīnas centrā, kas Latvijā nodrošina PET/CT izmeklējumus. Rīgas Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs, O fonda pārstāvis Vilnis Sosārs stāsta, ka viena no fonda prioritātēm ir dažādas onkoloģisko pacientu atbalsta programmas. «Esam gandarīti par atbalstu limfomas pacientiem, jo limfomas ārstēšanas kurss nav viegls, un reizēm nepieciešama precīza diagnostika, lai spriestu par terapijas efektivitāti,» uzsver V. Sosārs.